Nyt se on virallista: Säännöllisesti liikkuvat ihmiset ovat vanhassa iässä paremmassa kunnossa

1.4.2018

Ei välttämättä ole mikään yllätys, että liikunta hidastaa ikääntymisprosessia.

Mutta nyt Birminghamin yliopiston tutkijat ovat vahvistaneet, että säännöllisesti liikkuvat ihmiset voivat vähentää biologista ikäänsä vanhentuessaan. He tutkivat 125 amatööripyöräilijää, jotka olivat ikävuosiltaan 55 ja 79 ikävuoden välillä. Tutkittavista 84 oli miehiä ja 41 naisia. Tutkittavat kävivät läpi erilaisia testejä laboratoriossa ja tuloksia verrattiin aikuisiin, jotka eivät osallistuneet tutkimuksiin, mutta jotka ovat ikävuosiltaan 20 ja 36 välillä.

Tutkijat havaitsivat, että lihasten massan ja voiman säilymisen lisäksi pyöräilijöiden immuunisysteemi pysyi nuorekkaana iän karttuessa. Miesten testosteronitasot säilyivät korkeina, mikä viittaa siihen, että he ovat onnistuneet välttämään suurimman osan ”miesten menopaussista”.

Ikääntymisen myötä kehomme alkaa rapistua

Täytettyämme 35, lihasmassamme alkaa katoaa huolestuttavaa tahtia samalla, kun elimistömme alkaa kerätä rasvaa entistä nopeammin. Samaan aikaan kateenkorvamme (immuunisoluja luova elin) alkaa kutistua täytettyämme 20. Tutkimuksessa tutkituilla pyöräilijöillä kateenkorva oli kuitenkin samankokoinen kuin paljon nuoremmilla ihmisillä.

Löydösten mukaan alle puolet yli 65-vuotiaista liikkuu riittävästi pysyäkseen terveinä – ja yli puolet kyseisestä ikäryhmästä kärsii vähintään kahdesta sairaudesta.

Liikunta ja terveys ovat kävelleet käsi kädessä jo historiankirjoissa

“Hippokrates sanoi jo 400 eKr. että liikunta on parasta lääkettä. Mutta hänen sanomansa on unohtunut aikojen saatossa ja meistä on tullut jatkuvasti enemmän istuva yhteiskunta,” kertoo professori Janet Lord.

“Tärkeää tutkimuksessamme on kuitenkin se tosiasia, ettei ikääntyminen tee meistä automaattisesti heikkokuntoisia. Tutkimuksemme myötä meillä on vahvoja todisteita siitä, että ihmisten rohkaiseminen liikkumaan on toimiva ratkaisu siihen, että elämme pidempään, mutta olemme huonommassa kunnossa kuin ennen.”

Professori Stephen Harridge lisää: “Tutkimukset painottavat sitä tosiasiaa, etteivät pyöräilijät liiku pysyäkseen terveinä, vaan he ovat terveitä siksi, että he ovat liikkuneet niin paljon elämiensä aikana.

“Heidän elimistöillään on ollut mahdollisuus vanhentua optimaalisesti, vapaana epäaktiivisuuden aiheuttamista ongelmista. Jos poistat liikunnan, olisi heidänkin terveys paljon heikompi.”

 

Liikunta on avain nuorekkuuteen

Tutkijat haluavat jatkaa pyöräilijöiden terveyden seuraamista nähdäkseen, kuinka kauan he jatkavat pyöräilyä ja pysyvät terveinä.

Näyttääkin siltä, että avain nuorekkuuteen on liikunta. Etsi liikuntaharrastus, josta nautit oikeasti – oli se sitten tanssiminen, uinti tai pyöräily – ja voi paremmin myös vanhuksena.

 

Lue myös: Ystävät ovat terveydelle yhtä tärkeitä kuin liikunta, kertoo tuore tutkimus

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / David Marcu