6 yleistä ongelmaa, joista vegaanit kärsivät

27.11.2017

Vegaanius tuo monta haastetta ja kysymystä elämään; kuinka pitkälle viet vagaaniutesi, vegaaniuden selittäminen muille ja esimerkiksi illanviettoseuran valitseminen ovat asioita, joiden kanssa me vegaanit joudumme painimaan päivittäin.

Vegaaniyhteisö toteaa, että vegaanius on ”elämäntapa, joka pyrkii kaikin mahdollisimman tavoin poistamaan eläimille aiheutetun kärsimyksen.” Tämä tarkoittaa monien elämäntapojen miettimistä uudelleen.

Vegaanit eivät kuitenkaan kilpaile keskenään tai tuomitse toisten vegaanien vegaaniusastetta, sillä se ei edistä vegaaniusaatetta. Seuraavassa 6 yleisintä ongelmaa, jotka vegaanit kohtaavat jokapäiväisessä elämässään.

 

Kuinka elää vegaanina ja lopettaa julmuudet?

On yleinen harhaluulo, että vegaanius olisi dieetti. Tietenkin, ruokavalio on yksi vegaaniuden tärkeimpiä ilmentymiä, mutta vegaanit miettivät tarkkaan myös käyttämäänsä kosmetiikkaa, vaatteita ja monia muita tuotteita.

Joskus on vaikeaa vetää raja vegaanituotteiden ja tuotteiden, joiden valmistamisessa ei ole aiheutettu eläimille kärsimystä, välille, sillä ne eivät välttämättä tarkoita samaa asiaa. Jokin vegaanituote ollaan voitu itse asiassa testata eläimillä, tai tuotteen omistaa yritys, joka testaa eläimillä.

 

Pitäisikö pukeutua nahkaan, mokkanahkaan, villaan tai silkkiin?

En ole vegaaniksi ryhdyttyäni pukeutunut kertaakaan eläinperäisiin vaatteisiin, mutta en ole myöskään heittänyt vanhoja villapaitojani ja -huivejani pois. Jos vaihtoehtona on halpatuotantona valmistettu puuvillamuoti, ei sekään ole kovinkaan eettistä kuluttamista, sillä tuotanto-olosuhteet ovat usein hyvin kyseenalaisia.

Tärkeintä onkin etsiä eettisesti tuotettuja, ja jos mahdollista, käytettyjä vaatteita.

 

Oikean viinin valitseminen

“Miten niin viini ei ole vegaanille sopivaa?” on kysymys, jonka kuulee aivan liian usein. Valitettavasti monet viiniyhtiöt käyttävät kalaliimaa viinin suodattamisessa ja jotkut jopa värjäävät viiniä maidolla.

Pyrinkin välttämään viinejä, joiden alkuperää en tiedä, mutta on myös myönnettävä, että esimerkiksi juhlatilaisuuksissa tulee helposti maisteltua muitakin viinejä.

 

Kaverit ja kumppanit, jotka eivät ole vegaaneja

Kavereiden täytyy suunnitella illanviettojen naposteltavat sinun makusi mukaan, olet jatkuvasti vitsailujen kohde ja rakastamasi ihminen janoaa kuollutta lihaa. Vegaanin elämä voi olla hankalaa. Mutta kannattaa muistaa, että kun sinulla on ei-vegaaneja kavereita, voit aina kouluttaa ja informoida heitä vaihtoehtoisista valinnoista.

 

Eläintarhat ja maatilat

Vegaanit rakastavat eläimiä. Toisaalta eläintarhoihin ja maatiloihin voidaan suhtautua opetusmielessä ja paikkoina, joissa eläimiä voidaan ihailla. Mutta toisaalta ne edustavat paikkoja, joissa eläimiltä on riistetty niiden elintila ja niitä syötetään ja kasvatetaan vain meidän iloksemme. Jos oikeasti haluat tervehtiä eläimiä, käy luonnonsuojelualueilla ja metsissä.

 

Kuinka pitkälle kannattaa mennä?

Eräältä vegaaniystävältäni kysyttiin, kuinka hän voi elää rauhassa, kun maailmassa on loputtomasti mieltä painavia syy-seuraussuhteita (esimerkiksi avokadojen tai kvinoan kasvatuksen eettisyys). Hän vastasi, ettei halua valvoa öitä murehtien.

Ei kannata sulkea silmiään muilta, kuin eläinten ongelmilta, muttei kannata kuitenkaan yksin yrittää parantaa koko maailmaa. Parasta on vain pyrkiä elämään niin eettisesti ja kestävästi kuin pystyt.

 

Lue myös: 6 seurausta lihansyönnin lopettamisesta

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / RobinHiggins