Perunan 9 terveyshyötyä – tutkimustietoa & faktaa

10.10.2020

Kaikenlaisten hedelmien ja marjojen syönti on jo pitkään yhdistetty monenlaisten elämäntapoihin liittyvien terveydentilojen ehkäisemiseen. Alla on muutamia perunoiden mahdollisia terveyshyötyjä:

 

Luiden terveys

Perunoiden rauta, fosfori, kalsium, magnesium ja sinkki kaikki edesauttavat ja vahvistavat luuston rakentumista ja ylläpitoa.

Raudalla ja sinkillä on keskeinen rooli kollageenin tuotannossa ja kypsymisessä. Vaikka fosfori ja kalsium ovat molemmat tärkeitä luustolle, kahden mineraalin oikea tasamaino on välttämätön luun kunnolliselle mineralisoitumiselle – liian paljon fosforin käyttäminen liian vähän kalsiumin kanssa voi johtaa luukatoon.

LUE MYÖS: 5 tärkeää syytä syödä banaania

 

Verenpaine

Vähäinen natriuminkulutus on oleellista pitämään verenpaine hyvällä tasolla. Kuitenkin, kaliuminkäytön lisääminen voi olla aivan yhtä tärkeää sen suonia laajentavan vaikutuksen vuoksi. USA:ssa toteutetun, kansallisen kyselytutkimuksen mukaan, vain alle 2 prosentilla amerikkalaisista aikuisista 4 700 milligramman suosituskulutus täyttyy.

Lisäksi, kalium, kalsium ja magnesium (kaikkia löytyy perunasta) ovat kaikki tutkimusten mukaan luonnollisia verenpaineen alentajia.

LUE MYÖS: 5 tärkeintä terveyshyötyä, jotka saat kurkumasta

 

Sydämen terveys

Perunan kuitu-, kalium-, C-vitamiini- ja B6-vitamiinipitoisuus, yhdistettynä sen kolesterolinpuutteeseen, kaikki tukevat sydämen terveyttä.

Perunoissa on paljon kuituja, joka auttaa alentamaan kolesterolin kokonaismäärää veressä, alentaen siten sydänsairauksien riskiä. Yhdessä tutkimuksessa niillä, jotka kuluttivat 4 069 milligrammaa kaliumia päivässä, oli 49 prosenttia matalampi riski kuolla iskeemiseen sydänsairauteen, verrattuna niihin, jotka kuluttivat vähemmän kaliumia (noin 1 000 milligrammaa päivässä).

LUE MYÖS: 7 ruokaan liittyvää valhetta, jotka tekevät ihmisistä lihavia ja sairaita

 

Tulehdukset

Koliini on tärkeä, monipuolinen ravintoaine, jota löytyy perunoista; se auttaa uneen, lihasten liikkuvuuteen, oppimiseen ja muistiin. Koliini auttaa myös ylläpitämään solukalvojen rakennetta, edesauttaa hermoimpulssien välittämistä, auttaa rasvan imeytymistä ja vähentää kroonista tulehdusta.

LUE MYÖS: 5 syytä syödä kiiviä – erinomaisia terveyshyötyjä

 

Syöpä

Perunat sisältävät foolihappoa, jolla on osuutensa DNA:n synteesissä ja korjauksessa, estäen näin syöpäsolujen muodostumista mutatoituneesta DNA:sta.

Kuidunsaanti hedelmistä ja vihanneksista kuten perunoista, on liitetty madallettuun riskiin sairastua suolistosyöpään. C-vitamiini ja kversetiini toimivat vahvoina antioksidantteina, jotka auttavat suojelemaan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vahingoilta.

LUE MYÖS: 5 terveyshyötyjä, jotka saat juomalla kahvia

 

Ruuansulatus ja säännöllisyys

Korkean kuitupitoisuutensa vuoksi, perunat auttavat ehkäisemään ummetusta ja edistävät säännöllistä ruuansulatusjärjestelmän toimintaa.

LUE MYÖS: Avokado – kaikki tämän superfoodin terveyshyödyt

 

Painonhallinta ja kylläisyys

Ravintokuidut on yleisesti tunnistettu tärkeiksi painonhallinnan ja painonpudotuksen kannalta. Ne lisäävät kylläisyyden tunnetta ja vähentävät ruokahalua, saaden aikaan täydemmän olon pidemmäksi aikaa ja vähentäen sitä kautta kalorien kokonaissaantia.

LUE MYÖS: 3 juomaa, jotka ovat tehokkaampia painonpudotuksessa kuin sitruunavesi

 

Aineenvaihdunta

Perunat ovat hyvä B6-vitamiinin lähde. B6-vitamiinilla on tärkeä rooli energia-aineenvaihdunnassa, koska ne pilkkovat hiilihydraatteja ja proteiineja glukoosiksi ja aminohapoiksi. Nämä pienemmät yhdisteet ovat kehon helpommin käytettävissä energiaksi.

LUE MYÖS: Inkiväärissä huikeita terveyshyötyjä – lisää ruokavalioosi

 

Iho

Kollageeni, ihon tukiverkko, luottaa C-vitamiiniin keskeisenä ravintoaineena, joka työskentelee kehoissamme antioksidanttina, auttaakseen suojaamaan auringon, saasteiden ja savun aiheuttamilta vaurioilta. C-vitamiini edistää myös kollageenin kykyä silottaa.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Medical News Today
Lähde: Artikeklikuva / Pixabay