Onko sokeri syypää nykyajan ylipaino- ja diabetesepidemioihin?

12.2.2018

Tutkija Gary Taubesin mukaan meidän tuli uudelleen pohtia sitä vaihtoehtoa, että sokeri olisikin pääasiallinen syypää maailmanlaajuiseen ylipaino-ongelmaan sekä diabeteksen yleistymiseen.

“Terveysongelmien lisääntyessä meidän tulisi kehottaa ihmisiä vähentämään sokerin syömistä ja ymmärtämään paremmin sokerin roolin ruokavaliossa”, Taubes sanoo.

 

Joka 11:sta ihmisellä Yhdysvalloissa on jo diabetes

Lääkärit ovat jo pitkään epäilleet, että sokeri ei ole pelkästään tyhjien kalorien lähde, vaan myös merkittävä syy lihavuuden ja 2-tyypin diabeteksen yleistymiseen. Viime aikoina ylipainokeskustelussa valtavirtaa on kuitenkin ollut rasvan kulutukseen ja energiatasapainoon keskittyminen.

Virallisten arvioiden mukaan joka 11:sta ihmisellä Yhdysvalloissa on jo diabetes. Ylipaino-ongelmien ja diabeteksen hoitoon kuluu Pohjois-Amerikalla jo miljardi euroa päivässä.

Vuonna 2016 Maailman Terveysjärjestö WHO:n puheenjohtaja Margaret Chan luokitteli diabetes- ja ylipainoepidemiat maailmanlaajuisiksi hitaasti eteneviksi katastrofeiksi ja ennusti, että ongelma muuttuu vielä pahemmaksi tulevaisuudessa.

 

Lue myös: 3 Petollista asiaa, jotka saavat sinut janoamaan sokeria

 

Emme ymmärrä kunnolla ylipainon perimmäisiä syitä

Mutta miksi nämä epidemiat saavat jyllätä ilman asiaan puuttumista, kysyy Taubes. Yksi selitys on se, ettemme vain kunnolla ymmärrä ylipainon perimmäisiä syitä.

Viime vuosikymmenellä on alettu uudelleen pohtimaan kaloripitoisten makeutusaineiden, erityisesti sokerin ja siirapin roolia ylipainon ja diabeteksen kehittymisessä. Terveysjärjestöt ovatkin viime aikoina tiukentaneet suosituksiaan sokerin syömisen kohdalla.

Taubes kuitenkin väittää, että nämä rajoitukset on määrätty vain sokerin kalorien, ei mahdollisen sairausriskin takia.

“Mitä jos ongelma on sokeri itsessään,” hän kysyy. Sokeri sulaa kehossa eri tavalla, kuin muut hiilihydraattipitoiset ruoat. Pelkästään tällä tavoin sokeri voi tehdä paljon harmia ihmiskeholle.

 

”Voi olla, että ylipainoisille ja diabeetikoille vain pienikin määrä sokeria on jo liikaa”

Todisteet sokerin haitallisuudesta kaloripitoisuuden lisäksi ovat vielä hataria, Taubes kertoo. ”Jos sokeri onkin pahempi ongelma kuin ajattelemme, tulee se herättämään valtavasti keskustelua sokerin kulutuksen vaaroista.”

Sokerin syömiselle asetetut suositusrajat ovat hyvä alku, mutta “emme tiedä ovatko rajat sopivia kaikille”, Taubes pohtii. ”Voi olla, että ylipainoisille ja diabeetikoille vain pienikin määrä sokeria on jo liikaa. Ja koska sokeripitoisia herkkuja on nykyään kaikkialla, on niiden syömistä vaikeaa välttää.”

Kun otetaan huomioon ylipainon ja diabeteksen nykyinen yleisyys, “tulisi tutkijoiden välittömästi tutkia sokerin ominaisuuksia ja vaikutuksia tarkemmin,” hän kehottaa. ”Tällä hetkellä emme voi muuta, kuin kehottaa ihmisiä välttämään sokerin syömistä, mikä ei tosiasiassa muuta tilannetta mitenkään. Tarvitsemme vahvempia toimia.”

 

Lue myös: Seitsemän vähäsokerista ruokaa, joilla tyydyttää makeanhimo

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Science Daily
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Toa Heftiba