Tulisten ruuat pienentävät ennenaikaisen kuoleman riskiä

22.9.2020

Uuden tutkimuksen mukaan, mausteisten ruokien syöminen säännöllisesti voi vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Yhteys löydettiin kuolemista, jotka johtuivat tietyistä sairauksista, kuten syöpä, iskeemiset sydänsairaudet tai hengityselinsairaudet.

Ruokasuositukset voivat muuttua

Tämä on havainnollinen tutkimus, joten mitään johtopäätöksiä ei voida vetää syystä ja seurauksesta, mutta tutkijoiden mielestä lisätutkimukset voivat “johtaa ruokasuosituksien muuttamiseen ja toimivampien ruokien kehittämiseen”.

Aiempi tutkimus on sitä mieltä, että mausteet, ja niiden bioaktiivinen ainesosa, kapsaiini, sisältävät liikalihavuutta estäviä ainesosia, antioksidantteja ja syöpää ehkäiseviä ainesosia.

Joten, kansainvälinen tutkimusryhmä kiinalaisessa lääketieteenakatemiassa alkoi tutkia yhteyttä päivittäin syötyjen mausteisten ruokien ja kuolemanriskien välillä.

LUE MYÖS: 7 parasta ruokaa känninälkään

 

Sairauksia ja kuolemia seurattiin

Tutkimukseen otettiin mukaan 487,375 osanottajaa, joiden iät olivat 30-79 vuotta. Osanottajat värvättiin vuosien 2004-2008 välillä, ja heidän sairauksia sekä kuolemia seurattiin.

Kaikki osanottajat vastasivat kyselyyn, joka koski heidän yleistä terveydentilaansa, fyysisiä mittoja sekä mausteisten ruokien, punaisen lihan, vihannesten ja alkoholin kulutustottumuksia.

Osanottajat, joilla oli ollut menneisyydessä syöpä, sydänsairauksia tai sydänkohtauksia jätettiin pois tutkimuksesta, ja muut tekijät kuten ikä, siviilisääty, koulutustaso ja fyysinen aktiivisuus otettiin huomioon.

Noin 7.2 vuoden seuraamisen aikana tapahtui 20,224 kuolemaa.

LUE MYÖS: 11 ruokaa joiden avulla laihdut

 

10% pienempi kuoleman riski

Kun verrattiin harvemmin kuin kerran viikossa mausteisia ruokia syöviä henkilöitä heihin, jotka syövät mausteisia ruokia kerran tai kaksi viikossa, oli useammin mausteista ruokaa syövillä 10% pienimpi kuoleman riski (kuoleman riskisuhde 0.90). He, jotka söivät mausteisia ruokia 3-7 kertaa viikossa, oli 14% pienempi kuoleman riski (kuoleman riskisuhde 0.86).*

Toisin sanoen, osanottajat, jotka söivät tulista ruokaa lähes joka päivä, kärsivät 14% pienemmästä kuolemanriskistä verrattuna heihin, jotka söivät tulista ruokaa vähemmän kuin kerran viikossa.

Yhteys oli samanlainen sekä naisten että miesten osalta, ja se oli voimakkaampi heidän kohdalla, jotka eivät käyttäneet alkoholia.

LUE MYÖS: 7 vatsaystävällistä ruokaa, joiden avulla laihdut

 

Vähentynyt syöpäriski

Mausteisten ruokien säännöllinen syöminen oli myös yhteydessä vähentyneeseen syöpäriskiin sekä iskeemisiin sydänsairauksiin ja hengityselinsairauksiin. Tämä oli nähtävissä selkeämmin naisten kuin miesten kohdalla.

Tuoreet ja kuivatut chilit olivat kaikkien käytetyimpiä mausteita heidän keskuudessa, jotka kertoivat syövänsä mausteisia ruokia päivittäin. Syvempi tutkimus osoitti, että heillä, jotka käyttivät tuoreita chilipippureita, on matalampi riski kuolla syöpään, iskeemiseen sydänsairauteen tai diabetekseen.

Jotkin bioaktiivisista ainesosista todennäköisesti tukevat tätä yhteyttä, sillä chilissä on paljon kapsiinia, c-vitamiinia ja muita ravintoaineita. Mutta tutkijat kuitenkin varovat varsinaisesti yhdistämästä tätä kuolemanriskiin.

LUE MYÖS: 7 ruokaa, jotka haastavat tulehdukset

 

Lisää chiliä?

Tulisiko ihmisten syödä tulisempaa ruokaa parantaakseen terveyttään? Mukana ollut toimittaja Cambridgen yliopistosta, Nita Forouhi, on sitä mieltä, että vielä on turhan aikaista sanoa. Hänen mielestään aihe vaatii lisää tutkimusta ja testaamista sen suhteen, että onko tosiaan kyse mausteisista ruuista vai kuinka paljon vaikutusta oli muilla ruokavalio seikoilla tai elämäntavoilla.

* Kuolemanriski mitataan sen mukaisesti, kuinka usein tietty tapahtuma tapahtuu ryhmässä verrattuna toiseen ryhmään, koko tutkimuksen aikana.

 

Tarinan lähde:

Materiaalit tarjosi BMJ. Huom: Sisältöä on saatettu muokata tyylin ja pituuden vuoksi.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Science Daily
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay