Vinkit täydelliseen rusketukseen ilman palamista

16.6.2016

Suuren ruotsalaisen tutkimuksen mukaan auringonottajat ovat terveempiä kuin aurinkoa kokonaan välttävät ja myös omaavat pienemmän riskin sairastua ihosyöpään. Aurinko on ainutlaatuinen D-vitamiinin ja pirteyden lähde. Suojaaminen ja kohtuus ovat kuitenkin tärkeää.

Tunnistatko oman ihotyyppisi? Meillä pohjoismaalaisilla saattaa olla erittäin vaalea ja vaikeasti ruskettuva iho. Jos et saa helposti kunnon bikinirajoja aikaiseksi, vaan auringossa hetken oltuasi iho on tomaatinpunainen, kannattaa suosiolla rusketus hankkia purkista ja oleskella varjossa. Auringossa toimivat vain erittäin suuret suojakertoimet. Jos iho alkaa punoittaa illalla, siihen kannattaa levittää niin monta kerrosta kosteusvoidetta tai esimerkiksi kookosöljyä kun ihoon imeytyy. Tämä nopeuttaa palaneen ihon parantumista ja muuttaa punerruksen rusketukseksi.

Pohjoisessa yleisin ihotyyppi on kuitenkin normaalisti ruskettuva iho, joka vaatii kunnon aurinkosuojaa. Ilman suojakertoimia iho on helposti pian punainen. Rusketus tulee pikkuhiljaa ja turvallisesti. Mitä päivettyneempi iho on, sitä enemmän se myös kestää aurinkoa pienemmällä suojakertoimella. Markkinoilta löytyy auringonottoon tarkoitettuja öljyjä, joiden suojakertoimissa on valinnanvaraa. Öljyt auttavat saamaan syvemmän rusketuksen, mutta suojakerroin silti ehkäisee palamiselta.

Jotkut kuitenkin ovat onnekkaita ja ruskettuvat silmänräpäyksessä eivätkä pala, vaikka ilman rasvaa. Vaikka tällaisen ihon omistaisikin, kannattaa muistaa, että pohjoisen pitkän talven jäljiltä iho ei ole tottunut aurinkoon, eli ruskettuminen on hyvä aloittaa käyttämällä aurinkovoidetta. Ulkomailla myös kannattaa muistaa, että lähemmäs päiväntasaajaa mentäessä UV-säteilyn voimakkuus kasvaa, eli vaikka Suomessa aurinkorasvoja ei tarvitsisi, Etelä-Euroopan aurinkorannoilla tilanne on toinen koko loman ajan.

Jos kuitenkin ruskettuu helposti ja päivetystä on jo, kannattaa käyttää syvemmän rusketuksen hankkimiseen erilaisia öljyjä. Kookosöljy on täysin luonnollinen öljy, joka sisältää luonnostaan 15 suojakerrointa vastaavan suojan. Kookosöljy ei estä D-vitamiinin imeytymistä ja sen öljymäisen koostumuksen ansiosta ja se on myös ravitseva ja kosteuttava after sun-tuote.

Vaikka jalat ja kädet ruskettuisivat helposti ilman palamista, on rinnan alueen iho ohuempi ja herkempi. Öljyä voi käyttää muualle ja helpommin palaville alueille suojakertoimen aurinkorasvaa, suuremmalla suojakertoimella.

Lasten iho on erityisen tärkeää suojata palamiselta ja ainakin alkukesällä ja loman ensimmäisinä päivinä kannattaa suojautua rasvojen lisäksi peittäviin vaatteisiin.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.