10 helppoa vinkkiä painonpudotukseen 

26.2.2020

Laihduttamisen ei tarvitse tuntua työltä. Yksinkertaisilla muutoksilla elämäntyyliin voi jo saavuttaa merkittäviä tuloksia.

Me kaikki tiedämme, että syömällä vähemmän ja liikkumalla enemmän paino voi pudota mukavasti, mutta loputtomassa treeniohjelmien ja dieettien meressä oikeiden valintojen tekeminen voi tuntua mahdottomalta.

Nämä simppelit vinkit on testattu moneen otteeseen. Ne eivät välttämättä toimi yhdessä päivässä, mutta ne auttavat saavuttamaan terveellisemmän ja timmimmän ulkomuodon ajan kuluessa.

 

1. Juo enemmän vettä

Vedellä on merkittävä rooli monissa aineenvaihdunnan prosesseissa. Nestehukan koittaessa aineenvaihdunta hidastuu, mikä vaikeuttaa myös painonpudotusta.

Erään teorian mukaan lasillinen vettä ennen aterioita tekee sinusta nopeammin kylläisen, minkä johdosta syöt myös vähemmän kaloreita.

Vuonna 2009 teetetyn tutkimuksen mukaan asia todellakin on näin. Sen mukaan veden juominen vähentää akuutisti ruoan kulutusta keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla aikuisilla.

 

2. Suunnittele ateriasi

Kun nälkä iskee, laihduttajat saattavat helposti hurahtaa sokerisiin välipaloihin niiden helppouden takia. Ongelma korjaantuu, kun pidät terveellisiä, mutta täyttäviä valmiina käden ulottuvilla.

Myös ateriarytmin suunnittelu ehkäisee herätesyömistä. Kalorimäärää on helpompi kontrolloida, kun teet valmiit suunnitelmat joka päivälle.

Myös ulkona syödessä kannattaa valita ruokalistasta dieettiisi sopivia ruokia.

 

3. Tee vihreästä teestä päivärutiinisi

Tämä katkeran makuinen virvoitusjuoma kasvattaa suosiotaan laihduttajien joukossa johtuen sen kyvystä polttaa rasvaa. Kuinka se sitten toimii? Kaikki perustuu katekiini polyfenoleihin, joita ei mustasta teestä löydy. Katekiinit polttavat rasvaa ja nopeuttavat myös aineenvaihdunnan toimintaa.

Mukillinen teetä joka ilta? Ei huono idea.

Lue myös: 9 syytä juoda teetä päivittäin

 

4. Ole rohkea mausteiden kanssa

Painonpudotus ei ole hauskaa, jos ruoka ei maistu miltään. Maukkaiden ja terveellisten ruokien valmistaminen voi muuttaa suhdettasi ruokaan pysyvästi.

Chilipippurit eivät ole vain täynnä makua, sillä niillä on myös rasvaa polttavia ominaisuuksia. Chileissä on nimittäin kapsaisiinia, joka voi nopeuttaa laihtumista ja polttaa rasvaa.

Chilipippureiden ominaisuuksia tutkitaan jatkuvasti lisää monien tutkijoiden toimesta, ja tulokset ovat vaikuttaneet lupaavilta.

 

5. Nauti. Joka. Suupalasta.

Keskity syömiseen ja nauti jokaisesta haarukallisesta. Syöminenkin on nimittäin taitolaji. Keskittymällä nautit ruoastasi enemmän ja opit kuuntelemaan vatsaasi. Kun osaat kuunnella vatsaasi, tiedät koska olet täynnä.

Monet katsovat televisiota tai tekevät jotain muuta syömisen ohessa. Se kuitenkin häiritsee ajattelua ja voi johtaa ylisyömiseen. Kannattaa myös välttää syömistä, kun olet liikkeessä.

 

6. Liiku enemmän

Liikunnan lisääminen päiväohjelmaan on aina varma keino nopeuttaa laihtumista. Yksi helppo tapa on esimerkiksi siirtyä portaisiin hissin sijasta. Painojen nostelu esimerkiksi kuntosalilla on myös oleellista lihasten kunnon kannalta.

Kun vähennän kaloreita ruokavaliossasi ja elimistösi joutuu toimimaan pienemmillä energiamäärillä, voi se johtaa ”nääntymistilaan”, jossa energiaa otetaan lihaksista ja aineenvaihdunta hidastuu.

Painojen nosteleminen ja muut vastustreenit ehkäisevät lihasmassan häviämistä ja nopeuttavat aineenvaihduntaasi.

Lue myös: 7 Keinoa pudottaa painoa aamuisin

 

7. Käytä pienempiä lautasia

Lautasten vaihtaminen pienempiin on helppo mutta tehokas keino syödä vähemmän. Voit näin täyttää lautasesi ilman huonoa omatuntoa. Pienemmillä lautasilla annoskoot pysyvät kurissa.

 

8. Pidä ruokapäiväkirjaa

Painonpudotuksessa elämäntapojen muutos on kaikki kaikessa. Pidä kirjaa syömisistä ja syömisen ajankohdista. Se helpottaa huonojen valintojen havainnoimista.

 

9. Varo hienonnettuja hiilihydraatteja

Hienonnettuja hiilihydraatteja löytyy useimmiten valkoisesta leivästä ja pastasta. Niistä on riisuttu suurin osa kaikista terveellisistä ravinteista. Liian suuret annokset voivat johtaa kohonneeseen verenpaineeseen, joka voi myöhemmin aiheuttaa lisää ruoanhimoa.

Parasta onkin syödä kokojyväleipiä sekä -pastaa.

Lue myös: Nämä 9 kysymystä paljastavat painonpudotukseen sopivan ruokavalion

 

10. Nuku enemmän

Kahdeksan tunnin yöunet ovat laihduttamisen kannalta aivan yhtä tärkeää kuin ruokavalio ja liikunta. Leedsin yliopistossa teetetyssä tutkimuksessa havainnoitiin 1615 aikuisen unimääriä sekä ruokatottumuksia.

Seurattuja mittareita olivat mm. verenpaine, kolesteroli, verensokeri sekä vyötärön ympärysmitta.

Ne tutkittavat, jotka nukkuivat 6 tuntia tai vähemmän, omasivat keskimäärin 3 cm leveämmät lantiot verrattuna 9 tuntia yössä nukkuviin.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Telegraph.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay.com / 5132824