Vältä näitä 7 ruokaa ja juomaa illalla ja nukut paremmin

20.9.2020

Usein syy nukahtamisongelmiin saattaa löytyä lasista tai lautaselta. Spoon University-sivusto listaa ravintoaineita, jotka monilla ihmisillä siirtävät nukahtamista. Jos itse kuulut heikkoihin nukkujiin tai kärsit unen puutteesta pimeään (tai valoisaan) aikaan, kokeile jättää nämä ruoka-aineet kokonaan pois iltaisin:

 

01. Pekoni

Pekonia syödään usein aamiaisella ja hyvä niin. Pekoni, kinkut ja pepperonit sisältävät tyramiinia, joka stimuloi hermostomme ”taistele ja pakene” – tilaa. Tutkimus aiheesta: Täällä.

 

02. Karkit

Tiedämmekin sokerin vaikutuksen verensokerin nostamiseen ja piristämiseen, mutta monien karkkien ja jäätelöiden ym. ongelmaa lisää myös piristävä kofeiini, joka valvottaa monia iltaisin.

LUE YMÖS: 8 ruokaa, joissa on paljon magnesiumia

 

03. Kofeiini

Useimmat heikkouniset ovatkin jättäneet kahvinjuonnin ilta-aikaan, mutta on hyvä muistaa, että kofeiinia on kahvin lisäksi monessa muussakin syötävässä ja juotavassa, kuten tosiaan karkeissa sekä usein teessä, suklaassa, proteiinipatukoissa, jäätelöissä ja jopa jogurteissa.

 

04. Alkoholi

Lasi punaviiniä rentouttaa ja saattaa nukuttaa illalla. Silloin nukahtaminen on nopeaa, mutta valitettavasti se kostautuu usein niin, että syvään uneen pääseminen ja unessa pysyminen vaikeutuu. Alkoholin on todettu heikentävän hyvää unen laatua.

LUE MYÖS: 7 parasta ruokaa känninälkään

 

05. Kukkakaali

Niin terveellisiä kuin kukka- ja parsakaali ovatkin, ne kannattaa syödä päiväsaikaan. Ne sulavat hitaasti ja saavat elimistömme töihin. Tämä ei ole hyvä idea juuri nukkumaanmenoa, jolloin elimistömme pitäisi rauhoitta lepotilaan.

 

06. Pihvi

Päivälliseltä jäänyt pihvi kannattaa säästää mieluummin huomisen lounaalle kuin myöhäiseen iltapalaan. Paljon proteiinia sisältävät liharuoat sulavat hitaasti. Kun ruoansulatus on aktiivisessa tilassa, saattaa uni muuttua levottomaksi ja nukahtaminen vaikeutua.

LUE MYÖS: Tuliset ruuat pienentävät ennenaikaisen kuoleman riskiä

 

07. Tuliset ruoat

Tulinen meksikolaisateria saa veden kielelle, mutta parempi idea on syödä se hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoaikaa. Tuliset mausteet aktivoivat monia toimintojamme niin paljon, että ne saattavat tehdä nukahtamisen mahdottomaksi. Chili ja muut tuliset mausteet kannattaa nauttia lounaalla tai päivällisellä useampaa tuntia ennen nukkumisaikaa.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.