Ekspertit kokeilivat 17 eri keinoa – paras tapa välttää krapula

4.10.2020

Kysyitpä keneltä tahansa parasta krapulan välttämiskeinoa, tulet aina saamaan saman vastauksen; jätä juomatta. Syy tähän on se, että ei ole olemassa tutkimusten osoittamaa nopeaa ja helppoa keinoa välttää krapulaa.

Totuus on kuitenkin se, että ekspertitkin juovat joskus – ihan yhtä paljon kuin sinäkin. Helpottaakseen huonovointisuutta, päänsärkyä, huimausta ja ylipäänsä heikkoa oloa joka johtuu pitkälle yöhön kestäneestä ryyppäämisestä, kokeile näitä vinkkejä jotka ekspertit ovat todenneet jollain tasolla auttavan:

 

Ennen kuin juot: 

 1. Tuplaa multivitamiiniannoksesi. ”On suuri virhe ajatella, että krapula johtuisi ainoastaan nestehukasta. Suurimmat syyt nimittäin ovat tulehdustila sekä oksidatiivinen stressi. Ja on paljon helpompi estää krapula kuin kestää sitä seuraavana päivänä”, sanoo Jason Burke, M.D., anesteologi, henkilö joka on hoitanut yli 20 000 krapulapotilasta, ja joka loi Hangover Heavenin, mobiililääketieteenkeskuksen joka sijaitsee Las Vegasissa, jossa tarjotaan hoitoja krapulasta kärsiville. Antioksidantit auttavat helpottamaan vahinkoja, joten ota tupla määrä multivitamiineja tai juo acai- tai granaattiomenamehua ennen kuin lähdet viihteelle, Burke sanoo.

 

 1. Tilaa burgeri salaatin sijaan. Ymmärrettävästikään et halua näyttää tai tuntea oloasi turvonneeksi, kun lähdet baariin lauantai-iltana. Mutta krapula ei liity ainoastaan siihen paljonko juot, vaan myös siihen, miten sulatat alkoholin – ja se riippuu siitä, mitä syöt, sanoo Elizabeth Kovacs, Ph.D., Alkoholin tutkintaohjelman johtaja Loyola Universityssä. Hänen ehdotuksensa: varmista, että syöt aterian, jossa on hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa, ennen kuin kosket yhteenkään alkoholiannokseen.

Burke varmistaa myös aina, että hänen ateriansa sisältävät punaista lisää, jossa on erittäin paljon aminohappoja ja b-vitamiineja, jotka auttavat prosessoimaan alkoholin sivutuotteet.

 

 1. Lepää. Tämä saattaa kuulostaa ilmeiseltä, mutta monet ihmiset eivät saa läheskään tarpeeksi unta, Kovacs sanoo. Nukkuminen ei pelasta sinua krapulalta, mutta se parantaa immuunijärjestelmääsi ja antaa kehollesi enemmän voimia kestää tulevan illan ryypiskely – joka on parempi kuin täysi valmistautumattomuus, hän lisää.

 

Kun juot:

 1. Skippaa samppanja. Tiede osoittaa, että samppanjan kuplat saattavat nopeuttaa alkoholin imeytymistä, joten tulet nopeammin humalaan. Ongelma on siinä, että se aiheuttaa myös pahempia krapuloita, sanoo Burke.

 

 1. Juo välillä Gatoradea. Olet ehkä kuullut, että on viisasta juoda vettä drinkkien välissä, koska se vähentää nestehukkaa (ja sen aiheuttamaa päänsärkyä) jonka alkoholi on aiheuttanut. Mutta kookosvesi tai urheilujuoma kuten Gatorade toimii huomattavasti paremmin: Ne korvaavat nesteesi ja elektrolyytit, ne ravinteet jotka menetät juodessasi, sanoo Kovacs. Kun juot enemmän kuin kaksi drinkkiä samana iltana, muista pitää urheilujuomien ja viinan tasapaino hyvänä, ja olosi ei ole läheskään niin paha seuraavana päivänä.

 

 1. Älä tupakoi. Kun 113 opiskelijaa dokumentoivat heidän alkoholin käyttöään, tupakointiaan sekä krapulaansa jokaisena päivänä kahdeksan viikon ajan, tutkijat huomasivat, että kun opiskelijat joivat rankasti, tupakointi nosti krapulan todennäköisyyttä. Tämä tutkimus julkistettiin nimellä Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

 

 1. Pysy kirkkaissa viinoissa. Vodkassa ja ginissä on vähemmän epäpuhtauksia kuin tummissa juomissa kuten viskissä tai rommissa, Kovacs sanoo.

 

 1. Valitse mehu limun sijaan. Appelsiinimehu ei auta sinua välttämään krapulaa – ellet juo sitä 14 oluen sijasta, Kovacs sanoo. Mutta koska hedelmät ja vihannekset sisältävät ekstravitamiineja, ne ovat aina parempia kuin limonadin juominen.

 

 1. Pese kätesi erittäin hyvin. Alkoholin juominen muuttaa immuunijärjestelmääsi, joten jos altistut esimerkiksi flunssalle, kun olet ulkoilemassa, tulet suuremmalla todennäköisyydellä kipeäksi ja saatat sairastua useampaan tautiin samanaikaisesti jolloin parantuminen saattaa viedä pidemmän aikaa, Kovacs sanoo. Ja jos on joku asia, mikä tekee krapulasta vaikeamman, se on kuumeinen flunssa, lihassäryt ja vilunväristykset.

 

 1. Törsää juomiin. Juon vain korkealuokkaisia ginejä ja vodkia, Burke sanoo. Vaikka tämä saattaa kuulostaa brassailulta (ja turhan kalliilta), Burke vannoo, että ylähylly on täynnä puhtaimpia ja myrkyttömimpiä viinoja, jotka tekevät krapulastasi siedettävämmän. Ja, koska juomat maksavat enemmän, juot todennäköisesti hitaammin, jolloin juot muutenkin normaalia vähemmän.

 

Ennen kuin menet nukkumaan:

 

 1. Älä juo liikaa vettä. On totta, että krapula tulee, jos saat liikaa vääränlaisia nesteitä kehoosi (alkoholi) ja liian vähän hyviä nesteitä (vesi). Kuitenkin, juomalla järjettömän määrän vettä kerralla saatat pistää kehosi stressitilaan, ja jatkuvat ravaamiset vessassa heikentävät untasi. Joten juotuasi paljon alkoholia, juo lasillinen vettä (ja toinen, jos olet erittäin janoinen), ja jätä täysi lasi vettä yöpöydällesi jossa voit kostuttaa kuivuneen suusi aamulla.

 

 1. Laita maski silmille yön ajaksi. Vaikka univaje ei aiheuta krapulaasi, se saattaa pahentaa sitä entisestään. Mutta alkoholi häiritsee unesi toista osuutta — joka alkaa sen jälkeen, kun aurinko nousee, ja nukut myöhään. Kun et pysty kontrolloimaan unesi laatua juomisen jälkeen, voit ainakin minimoida ulkopuoliset häiriötekijät käyttämällä unimaskia, joka pitää valon pois silmiltäsi.

 

 1. Ota ibuprofeiini-särkylääke. ”Jos juon todella yli, otan särkylääkkeen ennen kuin menen nukkumaan, ja mahdollisesti vielä multivitamiinitabletin” Burke sanoo. Tulehduskipulääkkeet (mikä tahansa mikä sisältää ibuprofeiinia tai naprosynia) hyökkäävät suoraa tulehduksen kimppuun, jonka alkoholi aiheuttaa. Vältä aina särkylääkkeitä jotka sisältävät parasetamolia: Nämä saattavat vahingoittaa maksaasi tai munuaisiasi, jos otat näitä alkoholin yhteydessä.

 

Seuraava aamu:

 1. Unohda kokonaan “se lähtee sillä millä tulikin” -mentaliteetti. Ekspertit ovat sitä mieltä, että on äärettömän typerää jatkaa juomista kovan ryyppyillan jälkeen. Se vain siirtää lopputulosta, ja kaiken lisäksi krapula tulee olemaan jopa pahempi kuin se, mitä sinulla on jo.

 

 1. Tilaa munia. Munat ovat loistava kysteiinin lähde, joka auttaa helpottamaan päänsärkyä jonka on aiheuttanut se myrkky, joka muodostuu kehoosi, kun poltat alkoholia. Voit syödä uppomunaa tai munakasta, ihan miten itse tykkäät, kunhan se ei ärsytä mahaasi yhtä paljon kuin rasvainen pekoni tai painavat aamupalalihat.

 

 1. Juo Spriteä tai hiilihapotettua vettä. Kun Sun Yat-Sen Yliopiston tutkijat Guangzhoussa analysoivat57 erilaisen juoman vaikutusta alkoholiin, he huomasivat, että kiinalaisten versio Spritestä ja perinteinen soodavesi auttoivat nopeuttamaan alkoholin pilkkoutumista, joka alentaa aikaa, jonka olet altistunut harmillisille kemikaaleille, jotka kehosi tuottaa polttaessaan alkoholia.

 

 1. Vältä yrttiteetä. Samassa Sun Yat-Sen Yliopiston kokeessa, tutkijat huomasivat, että yrttiteet pistää kehosi käsittelemään alkoholia hitaammin, jolloin krapulasi kestää pidempään (joka todella saattaa pistää sinut juomaan lisää).

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI UUTISIA

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

 

Lähde: Cosmopolitan

Artikkelikuva: Pixabay