Pistaasipähkinöiden 9 huikeaa terveyshyötyä

27.9.2020

Terve sydän

Yksi pistaasipähkinöiden suurimmista terveyshyödyistä on se, että ne ovat sydänystävällisiä pähkinöitä. Tutkimus osoittaa, että normaali pistaasinkulutus voi vähentää huonon LDL-kolesterolin määrää kehossa. Antioksidantit, fytosterolit, tyydyttymättömät rasvahapot (sekä monityydyttämättömät että monotyydyttyneet rasvahapot) ovat hyväksi sydämen terveydelle.

 

Painonhallinta

Pistaasit ovat myös laihduttajan ykkös-vaihtoehto. Tutkimusten mukaan pistaasit, joissa on vähän kaloreita, paljon proteiinia, vähän saturoitunutta rasvaa ja paljon saturoitumatonta rasvaa, ovat esimerkillistä naposteltavaa painonhallintaan, verrattuna muihin pähkinöihin ja kuivattuihin hedelmiin.

Lue myös: Hunajan ja kanelin terveyshyödyt

 

Madaltunut riski silmänpohjan ikärappeumaan (AMD)

Pistaasipähkinät sisältävät karotenoideja antioksidantteja, kuten luteiinia ja zeaxantiinia. Nämä antioksidantit auttavat vähentämään silmänpohjan ikärappeuman riskiä ikääntyneillä. Niitä voi vihannesten lisäksi käyttää lisä-luteiinin ja zeaxeantiinin lähteenä.

 

Vähentää ihon kuivuutta

Pistaasit auttavat myös eliminoimaan ihon kuivuutta. Tyydyttynyt rasva näyttelee suurta roolia tässä osassa. Rasva toimii myös hyvänä kantajana tai pohjaöljynä, kun sitä käytetään ainespsana perinteisissä hoitomuodoissa, kuten aromaterapiassa ja perinteisessä hieronnassa.

Lue myös: Perunan 9 terveysvaikutusta

 

Ravintokuidut

Yksi pistaasien muista terveyshyödyistä on, että se on hyvä ravintokuitujen lähde, joka helpottaa tasoittamaan ruuansulatusta. 30 gramman annos pistaaseja sisältää noin 3 grammaa ravintokuitua. Enemmän kuin tarpeeksi, jotta saat ruuansulatusjärjestelmäsi toimimaan optimaalisesti.

 

Lemmenruoka-ominaisuudet

Erään tutkimuksen ( Aldemir et al, 2011) mukaan, pistaasit vaikuttavat paljon miesten seksuaaliseen vireyteen. Tutkimuksessa miehet, jotka kuluttivat 100 gramman annoksen pistaaseja päivittäin kolmen viikon ajan, paransi heidän erektiokykyään noin 50 prosenttia. Tämä varmistettiin peniksen veren virtausta skannaavalla ultraäänitutkimuksella.

Lue myös: Avokadon kaikki terveyshyödyt

 

Antioksidanttiset ominaisuudet

Jopa pistaasipähkinöiden kuorten on huomattu sisältävän huomattavia määriä antioksidantteja. Iranilaisen Tarbiat Modarresin yliopiston tutkijat onnistuivat tunnistamaan ja eristämään näitä antioksidantteja lisätäkseen niitä muihin ruokiin. Antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja, joita muodostuu kehoon soluaineenvaihdunnan seurauksena ja jotka voivat aiheuttaa mm. syöpää ja sydänsairauksia.

 

Puolustus diabetesta vastaan

Yksi viimeisistä terveysvaikutuksista, joita pistaaseilla on havaittu, on se, miten ne toimivat diabeteksen hallinnassa. Diabetesta sairastavilla ihmisillä sokerit muodostavat sopimattomia liitoksia proteiinien kanssa ja tekevät niistä käyttökelvottomia. Tätä prosessia kutsutaan glykosylaatioksi. Pistaasien antioksidantit auttavat vähentämään glykosylaatiota ja näin helpottaa diabeteksen kontrollointia.

Lue myös: Kiivin 5 erinomaista terveysvaikutusta

 

Raudan imeytyminen

Pistaaseissa on suuri kuparipitoisuus, joka edesauttaa raudan imeytymistä kehoon tehokkaammin muista ruuanlähteistä. Tämä voi auttaa taistelemisessa esimerkiksi anemiaa vastaan. Eiköhän oteta Pistaasit osaksi ruokavlaiota?

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Organic Facts
Lähde: Artikkelikuva / PIxabay