Nämä ruoat ja juomat auttavat parhaiten ummetukseen

23.1.2024

Se kamala tunne, kun on päästävä vessaan mutta tunnet itsesi täysin avuttomaksi – aivan kuin kroppasi olisi pettänyt sinut. Mitä oikein tein, joka johti tähän? Syyn selvittäminen tietysti auttaa ennaltaehkäisemään ummetusta, mutta mitkä ovat parhaat hoitokeinot tähän ikävään vaivaan. Joskus oikea ruoka ja juoma voi jo tuottaa helpotusta. Tässä muutama asia, joita kannattaa kaivaa keittiökaapeista, jos ummetus vaivaa.

1. Täysjyvä ja kaura

Nämä sisältävät runsaasti kuituja, joita ruoansulatusjärjestelmäsi kaipaa pysyäkseen toiminnassa normaalisti.

“On olemassa kahden tyyppisiä kuituja – liukenevia ja liukenemattomia. Molemmat näistä voivat auttaa ummetukseen,” sanoo tohtori Nitin Kumar.

Kehosi ei pysty sulattamaan liukenemattomia kuituja, joten ne auttavat ulostetta liikkumaan säännöllisesti. Liukenemattomia kuituja löytyy nimenomaan täysjyvätuotteista, joten pidä mielessäsi sana “täysjyvä” seuraavan kerran kun käyt ostoksilla ja tutkit etikettejä.

Liukenevat kuidut taas muuttuvat ikäänkuin geeliksi, kun ne ovat kosketuksessa veden kanssa. Tämä auttaa pehmentämään ulostetta ja täten auttaa sitä myös liikkumaan nopeammin. Asiantuntijat usein suosittelevat kauraa liukenevien kuitujen lähteeksi ja kaura pitää sisällään myös liukenemattomia kuituja.

On kuitenkin tärkeää huomauttaa, ettei kuituja kannata nauttia liikaa ilman seuraavaksi tulevaa juomaa. Muuten voi käydä niin, että olo muuttuu vain tukalammaksi.

2. Vesi

Lisäämällä kuitujen saantia ilman, että juot enemmän vettä tekee ongelmasta vain pahemman. Kuidut eivät pysty kasautumaan tai liikkumaan niin tehokkaasti jos niillä ei ole vettä saatavilla. Ilman riittävää määrää vettä, suolisto voi ruveta imemään nestettä ulosteesta, joka tekee siitä entistä kovempaa. Nestehukka voi myös aiheuttaa ummetusta, joten veden juominen on todella tärkeää.

3. Vihreät pavut

Vihreät pavut sisältävät liukenemattomia kuituja, mutta ne eroavat muista palkokasveista olennaisella tavalla. Monet pavut ja linssit, jotka ovat täynnä kumpiakin kuituja, voivat aiheuttaa turvotusta. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti hankalasti liukenevia sokereita, joita mahassa olevat bakteerit yrittävät hajoittaa ja tämä johtaa turvotuksen tunteeseen. Vihreät pavut sisältävät vähemmän näit sokereita, joten on mahdollista, että vihreät pavut sopivat sinullekin paremmin.

4. Tuoreet tai pakastetut hedelmät ja vihannekset

Kunhan kuoret ovat tallella, niin hedelmät ja vihannekset voivat tarjota paljon kuituja. Tämän vuoksi smoothiet ovat yleensä terveellisempi vaihtoehto kuin mehut. Jos ummetus vaivaa, niin nauti paljon vihanneksia ja hedelmiä. Säännöllisesti näiden syöminen myös ennaltaehkäisee ummetuksen syntymistä.

5. Kuivatetut luumut

Monet meistä pitävät kuivatettuja luumuja parhaana lääkkeenä ummetukseen ja siihen on syy. Kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti sorbitolia. Vaikka asiantuntijat usein suosittelevatkin syömään mielummin pakastettuja tai tuoreita hedelmiä – koska kuivatut sisältävät runsaasti myös sokeria – niin tämä on oikeastaan hyvä asia silloin kun ummetus vaivaa. Muiden sokerialkoholien kanssa sorbitolilla voi olla laksatiivisia vaikutuksia, mutta jos luumut aiheuttavat turvotusta, niin kenties joku muu mainittu keino voi auttaa sinua paremmin.

6. Kahvi

On yleisessä tiedossa, että kahvin nauttiminen saattaa aiheuttaa monille välittömän käynnin vessassa. Kofeiini tosiaan stimuloi suoliston toimintaa ja mikä olisikaan parempaa, kun ummettaa. Lämmin kuppi aamukahvia voikin olla ratkaisu, jota olet kaivannut, ettei vessassa tarvitsisi enää juosta turhaan.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: self.com
Kuva: pixabay.com / Couleur