Oliiviöljyn 11 tieteellisesti todistettua terveyshyötyä

30.9.2020

Tässä on oliiviöljyn 11 tieteellisillä tutkimuksilla todistettua terveyshyötyä.

 

 1. Oliiviöljyssä on paljon terveellisiä kertatyydyttämättömiä rasvoja

Oliiviöljyä saadaan oliiveista, oliivipuun rasvaisista hedelmistä. Noin 24% öljystä on tyydyttyneitä rasvoja ja omega-6- ja omega-3-rasvahappoja. Mutta valtaosa (73%) oliiviöljyn rasvahapoista on kertatyydyttämätöntä rasvaa, oleiinihappoa, joka on erittäin terveellistä.

Oleiinihapon uskotaan vähentävän tulehduksia ja olevan hyödyllisiä vaikutuksia syöpään yhteydessä oleviin geeneihin. Ekstraneitsytoliiviöljyn kertatyydyttämättömät rasvat kestävät myös hyvin korkeaa kuumuutta, joka tekee siitä terveellisen vaihtoehdon ruuanlaittoon.

Lue myös: Hunajan 10 erinomaista terveysvaikutusta

 1. Oliiviöljyssä on suuret määrät antioksidantteja

Ekstraneitsytoliiviöljyssä on melko paljon ravintoaineita. Sen hyödyllisten rasvahappojen lisäksi, siinä on pieniä määriä E- ja K-vitamiineja. Mutta oliiviöljy on täynnä voimakkaita antioksidantteja. Nämä antioksidantit ovat biologisesti aktiivisia ja saattaa edesauttaa taistelua vakavia sairauksia vastaan.

Tämä tarkoittaa myös antioksidantteja, jotka ehkäisevät tulehdusta ja auttavat estämään veren kolesterolin hapettumista – molemmat keskeisiä tekijöitä sydäntautien kehittymisessä.

Lue myös: Kaurapuuron 9 erinomaista terveysvaikutusta

 

 1. Oliiviöljyllä on vahvoja anti-inflammatorisia ominaisuuksia

Kroonista tulehdusta pidetään yhtenä johtavana syynä moniin sairauksiin, kuten syöpään, sydän- ja verisuonitautiin, metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen, Alzheimerin tautiin, nivelreumaan ja jopa ylipainoon. Oliiviöljy voi vähentää tulehdusta, joka saattaakin olla pääsyy sen terveyshyötyihin.

Antioksidantit välittävät keskeisimmät anti-inflammatoriset vaikutukset, keskeisimpänä niistä oleokantaali, jonka on osoitettu toimivan samaan tapaan kuin ibuprofeeni, tulehdusta poistava lääke. Jotkut tieteilijät arvioivat, että 50 millilitrassa ekstraneitsytoliiviöljyä oleva lla oleokantaalilla on samanlainen vaikuttavuus kuin 10 prosentilla aikuisen annostuksesta ibuprofeenia.

Lue myös: Oluessakin on terveysvaikutuksia – tässä hyviä syitä ottaa pari olutta

 

 1. Oliiviöljy saattaa auttaa estämään halvauksia

Halvauksen aiheuttaa verenkierron häiriö aivoihin, joko veritulpan tai verenvuodon vuoksi. Kehittyneissä maissa halvaus on toiseksi yleisin kuolinsyy, heti sydänsairausten jälkeen.

Oliiviöljyn ja halvausten välistä yhteyttä on tutkittu laajasti. Laajassa tutkimuskatsauksessa, joka käsitti yli 841 000 kohdetta huomattiin, että oliiviöljy oli ainoa kertatyydyttämättömien rasvojen lähde, joka voitiin yhdistää madaltuneeseen halvaus- ja sydäntautiriskiin.

Lue myös: Perunan 9 terveyshyötyä – tutkimustietoa & faktaa

 

 1. Oliiviöljy suojaa sydänsairauksia vastaan

Sydänsairaudet ovat maailman yleisin kuolinsyy. Muutama vuosikymmen sitten tehdyissä havaintotutkimuksissa osoitettiin, että sydänsairaudet olivat harvinaisia Välimeren alueella. Tämä johti laajoihin välimerellisen ruokavalion tutkimuksiin, jonka on sittemmin osoitettu vähentävän sydänsairauksien riskiä merkittävästi.

Ekstraneitsytoliiviöljy on yksi ruokavalion olennaisista osista, ja suojelee hapettumiselta, vahvistaa verisuonten sisäpintaa ja saattaa auttaa estämään ei-toivottua veren hyytymistä.

Lue myös: 5 terveysyytä olla lopettamatta kahvinjuontia

 

 1. Oliiviöljy ei aiheuta painonnousua ja ylipainoa

Rasvan syöminen ei tee sinusta lihavaa, eikä oliiviöljy ole poikkeus. Lukuisat tutkimukset ovat yhdistäneet välimerellisen ruokavalion tunnusmerkin, runsaan oliiviöljyn käytön, suotuisiin vaikutuksiin painossa. 2,5 vuotta kestäneessä ja yli 7000 espanjalaista opiskelijaa käsittäneessä tutkimuksessa, jossa he käyttivät runsaasti oliiviöljyä, ei löytynyt yhteyttä kohonneeseen painoon.

