Paljon hiilihydraatteja

Nämä 8 merkkiä kertovat hiilihydraattien puutteesta ruokavaliossasi

5.12.2023

Koska joskus leivän himo voikin olla merkki siitä, että kehosi huutaa apua. Hiilarit eivät todellakaan ole pelkästään paha asia. Tältä voi tuntua kun lukee ravitsemukseen liittyviä uutisia. Todellisuudessa ne ovat olenainen osa terveellistä ruokavaliota – siitä huolimatta yritätkö pudottaa painoa tai et. Monet ihmiset välttelevätkin hiilareita, koska heitä pelottaa, että heidän tavoitteensa ruokavalion ja muiden terveellisten tavoitteiden suhteen tuhoutuvat.

“Nykytrendinä on hehkuttaa matalahiilaripitoisia ruokavalioita, mutta joskus tämä voi aiheuttaa takaiskuja, varsinkin jos ihmiset eivät saa tarpeeksi niitä,” sanoo Abby Langer Nurition.

Tämä johtuu siitä, ettei kaikki hiilarit ole samanlaisia. Hiilihydraatit ovat kehosi tärkein energian lähde. Tässä 8 merkkiä, jotka kertovat sinulle, että tarvitset enemmän laadukkaita hiilareita.

1. Treenaaminen tuntuu normaalia vaikeammalta

Jos et nauti tarpeeksi hiilihydraatteja, niin treenit voivat tuntua normaalia raskaammilta. Varsinkin jos olet juuri tiputtanut hiilareiden määrää ruokavaliossasi, niin normaalien treenien hoitamin voi tuntua haasteelliselta. Tämän vuoksi asiantuntijat suosittelevatkin nauttimaan ennen treenejä terveellisiä hiilareita.

2. Aivot lyövät tyhjää joka käännöksessä

Kuten muukin kehosi, niin aivosi myös tarvitset riittävästi hiilareita, että ne pystyvät toimimaan normaalisti. Kun pudotat hiilareiden saantia, niin veren sokerisi laskee, jolloin saatat kärsiä toistuvista pääkivuista. Monet ihmiset myös kuvailevat oloaan sumuiseksi ja että keskittyminen vaikeutuu. Myös mielialan vaihtelut voivat olla merkki siitä, ettet saa tarpeeksi laadukkaita hiilareita.

3. Unelmoit lähinnä lämpimistä sämpylöistä ja leivistä.

Hiilareiden himo on hyvä merkki siitä, ettet välttämättä saa niitä tarpeeksi. On monia ihmisiä, jotka himoitsevat jatkuvasti hiilareita, koska ovat ne poistaneet ruokavaliostaan. Jos et päivällä nauti laisinkaan hiilihydraatteja, niin illalla olo voi olla jo sen verran villi, että kun ensimmäinen pala ohittaa huulet, niin ylilyöminen on myös paljon helpompaa. Lisäämällä hiukan hiilareita ruokavalioosi voi auttaa sinua pitämään jatkuvan himon tunteen loitolla.

4. Epäilet menettäneesi lihasmassaa

Kun treenaat rankasti ilman tarvittavaa määrää hiilareita, niin kehosi joutuu kääntymään lihasten puoleen saadakseen tarvittavaa polttoainetta. Tässä tilanteessa saatatkin huomata menettäväsi lihasmassaa ja lisääväsi rasvanmäärää. Tämähän ei ole hyvä varsinkaan jos yrität pudottaa painoa. Riittävä lihasmassa voi tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa.

5. Huomaat vältteleväsi herkullisia hiilaripitoisa makupaloja ehkä liikaakin

Jos sinulla on tiukka ruokavalio, niin olet ehkä pysynyt poissa juhlistakin, joissa tarjoillaan herkkuja joita et pysty vastustamaan. Tämä ei kuitenkaan ole kovin mukava tapa elää. Jos huomaat, että rajoitat sosiaalista kanssakäymistä ihmisten kanssa hiilareiden takia, niin sinun kannattaa katsoa uudestaan niitä ruokia, joita välttelet. Katso jos voisit säätää ruokavaliotasi ja nauttia hiilareita kohtuudella niin, että pystyt nauttimaan hiukan enemmän elämästä.

6. Hengityksesi haisee roskikselle.

Kun olet ollut liian kauna matalahiilaripitoisella dietillä, niin kehosi voi alkaa käyttämään rasvaa energian lähteensä hiilihydraattien sijaan. Yksi merkki tästä on pahan hajuinen hengitys. Tämä johtuu siitä, että liman kautta erittyvä ketoiini sisältää pahan hajun.

7. Kärsit ummetuksesta

Monimutkaiset hiilarit sisältävät kuituja, jotka pitävät sinut kylläisenä ja auttavat ruoansulatusta toimimaan normaalisti. Ilman tarvittavaa määrää näitä laadukkaita hiilareita voit kärsiä ummetuksesta. Jos et jostain syystä tahdo nauttia paljon näitä hiilareita, kuten täysjyväleipää, niin pidä huoli että syöt vastaavasti tarpeeksi kuitupitoisia vihanneksia ja juot paljon vettä.

8. Joka maanantai sinusta tuntuu, että joudut tarkkailemaan hiilareiden saantia, koska viikonloppuna homma lähti taas lapasesta.

Mikä tahansa elämänmuutos – liittyi se sitten ruokaan tai kuntoiluun – on oltava sellainen, jonka pystyy pitämään. Kyse onkin kohtuudesta. Pystytkö oikeasti nauttimaan tämän määrän hiilareita koko elämäsi ajan? Jos et, niin ei ole mitään pahaa jos lisäät hiukan terveellisiä hiilareita ruokavalioosi. Tämän avulla varmistat senkin, että pysyt järjissäsi, kun pyrit pääsemään tavoitteisiisi terveyden ja liikunnan suhteen.

Lähde: self.com
Kuva: pixabay.com / PublicDomainImages

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia