Viinin 14 yllättävää terveyshyötyä

22.9.2020

Varaudu yllättymään ja helpottumaan! Opit kohta, miten viininjuonti-rituaalisi voi olla vahva terveys-eliksiiri. Lue seuraavat 14 viinin hyötyä, jotka ylittävät sydämen terveyden mennen tullen.

 

01. Elä pidempään

Niin juuri. Ikarian saarelta jokin aika sitten löydetyllä sinisellä alueella, ihmiset elävät pidempään kuin missään muualla maailmassa. Päivittäinen viininkulutus on osa pitkää elämää edesauttavasta ruokavaliosta, niinkuin sekin, että syödään vähemmän eläinpohjaisia ruokia ja vähemmän kasvipohjaisia ruokia. Myös pitkään elävät Kreetan ja Sardinian asukkaat voi löytää siemailemassa tummaa punaviiniä – osa heidän ikääntymistä uhmaavaa elämäntyyliään. Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa vaikutti siltä, että punaviinin tanniineista löytyvä prosyanidiini auttaa edistämään verenkiertojärjestelmän terveyttä. Lounais-Ranskassa ja Sardiniassa tuotetuissa viineissä, missä ihmiset elävät pidempään, on löydettävissä erityisen korkeita pitoisuuksia tätä yhdistettä.

Harvard Medical Schoolin tutkijat löysivät eläinkokeissa todisteita, että resveratroli aktivoi proteiinia, joka edistää terveyttä ja pitkää ikää. Resveratroli lisää sirtuiinin aktiivisuutta, geeniryhmän, joka suojaa kehoa ikääntymiseen liittyviltä sairauksilta.

 

02. Viisastu

Resveratroli saattaa auttaa parantamaan lähimuistia. Vain 30 minuutin testaamisen jälkeen, tutkijat huomasivat, että resveratrolia ottaneet koehenkilöt pystyivät palauttamaan sanoja huomattavasti paremmin ja osoittivat merkkejä nopeammasta aivotoiminnasta aivojen niillä aluilla, jotka yhdistetään uusien muistojen luomiseen, oppimiseen ja tunteisiin.

Lue myös: 5 erinomaista syytä juoda enemmän punaviiniä

 

03. Karkota näppylät viinillä

Resveratroli pystyy myös estämään aknea aiheuttavien bakteerien kasvua pidempään kuin bentsoyyliperoksidi. Ja se toimii vielä paremmin bentsoyyliperoksidin kanssa. Tähän mennessä, antioksidantin juominen on paras tapa hyötyä sen ominaisuuksista. Ulkoinen käyttö voiteissa ei ole osoittautunut yhtä tehokkaaksi – nauti siis antioksidanttisi viinissä, hedelmissä ja vihanneksissa kalliiden voiteiden ostamisen sijaan.

 

04. Viini saattaa lyödä laudalta salikäynnit

Joisitko mieluummin viinä kuin raataisit salilla? Kanadalaisen Albertan yliopiston tutkijat totesivat resveratrolin parantavan sydämen, aivojen ja luuston toimintaa – samaan tapaan kuin näiden osien toiminta parantuu salillakäynnin ansiosta. Mieti hyötyjä, jos tekisit molempia!

Lue myös: 20 asiaa, jotka huomaat, kun et juo alkoholia

 

05. Sano hyvästit alakuloisuudelle

Tiedät, että viini auttaa rentoutumaan… mutta masennus? Espanjalaiset tutkijat saivat selville, että miehillä ja naisilla, jotka joivat kahdesta seitsemään lasillista viiniä viikossa, todettiin masennus epätodennäköisemmin. Vaikka muut elämäntyylin tekijät, jotka olisivat voineet vaikuttaa löydöksiin, huomioitiin, pienentynyt riski säilyi vahvana.

 

06. Pienennä (ei kohota) riskiäsi maksasairauksiin

Eräs tutkimus haastoi perinteisen ajattelun alkoholista ja maksasairauksista. Kohtuullinen viininkulutus, joka määriteltiin lasilliseksi päivässä, saattaa vähentää alkoholiin liitymättömän rasvamaksataudin (NAFLD) esiintyvyyttä. Kohtuullisilla viininjuojilla, verrattuna absolutisteihin, oli puolet pienempi riski saada NAFLD. Ja verrattaessa viininjuojiin, maltillisilla oluen- ja viinanjuojilla oli nelinkertainen todennäköisyys epäillä alkoholiin liittymätöntä rasvamaksatautia.

Lue myös: 8 tapaa, jotka auttavat sinua elämään pidempään

 

07. Edistä silmien terveyttä

Washingtonin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan mukaan, resveratroli estää hallitsemattoman verisuonten kasvun silmissä. Tämä saattaa auttaa diabeettisen retinopatian ja ikääntymisen aiheuttaman silmänpohjan rappeuman hoitoa. Huomioi kuitenkin, että nämä kokeet tehtiin hiirillä, joten ihmisille toimiva annostus ei ole vielä selvillä. Tämä on kuitenkin upea alku.

