8 Varoitusmerkkiä 2-tyypin Diabeteksestä – Älä jätä huomioimatta

29.10.2021

Monet ihmiset saattavat yllättyä saadessaan diabeteksen tai esidiabeteksen diagnoosin. He menevät lääkäriin rutiinitarkastukseen tai jonkin vaivan, kuten selkäkivun tai väsymyksen, vuoksi, mutta saavat laboratoriosta huonoja uutisia, että heidän verensokerinsa on liian korkea. Jos he todella kiinnittäisivät huomiota kehoonsa, he eivät yllättyisi. Tässä varoitusmerkkejä.

 

Jano

Suusi tuntuu kuivalta ja haluat vain pitää huulesi suihkulähteen alla, huolimatta ihmisjonosta takanasi.

Kuivuminen vaikuttaa oikeastaan aivoihisi, ei suuhusi, vaikka suusi on kuiva. Etkö usko minua? Aivosolusi tarvitsevat tasaisin väliajoin glukoosia. Kun aivosi kylpevät liian vahvassa sokerivedessä, se muodostaa nestettä mistä tahansa lähteestä laimentaakseen epämiellyttävää nestettä jokaisen solun ympärillä. Aivosi saavat tätä nestettä muista soluista, mikä johtaa kuivumiseen. Sinulla voi olla tarve juoda runsaasti nestettä, koska kehosi yrittää päihittää veden puutteen.

Limsanarkomanit; Huijaat itseäsikin, jos luulet, että limsan juominen nesteyttää sinua. Se ei koskaan auta. Juo nyt enemmän puhdasta, suodatettua vettä. Pystyt siihen!

LUE MYÖS: 7 hälyttävää merkkiä siitä, että tarvitse enemmän unta

 

Toistuvat WC-käynnit

On järkevää, että mitä enemmän vettä juot jatkuvan janon takia, sitä useammin sinun tulee virtsata. Tuijotat (tai istut) pönttöä useammin kuin normaalisti, koska veressäsi on liikaa sokeria ja munuaisesi saa sokerikylvyn.

Jos munuaisesi voisivat puhua, he sanoisivat, “Hei, mitä teet? Olen täynnä, joten minun tulee saada ylimääräinen vesi pois verestäsi laimentaakseni kaiken tämän sokerin!” Joten tulvaportit aukeavat kun munuaisesi pyrkivät jatkuvasti saamaan ylimääräistä vettä pois verestäsi laimentaakseen sokerikylpyä. Kaikki tämä vesi täyttää rakkosi ja tämä tunne aiheuttaa pissahädän tunnetta. Sitten olet taas janoinen ja sinun tulee juoda lisää vettä pysyäksesi nesteytettynä. Ja kierre jatkuu.

Munuaisesi tekevät parhaansa poistaakseen ylimääräisen glukoosin. Virtsaan valuva proteiini lisääntyy ajan kanssa, mikä häiritsee normaalia munuaisen suodatusta. Jos munuaisesi eivät voi suodattaa jätteitä kunnolla, myrkyt kasaantuvat verenkiertoosi. Salakavala asia on, että munuaisvaurioita voi esiintyä myös silloin kun verensokeri on hallinnassa lääkityksen avulla.

 

Heikkous ja väsymys

Monet ihmiset uupuvat eivätkä ymmärrä, että krooninen uupumus liittyy verensokerin ongelmiin. Väsymyksen oireet voidaan helposti naamioida kahvilla. Starbucksilla on kasvava liiketoiminta, osittain alati kasvavan väestön ansiota, jotka ovat väsyneitä sekä heikkoja insuliinin vastustukselle (sekä lompakon vastustukselle).

Kun aterioidesi glukoosi ei pääse soluihisi, solut eivät voi muodostaa energiaa, joten tunnet itsesi aina väsyneeksi. Puhumattakaan raivostuttavasta nälän tunteesta, joka sinulla oli hetki sitten. Mikä siis on ongelmana? Jos aterioidesi glukoosi ei pääse soluihisi, et saa koskaan energiaa tai tyydyttävää kyllyyden tunnetta ruokailun jälkeen.

LUE MTÖS: 6 merkkiä siitä, että maksasi voi pettää

 

Puutuminen tai käsien ja jalkojen pistely

Tämä kavala oire on todella hermovaurio ja sen ilmeneminen voi kestää kuukausia tai jopa vuosia. Lääkärisi pitää tätä oiretta neuropatiana. Neuropatiaa esiintyy kun verenkiertosi on täynnä glukoosia, joka on kuin happoa hermoillesi. Se vaurioittaa herkkiä hermopäätteitä, jotka ulottuvat käsiin ja jalkoihin. Silloin tunnet kipua, puutumista, kihelmöintiä, kutinaa ja muita outoja tuntemuksia, joita saatat kokea.

