Avokado: kaikki tämän superfoodin hyödyt

10.1.2021

Avokadot ovat loistavia salaatissa, smoothiessa ja jopa suklaakakuissa, mutta mitkä ovat tämän suositun superfoodin hyödyt, ja mitä on niin sanottu ’hyvä rasva’?

 

Mikä siinä on niin superia?

Avokadot ovat täynnä välttämättömiä ravintoaineita kuten kaliumia, B-vitamiinia ja foolihappoa. Ne toimivat myös niin kutsuttuina ravintoaineiden tehostajina; kun syöt muita ruokia, avokadot parantavat syöpää vastaan taistelevien ravintoaineiden imeytymistä, kuten karotenoidin imeytymistä, jota muun muassa pinaatti ja porkkanat sisältävät. Avokadojen syömisen on osoitettu laskevan kolesteroliarvoja, sillä ne ovat tyydyttymättömien rasvahappojen hyvä lähde.

Öljyhappojen ansiosta ne myös antavat todella hyvän suojan rintasyöpää vastaan. Kaliumpitoisuus avokadoissa tasoittaa verenpainetta, se auttaa suojelemaan sydänsairauksia ja sydänkohtauksia vastaan sekä parantaa ruuansulatusta ja auttaa kehoa puhdistumaan myrkyistä.

 

Pääainesosa?

Avokadoista löytyvä B6-vitamiinin, C-vitamiinin, D-vitamiinin, riboflaviinin ja mangaanin yhdistelmä auttaa ylläpitämään vahvaa immuunijärjestelmää. Ne ovat myös loistavia A ja E-vitamiinien lähteitä, jotka suojaavat syövältä. Avokadoissa on paljon omega-3 happoja, jotka vähentävät sydänsairauksien riskiä, sekä lesitiiniä, joka on tärkeä rasvahappo terveen hermokudoksen kannalta.

 

Parantaako avokado aivokapasiteettia?

Se ei lisää sinun älykkyysosamäärääsi, mutta se auttaa sinua käyttämään kaikkein parhaiten sitä kaikkea osaamistasi mitä sinulla on. Avokadoissa oleva kalium auttaa taistelemaan väsymystä ja masennusta vastaan, jotka molemmat vaikuttavat keskittymiskykyysi.

 

Tekeekö se minusta hyvännäköisen?

Kyllä. Avokadoissa on luonnostaan paljon rasvaa, mutta suurin osa siitä on terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa, joka on oleellista täyteläiselle, nuorekkaalle iholle. Avokadot myös stimuloivat ryppyjä ehkäisevää kollageenia, joka yhdessä E-vitamiinin kanssa tekee näistä kaikkein parasta ruokaa syödä terveytensä eteen.

 

Kuinka paljon kaloreita?

Paljon. Isossa avokadossa voi olla jopa 400 kaloria.

Mutta Mars-patukassakin on 230 kaloria, eikä se ole sinulle läheskään yhtä paljon hyväksi kuin avokado.

 

Kuinka monta minun tarvitsee syödä?

Parantaaksesi mielialaasi, syö pieni avokado joka päivä viikon ajan. Muussa tapauksessa, puolikas tai kokonainen avokado muutaman kerran viikossa on riittävä määrä.

 

Missä muodossa näitä tulisi syödä?

Jos olet laihdutuskuurilla, avokado kannattaa syödä sellaisenaan lusikalla kuoresta, sillä sen korkea rasvapitoisuus vähentää haluasi syödä epäterveellisiä ruokia. Lisää avokadoa salaattiin maksimoidaksesi ravintoaineiden saantisi.

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

 

Lähde: The Telegraph

Artikkelikuva: Pixabay