Meillä kaikilla on ystäviä, jotka ovat aina myöhässä. He eivät tahallaan ärsytä meitä tai koe olevansa oikeutettuja myöhästymään – he ovat vain myöhästelijöitä luonnostaan. Vaikka ajanhallinta on helppoa joillekin, toisille asioiden priorisointi voi tuottaa suunnattomia vaikeuksia.
Jos et ole yksi noista ihmisistä, ärsyynnyt todennäköisesti helposti heistä, jotka ovat aina myöhässä. Epätäsmällisyys on yleisesti halveksuttua, erityisesti työelämässä.
Erilaisissa kulttuureissa asiaan suhtaudutaan eri tavoin, mutta erityisesti länsimaissa myöhästymistä pidetään töykeänä ja epäammattimaisena.
Myöhästyminen ei ole merkki epäkunnioituksesta
Meidän tulisi lopettaa myöhästyvien ihmisten tuomitseminen. He tuskin ovat laiskoja – myöhästyminen voi olla merkki siitä, että heillä on aivan liikaa tekemistä. Monien asioiden tekeminen samaan aikaan vie helposti ajantajun.
On tietenkin tutkimuksia, jotka ovat kyseenalaistaneet “multitaskingin” tehokkuuden, mutta erityisesti menestyksekkäät ihmiset ovat taipuvaisia tekemään enemmän kuin yhtä asiaa kerralla.
Positiivisuus tekee verkkaiseksi
Jos huomaat olevasi jatkuvasti aikatauluista jäljessä, saatat vain olla optimisti. Kyllä, luit oikein. Jos olet optimisti, ajattelet, että sinulla on enemmän aikaa kuin sinulla oikeasti onkaan. Järkevää, eikö?
Positiivisuus on kuitenkin se luonteenpiirre, joka saa sinut menestymään elämässäsi: myyntimiesten keskuudessa tehty tutkimus on osoittanut, että optimistimyyjät myyvät 88% enemmän kuin ei niin optimistiset kollegansa.
Asiaan liittyy kuitenkin muutakin. Optimismi saa sinut myös elämään pidempään. Jos elät elämääsi positiivisella asenteella varustettuna, sydämesi kiittää säästyessään stressiltä.
Lue myös: Tutkimus paljastaa – Nalkuttavien äitien tyttäristä tulee normaalia menestyksekkäämpiä
Persoonallisuus B vie voittoon
50-luvulla tutkijat alkoivat jakaa ihmisiä kahteen persoonallisuusryhmään: tyyppiin A ja tyyppiin B. Ensimmäisessä ryhmässä on kilpailunhaluisia ja kärsimättömiä ihmisiä, jälkimmäisessä rentoja ja luovia. Jatkuva myöhästyminen viittaakin siihen, että kuulut ryhmään B.
Tutkimus osoittaa, että näillä kahdella ryhmällä on täysin erilaiset käsitykset ajasta. Tutkimuksessa ihmisiltä kysyttiin minuutin jälkeen, että kuinka kauan aikaa on kulunut. A-ryhmän henkilöt arvasivat keskimäärin 58 sekuntia kun taas B-ryhmän ihmiset arvioivat keskimäärin 77 sekunnin kuluneen.
Summa summarum: ei ole sinun vikasi, jos olet myöhässä. Suhtaudut vain maailmaan eri tavalla kuin valittavat ystäväsi.
On ihan okei myöhästyä välillä
B-tyypin optimistisuus tekee hyvää. Heillä on taipumusta nähdä iso kuva sen sijaan, että he keskittyisivät ylimääräisiin yksityiskohtiin. Jos he unohtavat tapaamisen, voi se johtua siitä esimerkiksi todella luovan idean saamisesta.
Joten, kun joku syyttelee sinua jatkossa myöhästymisestä, näytä hänelle tätä artikkelia.
Lue myös: Olitko jääräpäinen lapsi? Menestyt todennäköisemmin