Jos sinulla on tällaisia oireita, sinun tulisi keskustella niistä neurologin kanssa normaalien lääkärikäyntien lisäksi. Hyvät uutiset ovat, että monilla ihmisillä sitä voidaan minimoida tai hallita useilla edullisilla lisäravinteilla.

 

Sumea näkö

Jos veren glukoositasot pysyvät korkeina, nestettä voidaan ottaa kudoksista laimentamista varten – mukaan lukien silmiesi nesteet. Nämä voivat aiheuttaa ongelmia tarkennuksessa. Myös silmiisi kulkeutuvat pienet kapillaarit vahingoittuvat kaikista vapaista radikaaleista. Vapaat radikaalit ovat haitallisia molekyyleja, joita diabetesta sairastavat tuottavat hälyttäviä määriä. Tämän vuoksi antioksidantit ovat niin tärkeitä kaikille diabetesta sairastaville. Antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja.

LUE MYÖS: 6 merkkiä siitä, että syöt liikaa suolaa

 

Iho-ongelmat

Joillain 2-tyypin diabetesta sairastavilla on tummia ihopoimuja sekä ryppyjä – yleensä kainalossa, kaulassa, rystysissä ja nivusissa. Se näyttää lähes lialta, paitsi et voi pestä sitä pois. Joskus se näyttää samettiselta tai kuoppaiselta. Näiden tummentuneiden alueiden ympärillä voi olla muitakin ihomerkkjä. Tämä ongelma, jota kutsutaan myös nimellä acanthosis nigricans, on merkki insuliiniresistenssistä. Se tarkoittaa, että kehosi tuottaa liikaa insuliinia korkean verensokerin aikana.

 

Infektiot

Useat virtsarakon ja vaginaaliset tulehdukset voivat olla ongelma diabetesta sairastaville naisille. Saatat ajatella, että antibioottien käyttäminen parantaa infektion, mutta se ei ole niin helppoa. Koko väestön keskuudessa, ei vain diabetesta sairastavilla, antibiootit ovat heikentäneet kykyämme puolustautua mikrobeja vastaan. Tämä vastustus on tappava seuraus monien vuosien mielivaltaisen antibioottien määräämisen vuoksi.

Haavat ja ihotulehdukset paranevat hitaasti 2-tyypin diabetesta sairastavilla ja parantumattomat ihotulehdukset voivat johtaa kuolioon ja lopulta raajan amputaatioon. Haavan ehkäisy on paljon helpompaa kuin sen hoitaminen, aivan kuten tupakointikin on helpompi lopettaa kuin parantaa keuhkosyövän.

LUE MYÖS: 6 merkkiä, jotka kertovat, että juot liikaa

 

Painon putoaminen tarkoituksella

Monet diabetesta tai esidiabetesta sairastavat haluavat syödä jotain koko päivän. Koska heidän solunsa eivät huomioi insuliinia, jolloin verensokeria (energiaa) ei voida enää siirtää tehokkaasti kyseisiin soluihin, heidän lihaksensa ja elimistönsä ovat nälkiintyneitä. Virheellinen hormonien, kuten greliinin (nälkähormoni) ja leptiinin (kylläisyyden hormoni), vaihtelu mutkistaa asioita ja laukaisee voimakkaan nälän. Mielenkiintoista on, että saatat laihtua ilman yrittämistä, vaikka söisit ruokaa koko päivän. Eikö oletkin hienoa? Väärin.

Tällainen painon pudotus aiheuttaa lihasmassa menetystä. Se tapahtuu osittain siksi, että kehosi etsii energiaa tai polttoainetta (eli glukoosia), ja se hajottaa lihassoluja saadakseen sitä. Ilman jatkuvaa glukoosia soluissasi, lihaskudoksesi kutistuvat. Tämä on erityisen huomattavaa 1-tyypin diabeteksessa. 2-tyypin diabeteksessa tämä painon pudotus on huomaamatonta vuosia, koska useimmat 2-tyypin diabetesta sairastavat ovat ylipainoisia ja vähäinen laihtuminen ei ole näkyvää. Painon pudottaminen on tärkeää, jos sinulla on diabetes, mutta haluat polttaa rasvaa, et lihaksia.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay