6 Merkkiä kohdunkaulansyövästä, jotka jokaisen naisen tulisi tietää

30.10.2021

Monille kohdunkaulansyövästä kärsiville ensimmäinen merkki ei ole suinkaan omituinen kipu tai epätavalliset tuntemukset, vaan epänormaali papa-koe.

“Aikaisessa vaiheessa oireita ei juurikaan ole,” kertoo Matthew Anderson, lääketieteen tohtori ja avustava professori Baylorin lääketieteellisestä lukiosta.

Ja kuten useimpien syöpien kohdalla, myös kohdunkaulansyöpää on mukavin hoitaa sairauden ollessa alkuvaiheessa. Tästä syystä naisten suositellaan aloittavan säännöllisen papa-testeissä käymisen 21-vuotiaana.

Jos papa-kokeessa havaitaan epänormaaleja soluja – ns “syövän esiaste-soluja” – tai muita merkkejä sairaudesta, hoitoon sisällytetään normaalisti kohdunpoisto, kertoo Anderson. Hän kertoo, että leikkaus onnistuu pääsääntöisesti erittäin hyvin.

Toisaalta, jos huomaat oireita, syöpäsi voi olla jo pitkälle kehittynyt. ”Hoito onnistuu vielä siinäkin vaiheessa, mutta se on paljon monimutkaisempaa,” Anderson sanoo. Hoito sisältää luultavasti säteilyä tai kemoterapiaa ja tulokset ovat epävarmoja.

Jatka lukemista ja opi lisää kohdunkaulansyövän merkeistä ja oireista:

 

Epänormaali verenvuoto

Epätavallinen verenvuoto emättimessä on vahvin kohdunkaulansyöpään yhdistetty oire, kertoo Joshua Cohen, lääketieteen tohtori ja gynekologi Kalifornian yliopistosta. ”Verenvuotoa voi ilmetä yhtymisen jälkeen tai kuukautisten välissä.” Normaalia voimakkaammat kuukautiset tai menopaussin jälkeinen verenvuoto ovat myös merkkejä potentiaalisesta kohdunkaulansyövästä.

 

Lantiokipu

Anderson kuvailee lantiokipua toiseksi pääoireeksi verenvuodon ohella. Hän kertoo, että kipu voi olla laajalle levittäytynyttä tai keskittyä tiettyyn lantion osaan. Kipu voi myös vaihdella viiltävästä kivusta laimeaan särkyyn. Jos kipu on sinulle uutta tai ei tunnu sopivan kuukautiskiertoosi, on suositeltavaa kysyä asiasta lääkäriltä, Anderson valistaa.

Lue myös: 8 varoitusmerkkiä 2-tyypin diabeteksestä-  ÄLÄ jätä huomioimatta

 

Oudot vuodot

Pahanhajuiset päästöt voivat viestiä potentiaalisesta ongelmasta, Anderson kuvailee. “Vuodot voivat olla myös märkiä,” hän lisää. On muistettava, että epänormaalit emätinvuoodot eivät välttämättä liity millään tavalla syöpään; syitä voi olla monia. Älä siis hätäänny vaan kysy asiasta lääkäriltä.

 

Väsymys

Andersonin mukaan kohdunkaulansyöpä on yksi monista sairauksista, jotka tuovat sairastajalleen väsyneen tai löysän olotilan. ”Tämä ei ole ensimmäinen oire, johon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä väsymys voi johtua niin monesta asiasta.”

Lue myös: 7 ”viatonta” oiretta, jotka voivat viestiä vakavasta sairaudesta

 

Muutokset suolen toiminnassa

Jatkuva virtsaamisen tarve voi liittyä kehittyvään kohdunkaulansyöpään, kertoo Cohen. Samaa voidaan sanoa jatkuvista muutoksista ulosteen laadussa. Cohen painottaa näiden oireiden kohdalla (verenvuotoa lukuun ottamatta) sanaa ”jatkuvuus”. Hän kertoo, että jos oireet kestävät alle viikon, ei ole syytä huoleen. Mutta jos ne kestävät pidempään ja pahenevat, on aika käydä lääkärillä.

 

Tupakoit (tai sinulla oli tapana tupakoida)

Kyllä, kyse on riskitekijästä, ei oireesta. Tupakoijien ja entisten tupakoijien tulisi tietää, että kyseinen pahe voi tuplata todennäköisyyden sairastua. Asiaa on tutkittu kansainvälisessä syöpälehdessä.

Lue myös: 6 hälyttävää syytä miksi silmäsi käyttäytyvät oudosti

 

YHTEENVETO

Anderson kertoo, että kaikki yllämainitut oireet – jos ne johtuvat kohdunkaulansyövästä – ilmaantuvat tyypillisesti 30-50 vuotiailla. ”Syöpää havaitaan jopa 20-vuotiailla ja vanhuksilla, mutta keskimääräisesti syöpään sairastuu 40-50-vuotiaat naiset”, hän selittää.

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay