Näin alat vegaaniksi

9.2.2018

Vegaanisuus kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Motiivit vegaanisuuden aloittamiseen vaihtelevat terveysongelmista eläinten hyvinvointiin ja ympäristösyistä trenditietoisuuteen. Jos harkitset vegaaniksi ryhtymistä, löydät tästä artikkelista muutamia hyviä vinkkejä suunnitelman toteuttamiseen.

Paras tapa aloittaa on asteittain; älä siirry suoraan tofuun, vaan poista pala palalta lihat, maitotuotteet ja munat ruokavaliostasi. Voit esimerkiksi kokeilla vegaanisuutta parin päivän ajan joka viikko. Tai voit syödä pelkästään vegaanisia lounaita. Näin saat esimakua muutoksen vaikeudesta ja siitä, kykenetkö siihen.

 

Suunnittelu on kaiken A ja O

Mieti ensin, mitä yleensä syöt aamuisin, lounaalla, päivällisellä tai välipala-aikoina. Mieti seuraavaksi, miten voisit korvata nämä tyypilliset ateriasi. Kokeile ensin yhden aterian, esimerkiksi lounaan tai päivällisen, korvaamista vegaanisella vaihtoehdolla.

Tutki ravintoarvoja ja lue kirjoista ja netistä, mitä sinun tulee syödä, jotta päivittäiset ravintoaineiden saantisuositukset täyttyvät. Kun liha, maitotuotteet ja kananmuna väistyvät, tulee sinun mahdollisesti syödä esimerkiksi B12-, rauta- tai sinkkivalmisteita.

Kun käyt kaupassa, tulee sinun tottua lukemaan tuotteiden etikettejä välttyäksesi ei-vegaanisilta tuotteilta. Kannattaa myös budjetoida ruokaostokset tarkkaan, sillä vaikka et ostakaan lihaa, vegaanin elämä voi olla kallista erityisesti, jos ostat valmisaterioita.

 

Lue myös: 6 seurausta lihansyönnin lopettamisesta

 

Etsi herkullisia reseptejä

Aika harjoitella ruoanlaittoa! Keittokirjat ja internet ovat pullollaan maukkaita kasvisreseptejä, joten suunnittele viikoittaiset ateriasi ja harjoittele vegaanikokkaamista.

Muista aina varmistaa, että syöt riittävästi myös proteiinia. Sen sijaan, että ajattelisit vegaanisuutta rajoitteena, ajattele sitä mahdollisuutena kokeilla uusia reseptejä ja ruoanlaittometodeja.

Jos kokkaaminen ei maistu, voit hyvillä mielin käydä myös ulkona syömässä. Useilla ravintolaketjuilla on esimerkiksi jo tarjolla vähintään yhtä tai kahta vegaanituotetta ruokalistoillaan.

 

Muista välipalat

Pidä mukana omia vegaaniherkkujasi nälän iskemisen varalta. Esimerkiksi hedelmät ja pähkinät ovat omiaan ylläpitämään vitamiini- ja mineraalivarastojasi riittävällä tasolla päivän mittaan.

 

Tutustu lihan ja maitotuotteiden korvikkeisiin

Kannattaa kokeilla erilaisia korvikkeita, kuten tofua, vegaanijuustoja, soijaa ja mantelimaitoja vanhoissa suosikkiannoksissasi. Näin saat mahdollisuuden syödä vanhoja suosikkiruokiasi myös uudessa elämänvaiheessasi.

 

Lue myös: 6 yleistä ongelmaa, joista vegaanit kärsivät

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Bbcgoodfood.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Pontus Ohlsson