Kuinka lopettaa turhasta murehtiminen?

18.1.2017

Hyväiä vinkkejä ja hyvää pohdittavaa yhdelle jos toiselle meistä. Oman elämän hallinta lienee kuitenkin se kaikista vaikein osa-alue elämässä. Alkuperäinen kirjoittaja: Gail Saltz, MD

 

Miten asioista murehtiminen meihin vaikuttaa

Ikävä kuulostaa masentavalta, mutta et voi lopettaa kokonaan murehtimista tai huolehtimista, sillä se on normaali osa elämää. Nyt, määritä “kaikki” – murehditko isoista asioista (deadlinet, raha-asiat, parisuhteet, vanhemmat, maailmanrauha…) niin paljon, että se vaikuttaa sinun työskentelyyn tai perhe-elämään? Saako ajatuksesi sinut usein kurjalle tuulelle? Se ei varsinaisesti ole murehtimista — se on yleistynyt ahdistuneisuushäiriö.

LUE MYÖS: Paranna elämänlaatua voimalauseilla

 

Vähennä ahdistusta liikunnalla

On olemassa keinoja, joilla saat vähennettyä ahdistuksesi määrää. Liikunta on äärettömän hyvä keino. En tarkoita tällä kertaa mitään kevyttä kävelyä, vaan 30 minuutin tehokasta treeniä 4-5 kertaa viikossa. Tämän on todistettu vähentävän ahdistusta. Määrä saattaa kuulostaa paljolta, mutta omaan henkiseen (ja fyysiseen!) hyvinvointiin satsaaminen kannattaa aina.

LUE MYÖS: Tehokas stressinhallintakeino, joka meillä kaikilla on

 

Kaikelle on oma aikansa

Määritä myöskin itsellesi päivästä aika jolloin saat miettiä painavia asioita. 15 minuutin ajan päivässä voit miettiä ja kirjoittaa ylös ne asiat, jotka pitävät sinut valveilla yöllä. Tällä tavoin aina kun saat itsesi kiinni murehtimisesta, voit toistaa itsellesi, että jätä huolehtiminen sovittuun aikaan. Toinen suosittelemani keino on lakata ”vastaamasta” omiin huoliin. Sano itsellesi ”Enkö minä ole jo tehnyt kaiken tämän asian ratkaisemisen eteen?”. Jos vastaus on kyllä, niin sano itsellesi ”tämä on vain ahdistusta”, ja lopeta murehtiminen. Tunnista se ja ota siitä kontrolli sen sijaan, että antaisit sen kontrolloida sinua.

LUE MYÖS: 5 ruokaa, jotka todistetusti tekevät meistä onnellisempia

 

Helpota stressiä, paranna mielialaa

Jos itsekseen puhuminen ei auta, kokeile rikkoa oravanpyörä jollakin fyysisesti rentouttavalla ja harhauttavalla keinolla, kuten lämpimällä kylvyllä. Suosittelen myös tutustumaan mindfulnessiin, eli meditointiharjoituksiin, jotka helpottavat stressiä ja parantavat mielialaa auttaessaan sinua tunnistamaan omat hedelmättömät ajatukseesi, vähentäen niiden painoarvoa. Voit itseopiskella tätä lataamalla sovelluksen tai äänioppaan verkosta tai voit opiskella ryhmässä tai ohjaajan avustuksella. Itsetietoisuus on mahtava työkalu omien murheiden käsittelyyn pitkällä aikajänteellä.

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay