7 ”viatonta” oiretta, jotka voivat viestiä vakavasta sairaudesta

30.9.2020

Ylireagoitko aina, kun huomaat jotain uutta tai omituista vartalossasi? Pientä särkyä kädessä? Syöpä! Muutama ylimääräinen hius kammassa? Kaljuuntuminen edessä?

Vaikka on ihan järkevääkin olla tarkkana ja varuillaan, ei joka oireen johdosta kannata rynnätä lääkärin vastaanotolle, kertoo osteopaatti Rob Danoff. Danoffin mukaan on myös joitakin näennäisen huomaamattomia oireita, joita kannattaa aina tutkia tarkemmin, varsinkin, jos ne kestävät viikon tai kaksi. ”Kutsun sitä kehon puheeksi,” hän sanoo. ”Elimistösi viestii erilaisilla signaaleilla, kun jokin on vinossa.”

Joskus näitä signaaleja voi olla uskomattoman vaikeaa havaita. Tässä muutamia signaaleja, joita et halua sivuuttaa:

 

Käsialasi kutistuu

Kaikki muutokset käsinkirjoituksessa voivat viestiä kehittyvästä vapinasta, joka on Parkinsonin taudin aikainen oire, kertoo Danoff. Hän sanoo, että jos käsialasi muuttuu pienemmäksi, on se merkki siitä, ettet välttämättä kykene pitämään kättäsi vakaana.

Lue myös: 6 hälyttävää merkkiä miksi silmäsi käyttäytyvät oudosti

 

Ihosi tuntuu erilaiselta

Kuiva ja kutiava iho on yleinen ongelma. Mutta jos näitä ongelmia ei voi selittää jaksottaisilla tekijöillä, kuten uudella saippualla tai säätilalla, kannattaa ehkä konsultoida lääkäriä. Erityisesti jos ihosi yhtäkkiä tuntuu kuivemmalta, paksummalta tai suomuiselta, voi lääkärin neuvoille olla tarvetta, kertoo lääketieteen tohtori Lauralee Yalden.

”Ihon paksuuntuminen voi olla merkki korkeasta verenpaineesta tai munuaisongelmista. Kuiva ja kutiava iho voi johtua toimimattomasta kilpirauhasesta, ravinnepuutoksesta tai jopa autoimmuunisairaudesta,” Yalden sanoo.

 

Hengityksesi tuoksuu hedelmäiseltä

“Monilla diabetespotilailla esiintyy tätä omituista oiretta,” Danoff kertoo. Hän ja muut asiantuntijat yhdistävät tuoksun elimistön yrityksiin polttaa ylimääräinen sokeri verisuonista. ”Huomaat hajun kyllä itse. Ja jos et, viimeistään läheisesi haistavat sen,” Danoff lisää.

Lue myös: 8 varoitusmerkkiä 2-tyypin diabeteksestä – ÄLÄ jätä huomioimatta

 

Matikkapääsi on ruosteessa

Jos matikka on aina ollut Akilleen kantapääsi, ei ajoittaiset ongelmat tippien laskemisessa ole maailmanloppu. Mutta jos numerot ovat aina olleet vahva puolesi etkä yhtäkkiä kykenekään laskemaan tippejä tai huolehtimaan rahoistasi, voi se olla merkki Alzheimerin taudista tai dementiasta, kertoo Danoff. ”Jos virheitä sattuu yksi tai kaksi, ei kannata huolestua liikaa. Mutta jos et enää pysty laskemaan 20% tippiä ravintolalaskustasi entiseen tapaan, voi olla syytä mennä lääkäriin.”

 

Portaita on vaikea nousta

Hengästytkö kiivetessäsi portaita kotisi toiseen kerrokseen? On ehkä syytä pohtia, mistä se johtuu. Jos muistat itsesi kiipeämässä samoja portaita ongelmitta pari kuukautta takaperin, on suositeltavaa kysyä asiasta lääkäriltä. Hengästyminen pienen porrasnousun jälkeen voi olla merkki sydänongelmista tai keuhkoahtaumataudista.

Lue myös: 7 ruokaan liittyvää valhetta, mitkä tekevät ihmisistä lihavia ja sairaita

 

Sinua huimaa noustessasi pystyyn

Yalden kertoo, että “liian nopea nouseminen, liika rasitus tai aliravitsemus voi tuottaa huimaavan olotilan.” Sama voi seurata, jos ei syö lääkkeitään säännöllisesti. Mutta jos sinun on vakautettava itsesi säännöllisesti, saatat kärsiä anemiasta, sisäkorvan ongelmista tai sydänongelmista, hän kertoo.

 

Sinua pissattaa jatkuvasti

Useimmat meistä havaitsee päivittäistä vaihtelua ulosteemme ja virtsamme värissä, koostumuksessa ja yleisyydessä. Mutta jos joudut jatkuvasti ravaamaan pissalla – vähintään viikon tai kahden ajanjaksolla – voi se olla merkki kehittyvästä diabeteksesta, tulehduksesta, eturauhasongelmista (jos olet mies), tai jopa suolisyövästä, Danoff kertoo. Ulosteen kohdalla kannattaa ryhtyä jatkotoimenpiteisiin, jos sen väri muuttuu merilevän väriseksi tai jos se alkaa haista rikkipitoiselta.

Lue myös: 7 syytä miksi et pysty lopettamaan yskimistä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay