Hunajan 10 terveysvaikutusta – parhaan makeuttajan edut

8.3.2020

Löydä yhden maailman vanhimman makeuttajan edut. Hunaja on niin hyvää, että olemme lisänneet sen niiden voimaruokien listaan, joita pitäisi olla keittiössäsi juuri nyt. Tässä tulevat hunajan terveyshyödyt

 

Ehkäisee syöpää ja sydänsairauksia

Hunajassa on flavonoideja – antioksidantteja, jotka auttavat vähentämään sydänsairauksien joidenkin syöpien riskiä.

 

Vähentää vatsahaavojan ja muita sisäelinten sairauksia

Viimeaikainen tutkimus osoittaa, että hunajahoito saattaa auttaa sairauksia kuten vatsahaavat ja bakteerien aiheuttamat vatsataudit. Tämä saattaa olla yhteydessä kolmanteen hyötyyn.

Lue myös: Hunajan ja kaneli terveyshyödyt – erinomainen yhdistelmä

 

Huono kasvualusta bakteereille ja sienille

”Kaikki hunaja on antibaketeerista, koska mehiläiset lisäävät siihen entsyymiä, joka tekee vetyperoksidia”, kertoo Peter Molan Waikaton yliopistosta, Uusi-Seelannista.

 

Paranna urheilusuoritusta

Antiikin olympialaisiin osallistuneet urheilijat söivät hunajaa ja kuivattuja viikunoita parantaakseen suoritustaan. Nykyaikaisilla tutkimuksilla on nyt osoitettu, että se ylläpitää glykogeenitasoja ylivoimaisesti verrattuna muihin makeuttajiin, parantaen palautumisaikaa.

Lue myös: Inkiväärin 21 uskomatonta terveysvaikutusta

 

Apua yskään ja kurkun ärsytykseen

Hunaja auttaa yskään, erityisesti tattarihunaja. 105 lasta käsittäneessä tutkimuksessa, yksi annos tattarihunajaa oli yhtä tehokasta kuin yksittäinen annos dekstrometorfaania lievittämään yöyskää ja mahdollistamaan kunnon yöunet.

 

Tasapainota 5 elementtiä

Hunajaa on käytetty ayurvedisessä lääketieteessä Intiassa vähintään 4 000 vuoden ajan ja sen uskotaan vaikuttavan kaikkiin kehon epätasapainoihin positiivisesti. Sillä on myös sanottu olevan hyötyä näön parantamiseen, painonpudotukseen, impotenssin ja ennenaikaisen siemensyöksyn parantamiseen, virtsatietulehduksiin, hengitysteiden astmaan, ripuliin ja pahoinvointiin.

Hunajaan viitataan ”Yogavahina”, koska sillä on kyky tunkeutua kehon syvimpiin kudoksiin. Kun hunajaa käytetään muiden yrttivalmisteiden kanssa, se tehostaa niiden lääkinnällisiä ominaisuuksia ja edesauttaa niiden pääsemistä syvempiin kudoksiin.

Lue myös: Erittäin fiksuja syitä syödä enemmän kukkakaalia

 

Säännöstelee verensokeria

Vaikka hunaja sisältää yksinkertaisia sokereita, se EI ole sama kuin valkoinen sokeri tai keinotekoiset makeutusaineet. Sen tietty yhdistelmä fruktoosia ja glukoosia itse asiassa auttaa kehoa sääntelemään verensokeritasoja. Joissain hunajalaaduissa on matala hypoglykeeminen indeksi, joten ne eivät järkytä verensokeriasi.

 

Parantaa haavoja ja palovammoja

Hunajan ulkoisen käytön on todettu olevan yhtä tehokasta kuin perinteisen hopeasulfadiatsiini-hoidon. On arvioitu, että yksinkertaisten sokereiden kuivattava vaikutus ja hunajan antibakteerinen luonne yhdessä saava tämän vaikutuksen aikaan. Tutkimukset ovat osoittaneet hunajan olevan erinomainen haavojen parantaja.

Lue myös: 9 hyvää syytä lisätä parsakaalia ruokavalioon

 

Probioottinen

Jotkut hunajalajit sisältävät suuria määriä hyviä bakteereita, kuten jopa kuutta lajia laktobasillia ja neljää lajia bifidobakteeria. Tämä saattaa selittää monta hunajan ”mysteeristä, terapeuttista” ominaisuutta.

 

Vahvistaa immuunijärjestelmää

Cardiffin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa Iso-Britanniassa, manuka-hunajan on todettu stimuloivan immuunisolujen tuotantoa. Manuka-hunaja on oma suosikkini.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Real Food For Life
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay