Voiko aikuisena todella saada laktoosi-intoleranssin?

19.9.2020

Jokaisen maitotuotteita rakastavan ihmisen pahin painajainen on herätä joku aamu siihen, kun vatsa ei enää kestäkään aamujogurttia tai maitoa aamukahvin seassa.

Voiko ihminen todella muuttua laktoosi-intolerantiksi aikuisena?

Karu totuus on, että kyllä voi.

 

Mutta mikä onkaan laktoosi-intoleranssi?

Laktoosi-intoleranssissa ohutsuoli ei enää eritä riittävästi laktaasientsyymiä hajottaakseen maitosokeria.

Koska elimistö ei sulata ja imeytä näitä sokereita, sen täytyy tuhota ne jollain tavalla. Näin kehittyvät erilaiset oireet, kuten turvotus, krampit, ilmavaivat, ripuli ja pahoinvointi.

 

Koska voit saada laktoosi-intoleranssin?

Laktoosi-intoleranssi alkaa useimmiten noin viiden ikävuoden kohdalla. Suurin osa laktoosi-intoleranssin saaneista saavat ensimmäiset oireet viimeistään 20 vuoden ikäisinä.

Useimpien kohdalla laktoosi-intoleranssi on perinnöllistä. Kaikki vauvat osaavat sulattaa laktoosia, mutta iän karttuessa tämä kyky voi kadota.

Vaikka laktoosi-intoleranssi useimmiten alkaakin nuorena, ei sen puhkeaminen aikuisiässä ole edes kovin harvinaista. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 75 prosenttia kaikista maailman ihmisistä menettää kyvyn sulattaa maitosokeria jossain vaiheessa elämäänsä.

 

Mikä aiheuttaa laktoosi-intoleranssin puhkeamisen aikuisilla?

On olemassa lukuisia laktoosi-intoleranssia laukaisevia tekijöitä, kuten:

  • Ruokamyrkytys
  • Vatsapöpö
  • Ohutsuolen sairaudet
  • Kova stressi

Joskus ihmiset vain huomaavat yhtäkkiä menettäneensä kykynsä sulattaa laktoosia, ikään kuin ikääntymisen seurauksena. Ilmiö on yleinen ja evoluution näkökulmasta melko ymmärrettävä. Vastasyntyneelle maito on ainut ravinnonlähde. Iän karttuessa ravinteiden saaminen maidosta ei ole enää niin tärkeää.

Tietenkin kyse voi olla myös siitä, että olet aina ollutkin laktoosi-intolerantti, mutta et ole vain tajunnut sitä.

 

Lue myös: Maidon korvikkeiden juominen voi aiheuttaa jodin puutostilaa, kertoo tutkimus

 

Mistä tiedän, olenko laktoosi-intolerantti?

Kun laktoosi ei hajoa ja sokerit jäävät ruoansulatuskanavaan, elimistösi pyrkii huuhtelemaan ne pois tuomalla vettä suoleen. Tämä johtaa ilmavaivoihin, löysään ulosteeseen ja kramppeihin. Useimmat oireet ilmaantuvat parin tunnin sisällä syömisestä.

Joskus ihmiset olettavat olevansa laktoosi-intolerantteja, vaikka oikeasti he ovatkin yliherkkiä kaseiinille tai heraproteiinille. Jos vatsasi ei esimerkiksi kestä kovia juustoja, jotka eivät sisällä laktoosia, on useimmiten kyse kaseiiniyliherkkyydestä. Saatat myös olla herkkä mille tahansa laktoosin, kaseiinin ja heran yhdistelmälle.

Paras tapa selvittää yliherkkyydet on kysyä asiasta ravintotieteilijältä, joka auttaa sinua pääsemään eroon maitotuotteista ja sen jälkeen hiljalleen tuomaan ne takaisin ruokavalioosi. Kun olet vältellyt maitoa muutaman viikon, voit aloittaa syömään tiettyjä tuotteita yksi kerrallaan – voita, juustoja, jogurttia ja kefiriä. Tällä tavoin huomaat parhaiten, mitkä tuotteet eivät sovi sinulle ja mitkä sopivat.

Jos huomaat edelleen olevasi kykenemätön syömään tiettyä maitotuotetta, jätä sen syöminen väliin kuukausiksi, kunnes ruoansulatuskanavasi rauhoittuu. Kokeile sitten uudelleen. Jos kokeilu johtaa edelleen oireisiin, kannattaa vältellä tuotetta jatkossa.

 

Voiko laktoosi-intoleranssia ehkäistä?

Jos et ole geneettisesti altis laktoosi-intoleranssille, tulisi sinun olla kykeneväinen sulattaa laktoosia koko elämäsi. On suositeltavaa syödä vähintään kolme annosta maitotuotteita päivässä.

Jos kuitenkin lopetat maidon syömisen pitkäksi aikaa, saatat kohdata oireita syödessäsi maitoa uudelleen. Tällöinkään toivo ei välttämättä ole vielä menetetty; etene askel kerrallaan ja tutustuta elimistösi uudelleen maitotuotteisiin.

Jos taasen olet perinnöllisesti intolerantti, et tuskin koskaan pysty syömään huoletta maitotuotteita. Kun syöt tai juot jotain, mitä elimistösi ei kykene täysin sulattamaan, aiheuttaa se tulehdusreaktioita ruoansulatuskanavaasi. Siksi onkin tärkeää vältellä kaikkia oireita aiheuttavia ruokia ja juomia.

Ei ole olemassa luotettavaa testiä, joka kertoisi, onko joku laktoosi-intolerantti vai ei. Jos perheessäsi kuitenkin esiintyy laktoosi-intoleranssia, sitä todennäköisemmin se on myös sinulla.

 

Mitä tehdä, jos minulta löydetään laktoosi-intoleranssi?

Vaikka saisitkin intolerantin diagnoosin, voit silti todennäköisesti nauttia 150 grammaa maitotuotteita päivässä huoletta. Useimmille sopii paremmin hapatetut maitotuotteet, kuten jugurtit ja kefir nestemäisen maidon sijaan.

Kannattaa myös kokeilla eri eläinten maitoja; jos lehmänmaito saa vatsasi sekaisin, voi esimerkiksi vuohenmaito toimia sinulle hyvin. Toinen keino välttää oireita on syödä laktaasipillereitä.

Jos haluat jättää maitotuotteet kokonaan väliin, voit saada tarvittavan kalsiumannoksesi muista kalsiumpitoisista ravinnoista, esimerkiksi tofusta tai sardiineista. Myös D-vitamiinia kannattaa syödä purkista, jos et vietä riittävästi aikaasi auringossa.

 

Lue myös: 7 seurausta, kun lopetat maitotuotteiden syönnin

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Noemí Jiménez