5 ruokaa, jotka todistetusti tekevät meidät onnellisiksi

8.12.2021

Tiedämme, että omat ajatuksemme ja tekomme vaikuttavat paljon mielialaamme.  Myös ruoalla on suuri merkitys hormonitoimintaamme sekä mielialoihimme. Pienistä lapsista on helppo nähdä sokerin vaikutus kaverisynttäreillä ja jokainen tietää, että nälkäinen aikuinen on yleensä kiukkuinen. Ruoka vaikuttaa moniin eri tunteisiimme. Tieteellinen tutkimus tuo jatkuvasti lisätietoa siitä, kuinka suuri vaikutus ruoalla on myös onnellisuuden tunteeseen. Kun omaa mielialaa haluaa kohotta ruoan avulla, kannattaa ottaa huomioon nämä viisi ”onnellisuusruokaa”.

Vesimeloni

Ihanan makea vesimeloni on myös heleän punainen. Sama aine, josta se saa kauniin värinsä, lykopeeni, saa meidät myös onnellisemmiksi. Sen lisäksi lykopeeni suojaa ihoamme ja tekee meidät nuorekkaiksi. Meloni myös estää  masennukseen yhdistetyn interleukiini-6:den muodostumista.

onnellisuusruoat-2

Valkosipuli

Valkospipuli on myös ruoka-aine, joka kasvattaa onnellisuuden tunnettamme. Psychology Todayn mukaan siinä on mineraalia, joka pystyy nostamaan serotoniini-tasojamme. Serotoniini on hormoni, joka vähentää kipua ja tuottaa mielihyvää ja mielen tasaisuutta. Valkosipuli, sipuli ja kevät- ja salottisipuli sisältävät kaikki kromia, jonka on osoitettu vähentävän masennusta.

Lohi

Villi lohi saattaa olla kaikkein suurin onnellisuutta tuottava ruoka. Se sisältää yhteensä 11 mielialaan vaikuttavaa vitamiinia ja mineraalia. Merkittävin niistä on omega-3s, jolla on osoitettu olevan suuri vaikutus mielialaan ja aivojen terveyteen. Se sisältää myös B12-vitamiinia, jonka puute on yhdistetty masennukseen ja levottomuuteen. Lohessa on myös magnesiumia, joka edistää lihasten ja hermoston hyvinvoinnin lisäksi mielemme hyvinvointia.

onnellisuusruoat-1

Porkkana

Energisen oranssi porkkana löytyy tältäkin listalta! Ruokatieteen mukaan alkaa näyttää siltä, että porkkanaa ei tosiaankaan kannata jättää hyödyntämättä jokapäiväisessä syömisessä. Porkkanassa on jaksamiseen ja virkeyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten C-vitamiinia. Erityisen paljon siinä on aivoja ja ihoa suojelevaa betakaroteenia.

Greippi

Ei ihme, että greippi on suosittu aamaishedelmä. Korkea C-vitamiinipitoisuus yhdessä muiden tärkeiden aineiden kanssa tekee greipistä yhden parhaan lähteen energiatason ja mielialan nostattamiseen.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.