 

08. Suojaa hampaitasi

Tiesitkö, että viininjuonti on harvoin tiedetty tapa suojata hampaitasi bakteereilta? Me kerroimme jo viinin mikrobeilta suojaavasta vaikutuksesta ihoon. No, se auttaa myös vähentämään bakteereita hampaissasi. Käyttämällä viittä yleisintä plakkia aiheuttavaa bakteeria, tutkijat huomasivat bakteerien hävinneen lähes kokonaan sen jälkeen, kun biofilmeille oli laitettu punaviiniä.

Lue myös: Tiede todistaa – alkoholia juovat ihmiset elävät pidempään

 

09. Pienennä useiden syöpien saamisriskiä

Rintasyöpä

Hedelmistä punaiset rypäleet ehkäisevät parhaiten aromataasin toimintaa. Aromataasi on entsyymi, jota rinnan kasvaimet käyttävät tuottaakseen omaa estrogeeniään. Punaviini saattaa toimia aromataasin ehkäisijänä ravinnossa, joka saattaa kompensoida alkoholinkulutukseen yhdistettyä kohonnutta rintasyöpäriskiä. Huomaa, että voit myös syödä punaisia viinirypäleitä; erityisesti siemenet sisältävistä on paljon hyötyä. Resveratrolin uskotaan myös tappavat syöpäsoluja katkaisemalla niitä ruokkivat polut.

Paksusuolen syöpä

Tutkimukset osoittavat, että maltillinen punaviinin kulutus voi pienentää paksusuolen syövän riskiä 50%.

Eturauhassyöpä

Harvard Men’s Health Watch on raportoinut, että miehillä, jotka juovat viikossa keskimäärin neljästä seitsemään lasiin punaviiniä, diagnosoitiin eturauhassyöpä 52% pienemmällä todennäköisyydellä kuin miehillä, jotka eivät juoneet viiniä. Punaviini näyttäisi olevat erityisen hyvä suoja edenneitä tai agressiivia syöpiä vastaan. Lääkärit arvioivat, että flavonoidit ja resveratroli sisältävät tehokkaita antioksidantteja, jotka tasapainottavat androgeeneja – miehillä esiintyviä hormoneja, jotka stimuloivat eturauhasta.

 

10. Hätistä ärsyttävät nuhat

Ehkä isoäidin nuhalääke ei olekaan niin kummallinen. Tutkimuksessa tarkasteltiin 4 000 työntekijää viidessä espanjalaisessa yliopistossa. Ne, jotka joivat viiniä sairastuivat flunssaan epätodennäköisemmin kuin ne, jotka joivat olutta ja muita alkoholijuomia. Tutkijat uskovat, että antioksidantit auttavat madaltamaan tulehdusta ja vähentämään flunssan oireita.

Lue myös: Paras tapa välttää krapula

 

11. Madalla kolesteroliasi (muuttamatta ruokavaliotasi)

Resveratrolin uskotaan vähentävän LDL- ja nostavan HDL-arvoja, jolloin verisuoniin kertyy vähemmän plakkia. Jopa American Heart Association myöntää, että minkä tahansa alkoholin kohtuullinen kulutus voi kohottaa HDL-arvoja, eli hyvää kolesterolia, noin 12 prosentilla.

 

12. Pienennä halvausriskiäsi

Viini saattaa pienentää riskiäsi saada iskeeminen halvaus. Analysoitaessa ikää, sukupuolta ja tupakointia, viinin kuukausittainen, viikottainen tai päivittäinen kulutus yhdistettiin madaltuneeseen halvausriskiin, verrattuna siihen, ettei viinä kulutettu lainkaan. Hyötyjä ei havaittu oluen tai vahvojen viinojen kulutuksessa.

Lue myös: Maltillisesti juominen saattaa tedhä sinusta paremman työntekijän

 

13. Säännöstele verensokeriasi ilman lääkkeitä

Punaviinissä on runsain mitoin polyfenoleja. Viinin polyfenolit ovat vuorovaikutuksessa rasvan muodostumiseen ja varastoimiseen, sekä verensokerin säätelyyn liittyvien solujen kanssa. Pienen punaviinilasillisen sisältämät polyfenolimäärät vaikuttavat kilpailevan verensokerin säätelykyvyssään joidenkin diabetes-lääkkeden kanssa.

 

14. Leikkaa riskisi sairastua diabetekseen

Maltillisesti juovilla miehillä ja naisilla on 30% matalampi riski saada tyypin 2 diabetes. Tämä saattaa jälleen olla resveratrolin ansiota, joka parantaa insuliiniherkkyyttä. Insuliinin vastustuskyky on kaikkein kriittisin osatekijä tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Lifehack.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay