Kun yrität pitää elimistösi sokeritasapainon kohtuullisella tasolla, joudut luonnollisesti välttelemään monenlaisia houkutuksia: makeisautomaatteja, jäätelölaareja kaupassa ja jälkiruokakuvia Instagramissa. (Muistutuksena vielä: sopiva sokerimäärä naiselle per päivä on noin 6 teelusikallista.)
On kuitenkin olemassa paljon huomaamattomampiakin makeanhimon laukaisijoita. Nämä tekijät muuttavat fysiologiaasi tajuamattasi ja herättävät sinussa halun ahmia karkkipussin tyhjäksi.
Jos olet huomannut makeanhimosi kasvaneen viime aikoina, voi syy löytyä näistä kolmesta tekijästä. Lue lisää selvittääksesi, miten ne aktivoivat makeannälkäsi ja kuinka tätä nälkää voi kontrolloida.
Kulutat liikaa kofeiinia
Joka aamu juomasi tuplaespresso voi vaikuttaa sinuun monella tapaa – ei vain virkistävästi. Tuoreen tutkimuksen mukaan kofeiini voi muuttaa makuhermojamme niin, että makeat ruoat maistuvat vähemmän makealta. Kun en maista makeutta normaalisti, syöt helposti liikaa tyydyttääksesi makeanhimosi.
Tutkimus oli vasta ensimmäisiä laatuaan ja asiaan pitää perehtyä jatkossa lisää. Mutta jos sokerinhimosi on raivokkaimmillaan aamupäivisin juotuasi litran kahvia, kannattaa ehkä harkita kofeiinittomia vaihtoehtoja.
Lue myös: 5 terveellistä ilta- ja yöpalaa, jotka eivät nosta verensokeria
Syöt liikaa makeutusaineita
Eli kulutat käytännössä liikaa sokerittomia juomia ja muita herkkuja. “Keinotekoiset makeutusaineet ovat usein paljon makeampia kuin sokeri. Ne totuttavat makuhermosi arvostamaan todella makeita makuja,” kertoo Marisa Moore, ravintotieteilijä.
”Makuhermojen muuttuessa hedelmät ja muut vähemmän makeat ruoat eivät tyydytä makeannälkääsi enää riittävästi.” Toisin sanoen, syötyäsi liikaa makeutusaineita, ei normaali sokeri riitä enää mihinkään.
Aikaisemmin makeutusaineista tehdyt tutkimukset ovat päätyneet samanlaisiin johtopäätöksiin. Eräässä tutkimuksessa sanotaan, että “keinotekoiset makeutusaineet edistävät sokerinhimoa makeutensa takia.”
Ravintotieteilijät ovat havainneet ilmiön myös työssään. “Monet asiakkaani ovat havainneet makuhermoissaan muutoksia heidän luovuttuaan ylimääräisestä sokerista ja siirryttyään tasapainoisempaan ruokavalioon,” kertoo Megan Roosevelt, ravintotieteilijä Los Angelesista.
Lue myös: Tutkimus: Sokerin vaihtaminen makeutusaineisiin ei kannata – ongelmat voivat jopa lisääntyä
Syöt vääränlaisia hiilihydraatteja
Glykeeminen indeksi mittaa sitä, kuinka tietyt ruoat vaikuttavat verensokeriisi. Glykeemiset ruoat, kuten prosessoidut valkoiset leivät ja muut leivonnaiset aiheuttavat verensokeriisi piikin heti kuluttamisen jälkeen.
Piikki kuitenkin romahtaa alas nopeasti, ja kun verensokerisi on matalalla, elimistösi kaipaa nopeaa energiaa jostain. Siinä vaiheessa makeat herkut vaikuttavat erityisen houkuttelevilta.
Järkevää onkin syödä ruokia, jotka pitävät verensokerin tasaisena ajan mittaan. Jätä väliin glykeemiset ruoat ja täytä lautasesi hyvillä hiilihydraateilla, esimerkiksi vihanneksilla, hedelmillä, kokojyvillä, tummalla riisillä ja ruisleivällä. Näillä elintarvikkeilla verensokerisi pysyy tasaisena etkä koe yhtäkkisiä romahduksia energiatasossasi.