6 seurausta lihansyönnin lopettamisesta

13.11.2017

Jokainen, joka tavoittelee terveellistä elämää, on jossain vaiheessa harkinnut lihansyönnin lopettamista ja siirtyvänsä kasvissyöjäksi, varsinkin katsottuaan Supersize Me –dokumentin/kauhuelokuvan.

Jos olet epäröinyt tämän muutoksen tekemistä ollessasi huolissasi kehostasi, joka kiemurtelee lihasta luopumisen tuskasta, ravitsemustieteen dosentti Joan Salge Blake Bostonin yliopistosta lohduttaa, ”Biokemiallisesti mitään dramaattista ei tule tapahtumaan.”

”Mitään dramaattista” ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet hyötyisi muutoksesta. Tässä 6 seurausta:

 

Painosi voi laskea.

Neal Barnardin, George Washington University, perustama ryhmä, joka kannustaa kasvipohjaista ruokavaliota sairauksien ehkäisemiseksi, kävi läpi viimeaikaisia tutkimuksia liittyen kasvisruokavalioon ja painonpudotukseen.

Hänen havaintonsa paljastivat, että siirtyminen vihreämpää ruokaan voi johtaa painon putoamiseen, vaikka laihduttaminen ei olisikaan ollut päätavoite kasvisruokaan siirryttäessä. Keskimääräisesti paino Barnardin mukaan putosi 3,4kg. Pidemmällä aikavälillä vielä enemmän.

Lue myös: Sinun on parempi mennä reippaalle kävelylle kuin salille, jos haluat pitää painon pois

 

Suolistoosi saattaa kehittyä terveitä bakteereja – mutta aluksi saatat myös kärsiä turvotuksesta.

”Kehossasi on ruoansulatusentsyymejä, jotka käsittelevät proteiineja niin lihassa kuin kasveissakin, ja tämä ei muutu, vaikka lopettaisit lihan syönnin,” kertoo Liz Applegate, urheiluravitsemusjohtaja Kalifornian yliopistosta.

Hän kuitenkin lisää, että kaikki vaikeasti sulatettavat hiilihydraatit kasviperäisistä ja -pohjaisista proteiinilähteistä voivat muuttaa suolistosi bekteeriprofiilia. Tutkijat uskovat uusien hiilihydraattien kasvattavan terveiden bakteerien määrää suolistossa.

Koska suolistolla voi kestää hetken aikaa tottua uusiin asukkaisiin, voit aluksi kärsiä ilmavaivoista sekä turvotuksesta. Mutta tämä tasoittuu ajan mittaan. Applegate huomauttaa: ”Kasvipohjaisten ruokavalioiden on osoitettu vähentävän riskiä sairastua useisiin kroonisiin tauteihin vyötärön ympäryksen ohella.”

 

Voit suojella itseäsi sydäntaudeilta.

Useat laajat tutkimukset, joissa on ollut mukana yli 76 000 miestä ja naista, ovat vertailleet samankaltaisia elämäntapoja noudattaneita kasvissyöjiä ja ei-kasvissyöjiä. Tulokset osoittavat iskeemisesta sydänsairaudesta (aiheutuu sepelvaltimoiden vakavasta kaventumisesta ja sulkeutumisesta) johtuneiden kuolemien määrän olleen 24% alhaisempi kasvissyöjillä kuin lihansyöjillä – mahdollisesti syynä voi olla alhaisemmat tulehdusarvot.

”Kasvipohjaisten ruokavalioiden on todistettu yhä uudelleen ja uudelleen olevan anti-inflammatorisia,” toteaa Emily Bailey, ravitsemusvalmennuksenjohtaja St. Lousissa sijaitsevasta kunto- ja ravitsemuskeskuksesta.

Lue myös: 9 parasta ruokaa sydänystävälliseen ruokavalioon

 

Voit menettää makuaistisi. Eikä ainoastaan lihan kohdalla.

Sinkki on biokemiallinen raskassarjalainen, joka hoitaa kehossa lukemattomia toimintoja, kuten immuunitason lisääminen. Tämä mineraali, jota löytyy runsaasti ostereista ja punaisesta lihasta, on elintärkeä myös maku- ja kuuloaistille.

Yksi japanilaisen Tokushiman yliopiston tutkimus havaitsi, että sinkkipuutos on hallitseva tekijä makuaistin heikkenemisen takana. ”Epäilemme, että makuaistin heikkenemisestä kärsivillä potilailla voi olla ruokaperäisen sinkin imeytymishäiriö,” tutkijat toteavat. Ravitsemustieteen professori Joan Salge Blake Bostonin yliopistosta sanookin, että uusien kasvissyöjien tulisi kiinnittää erityistä huomiota riittävään sinkinsaantiin.

Vaikka pavuista, pähkinöistä, täysjyvästä ja maitotuotteista saakin osan sinkistä, voi täysjyvätuotteiden, siemenien, papujen ja pakokasvien sisältämä fytiinihappo häiritä sinkin imeytymistä. Tästä johtuen kasvissyöjät saattavat tarvita jopa 50% enemmän sinkkiä kuin lihansyöjät. Suositeltu päiväannos on 8mg, joten saatat haluta tähdätä vähintään 12 milligrammaan.

 

Lihaksesi saattavat kaivata lisää aikaa palautumiseen.

Proteiini on välttämätöntä lihasten rakentumiselle, ylläpitämiselle ja korjaamiselle treenin jälkeen. Tästä ei voi neuvotella, mutta proteiinin lähteestä kyllä. Eläin- ja kasviproteiinit kummatkin kyllä tekevät tehtävänsä, mutta jälkimmäisellä voi kestää asiassa pidemmän aikaa.

”Tämän tietäen, suosittelen urheilevia kasvissyöjiä ja vegaaneja hankkimaan treenin jälkeisen proteiininsa nestemäisessä muodossa, sillä neste imeytyy kehoon nopeammin kuin kiinteä vaihtoehto,” sanoo Bailey. ”Valmista smoothie kookos-, manteli-, hamppu-, riisi- tai soijamaidosta ja lisää hiilihydraatit tuoreiden hedelmien muodossa täydentämään glykogeenitasoasi, jota kehosi käyttää treeninjälkeisenä energiana.”

Baileyn oma aamun lempismoothie: 2dl rasvatonta kreikkalaista jogurttia, 1 banaani, 1dl jäisiä mansikoita, 1dl jäisiä mustikoita, 2dl pinaattia, 20g maapähkinävoita pellava- ja chia-siemenillä, 14ml hampun siemeniä, 2dl maitoa. ”Pinaatti antaa smoothielle kivan värin, mutta lupaan, että maistat ainoastaan hedelmiä!”

Lue myös: Parsan 5 vahvaa terveysvaikutusta

 

Saatat tarvita lisäravinteita, mutta ei paljon.

Tutkimukset viittaavat siihen, että kasvissyöjät saavat saman määrän rautaa kuin lihansyöjät. He saavat myös tarpeeksi kalsiumia ja jopa B12-vitamiinia, joka on välttämätöntä hyvän hermotoiminnan kannalta.

Mutta jos olet huolissasi minkään näistä saannista – mukaan luettuna aiemmin mainittu sinkki – saatat haluta täydentää ruokavaliotasi lisäravinteilla.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay