Kuukauden sokerilakko – ravintotieteilijä kertoo miksi se kannattaa

22.3.2024

Jos olet lukenut tuoreimmista hyvinvointitrendeistä, olet ehkä kuullut erilaisista ruokalakoista.

Saatat kuitenkin olla myös tietoinen siitä, että joidenkin ruokien syömisen täydellinen lopettaminen voi johtaa terveysongelmiin, kuten uupumukseen tai matalaan verensokeriin.

On kuitenkin yksi “lakko”, jota kannattaa asiantuntijoiden mukaan harkita. Ja se on sokerilakko. Sokerin vähentäminen voi auttaa laihtumisessa, terveyden edistämisessä ja ihon kunnon parantamisessa.

“Sokeri tekee sinusta vanhan, ruman ja lihavan,” kertoo Brooke Alpert, ravintotieteilijä. ”Olemme huomanneet viime vuosien aikana, että sokeri on yksi pahimmista ylipainon aiheuttajista. Se aiheuttaa myös sydäntauteja, ihon rappeutumista ja vanhentumista.”

 

Sokeririippuvuus

Tässä lisää huonoja uutisia: Emme osaa lopettaa sokerin syömistä. “Ihmiset ovat todella riippuvaisia sokerista,” Alpert sanoo. “Syömme sokeria, se maistuu hyvältä, saamme energiapiikin, joka lopulta romahtaa ja haluamme lisää sokeria.”

Noin 10% prosenttia Yhdysvaltain asukkaista on sokeririippuvaisia. Lisäksi sokeri aiheuttaa tutkijoiden mukaan samanlaisia himon tunteita kuin huumeet.

Yksi suurimmista huolenaiheista on piilosokeri, jota löytyy kaikkialta. Ruoat, jotka eivät edes ole niin makeita, kuten salaatinkastikkeet ja leivät, voivat olla täynnä sokeria.

“Ihmiset eivät ymmärrä, että oletetusti terveelliset ruoat ovat täynnä sokeria, joten päädymme syömään sokeria aamusta iltaan joka päivä,” Alpert sanoo.

 

Kuinka aloittaa: Ole kolme päivää ilman sokeria

Hyvä asia on se, että vaikka et olisikaan sokeririippuvainen, voit saavuttaa merkittäviä terveysetuja, kuten painonpudotusta, paremman olon sekä vireämmän olemuksen vain lopettamalla sokerin syömisen.

Ei ole olemassa ihmistä, joka ei hyötyisi ylimääräisen sokerin poistamisesta ruokavaliostaan,” Alpert havainnollistaa.

Myös lapset voivat hyötyä. Alpertin tutkimuksen mukaan ylipainoiset voivat parantaa jokaista osa-aluettaan verenkiertoelimistössään vain syömällä vähemmän sokeria 9 päivän ajan.

Täydellinen lakko toimii parhaiten, erityisesti alussa.

“Huomasin alkututkimuksissani, että lepsu lähestymistapa sokeririippuvuuteen ei toimi,” Alpert sanoo.

“Täydellinen lakko sen sijaan osoittautui menestyksekkääksi, vaikka en ollutkaan asiakkaideni lempi-ihminen siinä vaiheessa. Positiiviset vaikutukset olivat kuitenkin silmin nähtävissä,” hän sanoo. “Asiakkaani kykenivät nyt maistamaan hedelmien, vihannesten ja maitotuotteiden luonnollisen sokerin, mitä he eivät ennen pystyneet tehdä.

Ensimmäisen kolmena päivänä tulee pitäytyä täysin erossa sokerista, hedelmistä, tärkkelyspitoisista vihanneksista, maitotuotteista, viljatuotteista ja alkoholista. ”Voit syödä käytännössä proteiinia, vihanneksia ja hyviä rasvoja.”

Syö esimerkiksi aamupalalla munia, lounaalla kalaa ja salaattia ja päivällisellä lisää tofua. Välipalaksi voit valita pähkinöitä ja hummusta. Juo vettä, teetä ja mustaa kahvia.

Vaikka makeutusaineissa ei olekaan kaloreita, ovat ne myös kiellettyjä. “Makeutusaineet turruttavat makuaistimme, emmekä osaa tunnistaa todellista makeutta niiden takia,” Alpert sanoo.

 

Lue myös: Seitsemän vähäsokerista ruokaa, joilla tyydyttää makeanhimo

 

Omena alkaa maistumaan karkeilta

Kun kolme päivää on kulunut, voit syödä omenaa.

“Neljäntenä päivänä omena maistuu aivan makeisilta,” Alpert sanoo. “Myös sipulit ovat makeita ja mantelit ovat makeita. Makuaistisi on palautunut, ja osaat maistaa luonnollisia sokereita jälleen.”

Maitotuotteiden tulee olla rasvaisia ja makeuttamattomia. ”Rasva, kuitu ja proteiini hidastavat sokerin imeytymistä, joten rasvattomat maitotuotteet vain saavat sokerin imeytymään nopeammin,” Alpert kertoo.

Voit myös pikkuhiljaa alkaa syömään hieman sokeripitoisempia vihanneksia, kuten vihanneksia ja sokeriherneitä sekä runsaskuituisia keksejä. Ensimmäisellä viikolla voi myös juoda kolme lasia punaviiniä.

Toisen viikon aikana voit alkaa syömään antioksidanttipitoisia marjoja ja lisäannoksen maitotuotetta. Voit myös ottaa tärkkelyspitoiset vihannekset, kuten jamssin ja kurpitsan takaisin ruokavalioosi.

Kolmannella viikolla voit alkaa syömään viljaa, kuten ohraa, kvinoaa ja kaurapuuroa sekä hieman makeita hedelmiä, kuten rypäleitä ja klementiinejä. Voit myös lisätä yhden lasillisen viiniä ja hieman tummaa suklaata ruokavalioosi.

Kolmannella viikolla saa jo vähän elää, kertoo Alpert.

Neljännellä viikolla voi syödä viljaa kahdesti päivässä, esimerkiksi leipää ja riisiä. Viiniä saa juoda 5 lasia viikossa.

“Voit syödä voileivän neljännellä viikolla. Se vain parantaa tilannetta,” Alpert sanoo. “Haluan, että ihmiset elävät myös hieman ja neljännellä viikolla saa hieman irrotella.”

Neljäs viikko määrittelee koko suunnitelman toimimisen. Ajoittaiset houkutukset, kuten syntymäpäiväkakut, ovat totta kai sallittuja. “Koska riippuvuus on kadonnut, yksi tai kaksi jäätelötuuttia eivät aja sinua takaisin mieron tielle,” Alpert sanoo. Lisäksi, kaikkia hedelmiä saa syödä rajatta kuukauden jälkeen.

 

Lue myös: 11 tapaa vähentää sokerin syömistä

 

Hyödyt ja haitat

Sokerilakolla voit tiputtaa painoasi nopeasti. “Jokainen 80 tutkittavastamme tiputti 2-3 kiloa kuukaudessa,” Alpert sanoo. Moni myös huomasi painon lähteneen keskivartalosta.

Osallistujat myös kertoivat silmiensä kirkastuneen ja ihon parantuneen.

“Olen tiputtanut noin 20 kiloa sokerilakon myötä,” kertoo Diane. Hän on noudattanut dieettiä 2 vuotta.

“Luulin olleeni tietoinen painonpudotuksen mekanismeista, mutta korvasin vain rasvaa sokerilla. Kun lopetin sokerin ja keinotekoiset makeutusaineet, pystyn jälleen maistamaan ruoan oikean maun.”

Ennen lakon aloittamista kannattaa kuitenkin ottaa muutama asia huomioon. Koska ensimmäiset päivät ovat haastavia, kannattaa valita kolme päivää, jolloin aikataulusi on sopiva.

“Riippuen siitä, kuinka riippuvainen olet, voit kokea vieroitusoireita, kuten ärtyneisyyttä ja uupumusta,” Alpert sanoo.

“Jos olosi on huono, lopeta ja syö pala hedelmää. Mutta jos kykenet painamaan dieetin läpi ja juot riittävästi, kykenet kyllä pääsemään eroon riippuvuudestasi,” Alpert lisää.

On tärkeää huomata, että suunnitelma ei sovi diabeetikoille, extreme-urheilijoille tai verensokeria kontrolloivia lääkkeitä syöville. Myöskään raskaana olevien naisten kannattaa jättää sokerilakko myöhemmälle.

Ennen aloittamista kannattaa kertoa asiasta myös ystäville ja perheelle, jotta saisit kaiken mahdollisen tuen.

 

Lue myös: Onko sokeri syypää nykyajan ylipaino- ja diabetesepidemioihin?

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: CNN
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Sheelah Brennan