Toisin sanoen, oliiviöljyn korkeaa kulutusta ei ole liitetty painonnousuun tai ylipainoon havaintotutkimuksissa. Kolmevuotisessa tutkimuksessa, joka tehtiin 187 osallistujalla, osoitettiin runsaasti oliiviöljyä sisältävän ruokavalion lisäävän veren antioksidanttitasoja ja aiheuttavan painon laskua.

Lue myös: 5 syytä syödä kiiviä – erinomaisia terveysvaikutuksia

 

 1. Oliiviöljy saattaa auttaa vastustamaan Alzheimerin tautia

Alzheimerin tauti on maailman yleisin neurodegeneratiivinen sairaus. Yksi sen keskeisimmistä piirteistä on plakin kerääntyminen aivosolujen sisälle. Yksi hiirillä tehty tutkimus osoitti, että oliiviöljyn ainesosa voi auttaa poistamaan tätä plakkia aivosoluista. Toinen tutkimus, tällä kertaa ihmisillä tehty, osoitti välimerellisen ruokavalion oliiviöljyllä olevan suotuisia vaikutuksia aivojen toimintaan.

Lue myös: Avokado – kaikki tämän superfoodin terveyshyödyt

 

 1. Oliiviölju saattaa pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä

Oliiviöljy näyttäisi suojaavan erittäin hyvin diabetekseltä. Useat tutkimukset ovat yhdistäneet oliiviöljyn verensokerin ja insuliiniherkkyyden suotuisiin vaikutuksiin. 418 ei diabetestä sairastavan koehenkilön kliinisessä satunnaiskokeessa vahvistettiin hiljattain öljyn suojaavat vaikutukset.

Tässä tutkimuksessa välimerellinen ruokavalio oliiviöljyllä vähensi yli 40 prosentilla riskiä kehittää tyypin 2 diabetes.

Lue myös: Pistaasipähkinöiden 9 huikeaa terveyshyötyä

 

 1. Oliiviöljyn antioksidanteilla on syöpää vastustavia ominaisuuksia

Syöpä on maailman yksi yleisimmistä kuolinsyistä. Välimeren alueen ihmisillä on matalampi riski sairastua tiettyihin syöpiin ja monet tutkijat uskovat, että oliiviöljyllä on jotain tekemistä sen kanssa. Oliiviöljyn antioksidantit voivat pienentää vapaiden radikaalien aiheuttamia hapettumisvahinkoja, jonka uskotaan olevan yksi syövät pääajureista.

Monet koeputkitutkimukset ovat osoittaneet, että oliiviöljyn yhdisteet voivat taistella syöpäsoluja vastaan. Se, voiko oliiviöljy tosiaan auttaa estämään syöpää, täytyy tutkia kunnolla ihmisillä.

Lue myös: 12 syytä syödä pinaattia säännöllisesti

 

 1. Oliiviöljy voi auttaa hoitamaan nivelreumaa

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, jonka tunnusmerkkejä ovat epämuodostuneet ja kipeät nivelet. Tarkkaa syytä siihen ei ole vielä täysin ymmärretty, mutta siihen liittyy kehon immuunijärjestelmän hyökkääminen erehdyksessä normaaleja soluja vastaan. Oliiviöljyn lisääminen näyttäisi parantavan tulehdusarvoja ja vähentävän oksidatiivista stressiä nivelreumaa sairastavilla yksilöillä.

Oliiviöljy näyttäisi olevan erityisen hyödyllistä yhdistettynä kalaöljyyn, joka sisältää tulehduksia ehkäiseviä omega-3 rasvahappoja. Eräässä tutkimuksessa, oliivi- ja kalaöljyt vähensivät merkittävästi nivelkipuja ja aamujäykkyyttä, sekä lisäsivät käsien puristusvoimaa nivelreumaa sairastavilla ihmisillä.

Lue myös: 3 juomaa, jotka ovat tehokkaampia painonpudotuksessa kuin sitruunavesi

 

 1. Oliiviöljyllä on antibakteerisia ominaisuuksia

Oliiviöljy sisältää monia ravintoaineita, jotka voiva estää tai tappaa haitallisia bakteereita. Yksi näistä on helikobakteeri pylori – vatsassa asuva bakteeri, joka voi aiheuttaa vatsahaavoja ja vatsasyöpää. Koeputkitutkimukset ovat osoittaneet ekstraneitsytoliiviöljyn olevan tehokas kahdeksaa bakteerin kantaa vastaan, joista kolme on vastustuskykyisiä antibiooteille.

Ihmisillä tehdyssä kokeessa osoitettiin, että 30 grammaa ekstraneitsytoliiviöljyä voi eliminoida helikobakteeri pylorin aiheuttaman infektion 10-40 prosentissa ihmisiä vain kahdessa viikossa.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Authority Nutririon
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay