Haluatko olla luovempi? – Juo kupillinen teetä

10.2.2018

Lyövätkö ajatuksesi tyhjää? Eikö ideoita synny? Kupillinen kuumaa voi olla pelastuksesi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan teekupillisen juominen voi aiheuttaa välittömän luovuuspuuskan kohottamalla ihmisen mielialaa.

 

Tee laajentaa ajatusmaailmaa

Pekingin yliopiston tutkijat antoivat 25 opiskelijalle puoli kupillista mustaa teetä ja toisille 25 opiskelijalle puoli lasillista vettä. Tämän jälkeen opiskelijoita pyydettiin tekemään erilaisia kokeita.

Ensimmäisissä testeissä tutkittavia pyydettiin tekemään tyylikäs ja luova sommitelma rakennuspalikoista. Toisessa kokeessa heitä pyydettiin keksimään nimi uudelle ravintolalle.

Tulokset annettiin arvioitavaksi toisille, ulkopuolisille opiskelijoille. Heitä pyydettiin arvioimaan tuotokset luovuuden ja tyylikkyyden perusteella.

Rakennuspalikkatestissä teetä juoneet opiskelijat saivat keskimäärin 6.54 pistettä, kun taas vesiverrokit saivat vastaavasti 6.03 pistettä. Nimikokeessa teenjuojat saivat keskimäärin 4.11 pistettä, vedenjuojat 3.78.

Ero ei ole selvästikään suuri. Mutta tutkijat huomasivat myös, että teetä juoneet keksivät molemmissa kokeissa enemmän ideoita verrokkiryhmään verrattuna. Tämä viestii teen ajatusmaailmaa laajentavasta kyvystä.

 

Lue myös: Aina myöhässä olevat ihmiset ovat muita menestyvämpiä ja luovempia

 

Kupillinen teetä tekee ihmisestä onnellisemman ja luovemman

Tutkijat uskovat tulosten johtuvan teen kofeiini- ja teaniinipitoisuuksista. Nämä ainesosat voivat terävöittää keskittymiskykyä sekä kohottaa mielialaa.

Kupillinen teetä tekee ihmisestä yksinkertaisesti onnellisemman ja täten myös luovemman.

Tutkimusraportissa sanotaan, että tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään teen vaikutuksen luovuuteen ja tarjoavat uuden tavan tutkia elintarvikkeiden kulutuksen ja ihmisen kykyjen korrelaatioita.

Kofeiini ja teaniini, kaksi biologista ainesosaa, parantavat keskittymiskykyä, joka on olennainen osa ihmisen kognitiivisia toimintoja.

Näitä ainesosia kuitenkin nautittiin tutkimuksessa suhteellisen vähän. Lisäksi, teaniini ehostaa enemmänkin pitkäaikaista keskittymistä lyhytaikaisen keskittymiskyvyn paranemisen sijaan.

 

Lisäsysäys aivonystyröille

On huomioitava, että otoskoko oli suhteellisen pieni, eivätkä tutkijat tutkineet ollenkaan toisia kofeiinipitoisia juomia. Onkin siis epäselvää, miksi juuri tee herättäisimme luovuutemme esimerkiksi kahvia paremmin eloon.

Mutta kun otetaan huomioon, että kupillinen teetä päivässä laskee glaukoomariskiä ja tee myös maistuu hyvältä, ei teen juomisen lisäämisessä ole mitään hävittävääkään.

Jos siis haluat ehkä antaa lisäsysäyksen aivonystyröillesi kiireisen päivän keskellä, rauhoitu hetkeksi ja juo kupillinen hyvää teetä.

 

Lue myös: 9 syytä juoda teetä päivittäin

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Carly Jeen