Viikonloppuisin kannattaa sittenkin nukkua pitkään – lue miksi

10.2.2018

Älä pode huonoa omatuntoa, vaikka nousisit sunnuntaina vasta kahdelta iltapäivällä. Uusi ruotsalainen tutkimus todistaa, että myöhään nukkuminen voikin olla terveellistä.

Tukholman yliopiston tutkimuksessa tarkkailtiin, kuinka ihmisen ikä ja keskimääräinen yöunien pituus vaikuttaa elinajanodotukseen.

 

Viikonloppuisin voi todella ottaa kiinni univajetta

Tutkijat tarkkailivat 4300 ihmistä. He havaitsivat, että alle 65-vuotiaat ovat herkimpiä unen määrän vaikutuksille. Ne, jotka nukkuivat keskimäärin alle viisi tai yli kahdeksan tuntia yössä, kuolivat muita todennäköisemmin ennenaikaisesti.

Tutkijat olettavat, että jos henkilö pystyy nostamaan unikeskiarvojaan viikonloppuisin, pystyy näin ylläpitämään parempaa terveyttä. ”Vaikuttaa siltä, että viikonloppuisin voi todella ottaa kiinni univajetta,” selittää Torbjörn Åkerstedt, päätutkija.

”Tutkimuksen tulokset tekevät myöhään nukkumisesta hyväksyttävää. Unenmäärälle on todennäköisesti suositeltava yläraja, mutta uskomme, että kannattaa nukkua enemmän viikonloppuisin kuin lisätä unitunteja ollenkaan.”

 

Lue myös: Unenpuute johtaa hermostuneisuuteen ja masennukseen, kertoo tutkimus

 

Kannattaa pyrkiä nukkumaan pääosin saman verran joka yö

Tässä vaiheessa on tärkeää muistaa, ettei tämän yhden tutkimuksen perusteella voida väittää, että on järkevää valvoa viikkoisin vain siksi, että univajeen voi korvata nukkumalla koko sunnuntain.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet säännöllisen unirytmin hyödyt. Huonosti nukuttu yö näkyy seuraavana päivänä monella tapaa: uupumuksena, keskittymiskyvyn puutteena ja lisääntyneenä stressinä.

Kannattaa pyrkiä nukkumaan pääosin saman verran joka yö, jolloin rytmistä tulee tasapainoinen ja sitä on helpompi noudattaa.

Mutta jos sinun joskus tarvitsee nukkua viikonloppuisin hieman ylimääräistä, ei siitä tarvitse potea huonoa omatuntoa.

 

6 helppoa tapaa nukkua lisää:

  1. Määrää itsellesi nukkumaanmenoaika ja pitäydy siinä myös viikonloppuisin.
  2. Älä käytä teknologiaa tuntia ennen sänkyyn menoa.
  3. Älä juo kofeiinia klo 16 jälkeen.
  4. Vältä alkoholia ennen nukkumaanmenoa.
  5. Laita puhelimesi äänettömälle ja kauas sängystä.
  6. Harrasta päivän aikana liikuntaa.

 

Lue myös: Kuinka nukahtaa vain yhdessä minuutissa? – Tohtori paljastaa

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Benjamin Combs