Haitallisimmat lasten herkut – vältä näiden syöttämistä lapsellesi

20.6.2018

Lapsille markkinoidaan monenlaisia ruokia ja snackseja, joista suurin osa on erittäin haitallisia lasten terveydelle. Tässä viisi pahinta.

1. Sokeriset aamiaismurot

Useimmat lapsille suunnatut aamiaismurot ovat ravintoainepitoisuuksiltaan erittäin köyhiä, mutta niissä on sitäkin enemmän kaikkea turhaa: Sokeria, nopeita hiilihydraatteja ja lisäaineita. Parempi vaihtoehto lapselle on perinteinen kaurapuuro tai vähän sokeria sisältävät täysjyvämurot.

2. Nakit

Nauravat nakit ja hodarit ovat lasten suosikkiruokia, mutta lasten ei oikeastaan tulisi syödä niitä, ainakaan viikottain – saati sitten päivittäin. Nakkien sisältämä prosessoitu liha sisältää mm. nitriittejä jotka altistavat verisuonitaudeille ja diabetekselle. Prosessoidun lihan syömisen on myös tutkimuksissa todettu lisäävän suolistosyövän riskiä.

3. Nugetit

Kananugetit ovat yleinen lisuke lastenaterioissa, mutta niitä ei tulisi lapsille oikeasti syöttää. Nugetit on yleensä uppopaistettu kasvirasvassa, minkä seurauksena niissä voi olla erittäin haitallisia transrasvoja. Teollisesti tuotetut nugetit ovat prosessoitua lihaa siinä missä makkarakin – niissä on siis usein paljon lisäaineita ja suolaa.

4. Mehut

Monet aikuiset tietävät jo limsoihin liittyvät terveysriskit, mutta esimerkiksi appelsiinimehua kuluu monissa lapsiperheissä suuria määriä. Appelsiinista ja muista hedelmistä tehdyissä mehuissa on kuitenkin usein yhtä paljon – ellei enemmän – sokeria ja happamuutta kuin virvoitusjuomissa. Ne ovat siis yhtä lailla tyhjiä kaloreita täynnä ja haitallisia lapsen hampaille. Niitä ei siis tulisi juoda rutiininomaisesti, ainakaan montaa kertaa päivässä.

5. Purkkitonnikala

Tonnikala on aikuiselle hyvä proteiininlähde silloin tällöin syötynä, mutta lapselle tonnikalaa ei suositella. Tämä johtuu siitä että tonnikalaan kertyy luonnossa elohopeaa, joka on hermostomyrkky.

Säilyketölkkiruoan tarjoamista lapsille kannattaa välttää myös yleisesti ottaen, koska säilyketölkin sisäreunoista voi irrota ruokaan haitallisia raskasmetalleja.

Lisää aiheesta terveys & hyvinvointi

Lähde: LivestrongIltalehti
Kuva: Unsplash / Providence Doucet