5 terveyssyytä olla lopettamatta kahvinjuontia

19.1.2021

Vähentää sydänkohtausten riskiä

Se suojelee sydäntäsi: Maltillisilla kahvinjuojilla (yhdestä kolmeen kuppia päivässä) on vähemmän sydänkohtauksia kuin ihmisillä, jotka eivät juo kahvia – vaikutus, joka liitetään kahvin antioksidantteihin. Kahvissa on enemmän antioksidantteja per annos kuin mustikoissa, joka tekee siitä yhden ruokavalikoiden suurimmista antioksidantinlähteistä.

Kaikki nuo antioksidantit voivat auttaa pitämään valtimoiden tulehdukset kurissa. Heti juodessasi, kahvi nostaa verenpainettasi ja sykettäsi, mutta pitkällä aikavälillä se jopa madaltaa verenpainetta. Kahvin antioksidantit aktivoivat typpihappoa, joka laajentaa verisuonia.

LUE MYÖS: 7 hyvää syytä pitää kahvitauko

Matalampi riski sairastua 2-tyypin diabetekseen

Se hämää diabetesta: Noilla antioksidanteilla (klorogeenihappo ja muita polyfenoleita, tarkkaan ottaen) on tärkeä rooli: ne nostavat solujesi insuliiniherkkyyttä, joka auttaa sääntelemään verensokeria.

Itse asiassa ihmisillä, jotka juovat neljä tai yli kuppia kahvia joka päivä, saattaa joidenkin tutkimusten mukaan olla matalampi riski sairastua 2-tyypin diabetekseen. Toiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiini voi turruttaa insuliiniherkkyyden lisäyksen, joten jos juot monta kuppia päivässä, koita valita välillä myös kofeiinitonta.

LUE MYÖS: 8 merkkiä, joista tiedät oelvasi pahasti koukussa kahviin

Vähemmän kirroosia ja maksasairauksia

Maksasi rakastaa sitä: Myönnetään, tutkimusta on tehty rajallisesti, mutta näyttäisi siltä, että mitä enemmän kahvia ihmiset juovat, sitä vähemmän heillä esiintyy kirroosia ja muita maksasairauksia.

Eräässä yhdeksän tutkumuksen analyysissä huomattiin, että jokainen kahden kupin päivittäisen kahvimäärän nosto vähensi maksasyövän riskiä 43 prosentilla. Jälleen asialla ovat nuo antioksidantit – klorogeeni- ja kahvihapot – ja kofeiini, joka saattaa estää tulehduksia maksassa ja rajoittaa syöpäsoluja.

LUE MYÖS: 6 fyysistä oiretta, joista tiedät juovasi liikaa kahvia

Pienentää dementian, alzheimerin ja parkinsonin tautien riskiä

Se antaa potkua aivotoiminnalle: Tutkimukset näyttäisivät osoittavan, että juomalla yhdestä viiteen kuppia päivässä (myönnetään, iso haarukka), saattaa auttaa pienentämään dementian, sekä Alzheimerin ja Parkinsonin tautien riskiä.

Antioksidantit saattavat ehkäistä aivosolujen vaurioita ja auttaa kognitiivisiin toimintoihin liittyviä aivojen välittäjäaineita toimimaan paremmin.

LUE MYÖS: 10 keinoa tehdä aamuista energisempi  ilman kahvia

Helpotusta päänsärkyihin ja migreeniin

Se auttaa päänsärkyihisi: Ja ei vain niihin vieroitus-päänsärkyihin, jotka aiheutuvat päivittäisen kofeiini-annoksen jättämisestä väliin! Tutkimukset ovat osoittaneet, että 200 milligrammaa kofeiinia – suurinpiirtein kaksi kuppia kahvia – antaa helpotuksen päänsärkyihin, mukaanlukien migreenit.

Se, miten kofeiini tarkalleen ottaen helpottaa päänsärkyä, ei ole selvää. Mutta tiedemiehet tietävät, että kofeiini vilkastuttaa aivosoluja, saaden ympäröivät verisuonet supistumaan.

Yksi teoria on, että tämä supistuminen auttaa helpottamaan kipua aiheuttavaa painetta, sanoo lääkäri ja neurologian professori Robert Shapiro, Vermontin yliopiston päänsärkyklinikalta.

LUE MYÖS: 5 tapaa, joilla teet kahvista ystävällistä myös aivoille

Mahdolliset haitttavaikutukset ja yhteenveto

Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei kahvilla olisi haittavaikutuksia – sillä on. Jotkut ihmiset ovat erittäin herkkiä kofeiinille ja tulevat kahvinjuonnista hermostuneiksi ja ahdistuneiksi; ne, joille kahvinjuonti on tapa, kasvattavat sietokyvyn kofeiinille, joka eliminoi tämän ongelman (mutta sitten he tarvitsevat kofeiinia pysyäkseen valppaina ja ehkäisemään vieroitusoire-päänsäryt).

Kahvi voi myös häiritä unta, erityisesti ikääntymisen myötä. Kofeiinin vähentämisellä ja juomisen siirtämisellä aikaisemmaksi päivällä, voi yrittää välttää tätä vaikutusta. Lopuksi, suodattamaton kahvi (jollaista pressopannulla tehdään) saattaa nostaa LDL-kolesterolia, joten käytä suodatinta sydämesi terveydeksi.

Mutta jos pidät kahvista ja siedät sitä hyvin, nauti siitä… ilman syyllisyyttä.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay