Tehokas stressinhallintakeino, joka meillä jokaisella on, mutta jonka usein unohdamme

27.11.2016

Meillä jokaisella on jo luonnostaan helppo keino pitää yllä hyvinvointia ja stressittömyyttä missä ja milloin vain. Se on lisäksi monissa tieteellisissä testeissä hyväksi todettu ja vaikutukset huomaat melkein heti. Se on meidän jokaisen ulottuvillamme joka hetki.

Kyseessä on tietoinen hengittäminen. Se on yksi tehokkaimmista keinoista rauhoittaa omaa hermostoamme ja mieltämme. Olemme kaikki kuulleet sanottavan: ”Laske kymmeneen ja hengitä syvään”. Jos tosiaan kokeilet sitä kerran tai pari, kun olet stressaantunut tai peloissasi, huomaat todennäköisesti jotain vaikutusta. Hengitystä voi käyttää hyväksi paljon useamminkin kuin vain kiperimpinä hetkinä. Se on hyvä työkalu tunteiden hallintaan ja päivien sujumiseen stressittömämmin.

Richard Brown ja Patrici Gerbarg ovat kirjoittaneet kirjan The Healing Power of the Breath. Sen mukaan hengittämisellä voimme siirtää stressiä aiheuttavat tekijät hengityksen avulla rauhoittaviksi, ”ladata” hermostomme ja hiljentää vastustavat, energiaa kuluttavat tekijät. Silloin sympaattinen hermosto eli ”juokse ja tappele”-osasto ottaa lepoa, kun parasympaattinen hermosto aktivoituu rauhoittumaan. Vaikutuspiiriin kuuluu välittömästi koko kroppamme; sydän, keuhkot ja aivot toimivat synkroonissa ja tehostavat verenkiertoa ja hapenottokykyä.

Tietoisen hengittämisen harjoitusta kannattaa tehdä säännöllisesti. Pian se muuttuu tavaksi ja huomaat hyödyntäväsi sitä kun luet kirjaa, katsot tv:tä ja lopulta myös työpäiväsi aikana.

Helppo hengitysharjoitus hyvinvoinnin edistämiseksi:

  • Istu mukavasti, jalat lattialla. Sulje silmäsi ja pidä kädet rentoina reisilläsi.
  • Hengitä hitaasti sisään nenän kautta. Kun keuhkosi täyttyvät, anna vatsasi kohota. Voit laskea viiteen tai keskittyä vain sanoihin ”Hengitä rauhallisesti”.
  • Hengitä ulos nenän tai suun kautta, kumpi tahansa tuntuu paremmalta. Laske taas vähintään viiteen tai mieti sanoja ”Hengitä ulos rauhallisesti”.
  • Kun huomaat ajatustesi harhailevan tai tulet keskeytetyksi, palaa vain takaisin ja keskity tietoiseen hengittämiseen.
  • Jatka usean minuutin ajan.
  • Toista päivittäin viikon ajan ja huomioi olotilasi. Todennäköisesti olet rauhallisempi ja keskittyvämpi. Voit lisätä vaikutusta pysähtymällä useamman kerran päivän mittaan ja  lisätä tietoisen hengittämisen hetkiä. Syksyllä kannattaa muistaa, että hengitysharjoitusten tekeminen ulkona raittiissa ilmassa on erityisen virkistävää.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.