12 syytä syödä pinaattia säännöllisesti

3.10.2022

Kun itse oli lapsi, pinaatin näkeminen oli vähemmän houkuttelevaa. Jos se on vihreää, se ei voi olla hyvää, ajattelin. Tänä päivänä pinaatti on yksi lempiruuistani. Lapsen – joka myös uskoo, ettei mikään vihreä voi olla hyvää – vanhempana, kikkani on ollut lisätä pinaattia hänen aamu-smoothieensa. Hänen lempimakunsa pysyvät entisellään ja hän hyötyy pinaatin monista hyvistä terveysominaisuuksista. Jonain päivänä, pinaatti on varmasti hänen lempiruokiensa joukossa myös.

On tärkeää valita luomu-laatua, koska pinaatista löytyy usein paljon torjunta-aineita. Pinaatin monet terveyshyödyt eivät saa vaarantua torjunta-aineiden vuoksi, joten etsi vihannesosastolta luomu-versiota. Meillä kotona pinaattia käytetään myös paljon pakastettuna smoothieissa.

Ravinteiden runsaudensarvena tunnettu pinaatti on täynnä kalsiumia, rautaa, magnesiumia, fosforia, kaliumia, natriumia, sinkkiä, kuparia, mangaania, C-, B-, E- ja K-vitamiineja, tiamiinia, riboflaviinia, niasiinia, pantoteenihappoa, kuitua ja foolihappoa. Tarvitseeko sanoa enempää?

Pinaatti on hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka:

01. Yrittävät pudottaa painoaan

On huomattu, että pinaatti voi vähentää näläntunnetta ja mielitekoja lisäämällä kylläisyyshormonien tuotantoa. Pinaatin syöminen voi myös vähentää monien kokemaa himoa epäterveellisiin ruokiin. Vähemmän nälkää ja mielitekoja? Ojentakaa pinaatti, kiitos!

02. Eivät halua sairastua

Vihreät vihannekset ovat elintärkeitä hyvin toimivalle immuunijärjestelmälle, jotta se pystyy vastustamaan kaikkia pöpöjä ja sairauksia. Ne varmistavat, että sekä vatsan että ihon immuunisolut toimivat optimaalisesti.

Lue myös: 5 hyvää syytä syödä kiivä

03. Kärsivät korkeasta verenpaineesta

Sama, aiemmin mainittu mieliteko-tutkimus havaitsi myös, että pinaattia syövät ihmiset himoitsevat vähemmän myös suolaisia ruokia. Suolaisten ruokien pienempi kulutus edesauttaa matalaa verenpainetta ja terveempää sydäntä.

04. Pitävät urheilusta

Haluatko paremman treenin? Syö pinaattisi! Tutkimukset ovat osoittaneet pinaattia syövien ihmisten kuluttavan vähemmän happea kuntoillessaan. Pienempi hapenkulutus tarkoittaa tehokkaampaa verenkiertoa kuntoillessasi – ja lisää kestävyyttä myös.

Lue myös: 5 tärkeää syytä syödä banaania

05. Haluavat nopeammat refleksit

Se Kippari-Kalle oli niin hemmetin fiksu! Pinaatti tekee reflekseistäsi terävämmät. Usko tai älä, tutkimukset osoittavat, että ajajat, jotka ovat hiljattain syöneet tyrosiini-rikkaita ruokia – kuten pinaattia ja kananmunaa – pystyvät pysähtymään nopeammin kuin ne, jotka eivät ole.

06. Haluavat suojata silmiään

Suurin osa ihmisistä ajattelee porkkanoiden olevan hyväksi silmille, mutta pinaatti on avainasemassa myös. Pinaatissa on paljon luteiinia, jonka uskotaan suojaavan silmiä iän aiheuttamalta silmänpohjan rappeumalta, joka on johtava syy sokeutumiseen. Kuten zeaksantiini, luteiinikin auttaa estämään kaihia ja edistämään silmän terveyttä. Jos sinulla on heikot silmät, huono näkö tai olet sairastanut silmäsairauksia, lisää pinaattia aterioihisi säännöllisesti.

Lue myös: Miksi suklaata kannattaa syödä jopa päivittäin

07. Ovat huonoja luottamaan toisiin

Ihan tosi! Kyllä, saattaa kuulostaa hassulta, mutta pinaatissa on tryptofaania. Tutkimuksissa on osoitettu, että tryptofaania sisältävän ruuan syönnin jälkeen, luottamus toisiin kasvaa. Uskotko sen? No, kannattaisi!

08. Sairastavat tyypin 2 diabetesta

Pinaatti voi auttaa madaltamaan verensokeritasoja. Itse asiassa, syömällä puolitoista ylimääräistä annosta vihreälehtisiä vihanneksia, kuten pinaattia, joka päivä, vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Lue myös: 9 syytä miksi parsakaali kannattaa lisätä ruokavalioon

09. Haluavat pitää henkiset kykynsä terävinä

Pinaatissa on paljon K-vitamiinia, joka todistetusti hidastaa kognitiivisten kykyjen laskua. Tutkimukset osoittavat, että ihmisillä, jotka syövät vihreälehtisiä vihanneksia, on kognitiivisten kykyjen lasku huomattavasti vähäisempää. En tiedä sinusta, mutta minä en ainakaan aio menettää järkeäni vapaaehtoisesti, jos se minusta on kiinni.

10. Omaavat heikon vatsan

Yksi pinaatin monista terveyshyödyistä on vatsan pitäminen terveenä. Luomupinaatista löydettyjen nitraattien tiedetään suojaavan vatsaa, joka vähentää riskiä saada esimerkiksi vatsahaavoja tai ruuansulatusjärjestelmän vaurioita.

Lue myös: Kurkun 16 terveyshyötyä – syö säännöllisesti

11. Haluavat lisätä miehen hedelmällisyyttä

Perheenlisäystä suunnittelevat pariskunnat tekevät lähimain mitä tahansa varmistaakseen, että heidän kehonsa toimivat optimaalisesti. (Tiedän tämän henkilökohtaisesta kokemuksesta.) On käynyt ilmi, että oksidatiivinen stressi voi vaikuttaa siemennesteen laatuun, mutta että ruokien, kuten sitrushedelmien, paprikoiden ja pinaatin sisältämät molekyylit alentavat tasoja ja parantavat siemennesteen laatua.

12. Eivät halua syöpää

Tietenkään tämä ei tarkoita sitä, ettet ikinä voisi saada syöpää, jos syöt paljon pinaattia, mutta sen syöminen auttaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pinaatin syöminen saattaa auttaa suojaamaan eturauhas-, iho-, rinta- ja paksusuolen syövältä. Siinä on paljon syöpää. American Institute for Cancer Research on sanonut, että pinaatti on yksi parhaista karotenoideja sisältävistä ruuista, joka ”todennäköisesti suojaa suun, kurkunpään ja nielun syöviltä”. Terveellinen, maukas ja pienentää riskiä saada syöpä? Pieni hetki – käyn vain nopeasti ostamassa kaupasta lisää pinaattia.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Eat Sleep Be
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay