Näin saat aamuihin lisää energiaa – ilman kofeiinia

4.12.2023

Monelle kupillinen kahvia on ainoa oikea tapa saada päivä käyntiin. Jos kuitenkaan kahvi ei maistu tai haluat vähentää sen sen juontia, tässä muutama vaihtoehtoinen keino heräämiseen.

1. Venyttele

Monet jooga­asennot stimuloivat vartaloa ja saavat sinut energisemmäksi heti aamusta. Koita esimerkiksi kala­asentoa: käy selällesi maate ja aseta kätesi takapuolen alle. Nosta sitten rintakehä ylös ja venytä päätä hitaasti taaksepäin.

2. Haukkaa pala omenaa

Hedelmissä on luonnollisia sokereita ja muita hiilihydraatteja, jotka tasoittavat verensokeria. Omena tai vaikkapa appelsiini yhdistettynä johonkin proteiininlähteeseen antaa energisen startin päivälle!

3. Lähde lenkille

Aamulenkki saattaa tuntua kamalalta ajatukselta lämpimien vällyjen välistä herätessä, mutta aamuliikunnan on osoitettu parantavan mielialaa sekä energiatasoja koko päivän ajaksi.

4. Käy ulkona happihyppelyllä

Jos juoksulenkki ei houkuttele, pelkkä tuulahdus raikasta ilmaa heti aamusta voi vähentää stressin ja väymyksen tunteita.

5. Ota kylmä suihku

Onhan se kamalaa, mutta siihen tottuu, ja se on sen arvoista: äkillinen lämpötilanvaihdos piristää ja vähentää stressiä.

6. Nauti lasillinen kylmää vettä

Eikö jäätävän suihkun alla seisominen tunnu onnistuvan? Ei hätää, voit saada saman hyödyn nauttimalla lasillisen jääkylmää vettä heti aamusta.

7. Opettele juomaan teetä

Jos haluat nauttia kupillisen kuumaa aamulla, koita kahvin sijaan teetä. Siinäkin on kofeiinia, mutta ei lähellekään niin paljon kuin kahvissa. Teenjuonnissa on muitakin hyötyjä: se alentaa verenpainetta ja parantaa vastustuskykyä.

8. Soita äidille

Juttutuokio kenen tahansa läheisen ihmisen kanssa auttaa lataamaan akkuja. Äiti on kuitenkin aina paras piristäjä, ja aamupuhelu hänen kanssaan voi olla hyvä tapa lievittää stressiä.

9. Anna itsellesi aamuhieronta

Kehossa on viisi painopistettä, joiden stimuloiminen voi antaa energiaa: päälaella, peukalon ja etusormen välissä, aivan polvilumpion alapuolella, päkiässä ja niskakuopassa. Hiero jokaista kohtaa muutaman minuutin ajan aamulla, ja saatat tuntea olosi energisemmäksi.

10. Tee aamusoittolista

Kokoa oma soittolista niistä kappaleista, jotka tuovat sinulle energiaa. Kuuntele sitä aamulla valmistautuessasi ja huomaa musiikin piristävä vaikutus!

Lue lisää aiheesta Kahvi!

Lähde: Kuva: Unsplash / Brooke Lark