Näin voit säästää rahaa ruokaostoksissa – 17 tapaa

27.6.2018

Ei ole varmaan monellakaan meistä varaa ohittaa näitä ohjeita. Kirjaimellisesti rahanarvoisia vinkkejä, joilla ruokamenot tippuvat varmasti.

1. Vältä heräteostoksia kassalla.

Kenties sinulla ei edes tee mieli sitä purkkapakettia tai suklaapatukkaa, ennen kuin näet sen edessäsi. Mutta odotellessa, että jono etenee on helppoa napata se yksi pieni juttu vielä koriin. Jos sinulla on tapana ostaa usein lehtiä kassalta, kannattaa miettiä olisiko tilaaminen järkevämpää?

2. Älä lähde ostoksille nälkäisenä.

Vatsaa ei kannata kaupassa alkaa kuuntelemaan. Ennen kuin huomaatkaan ostat asioita joita et todellakaan tarvitsisi. Syö siis jotain ennen shoppailemaan lähtemistä.

3. Tutustu useamman kaupan tarjontaan ja tarjouksiin. 

Jos käytät aina samaa ruokakauppaa on riski, että sinulta menee viereisen kaupan tarjoukset ohi. Käy vilkaisemassa toisen ketjun alennuksia ja voit yllättyä säästöistä.

4. Luo budjetti.

On paljon helpompi tuhlata ylimääräisiin ostoksiin, jos sinulla ei ole tarkkaa budjettia. Laske paljon oikeasti voit käyttää kauppareissulla, säästä kuitit ja pidä kirjaa, että pysyt budjetissa.

5. Tee ostoslista ja noudata sitä.

Yritä olla innostumatta kaupassa näkemistäsi uutuuksista ja muista to-del-la mielenkiintoisista tuotteista. Laadi ennen kauppareissua ostoslista, joka sisältää tuotteita joita oikeasti käytät ja yritä pysyä suunnitelmissasi.

6. Tarkkaile hintoja.

Kuulostaa helpolta mutta joskus sitä vaan tottuu ostamaan yhtä ja ainoaa merkkiä, eikä edes vilkaise viereisiä tuotteita. Parempia diilejä voi olla tarjolla, kun lasket hinnat tarkasti.

7. Yritä ostaa asioita isoissa erissä, jos mahdollista. 

Jos mahdollista, niin yritä hankkia pitkään säilyviä tuotteita isoissa erissä. Tällöin pystyt säästäämään pitkässä juoksussa paljonkin. Osta kuitenkin tuotteita, jotka tiedät varmasti käyttäväsi loppuun.

9. Tarkista mitä kaapista jo löytyy, ennen shoppailua. 

Näin sinulla ei tule olemaan liikaa maitoa tai muita tuotteita jotka menevät helpommin pahaksi.

10. Suosi sesonkituotteita.

Sesonkituotteet eivät matkusta tänne maailman toiselta puolelta, joten kustannuksetkin ovat matalammat. MTK:n sivuilta löytyykin näppärästi ladattava satokalenteri.

11. Jos ei ole tuotteen sesonki, tarkista pakasteallas.

Sesongin ulkopuolella kannattaa vertailla pakastevihannesten ja -juuresten hintoja tuoreisiin mutta todennäköisesti hintavampiin. Sen lisäksi, että ne ovat kenties halvempia, ne myös säilyvät pidempään.

12. Käytä viikonloppuisin aikaa seuraavan viikon ruokien valmistukseen

Suunnittele seuraavan viikon ruoka etukäteen ja tee jotain valmiiksi pakastimeen jo viikonloppuna. Näin et yhtä helposti tilaa ruokaa kotiin, koska et jaksa kokata mitään. Et myöskään tee yhtä helposti heräteostoksia, koska ruoka on jo melkein valmis – tai kokonaan valmis. Tässä todella tehokas säästökeino.

13. Käytä etukortteja.

Nykypäivänä etukorteilla pystyy monesti säästämään pitkän pennin. Erilaiset korttikohtaiset tarjoukset ja edut tarjoavat välillä suuriakin säästöjä.

14. Älä pelkää kalaa purkissa

Kala yleensäkin on loistava vähärasvaisen proteiinin lähde. Mutta välillä se voi rasittaa kukkaroa, varsinkin jos olet tottunut ostamaan pelkkää fileetä. Tonnikalasta saat edullisesti luotua todella herkullisia annoksia ja on edullista!

15. Monipuolista proteiininlähteesi

Liha on herkullista – tiedetään. Se on myös monipuolinen ravinnon lähde mutta sen jatkuva käyttö ainoana proteiininlähteenä voi käydä kalliiksi. Harkitse vaihtoehtona vaikkapa papuja tai linssejä. Näitä voit myös usein ostaa isoissa erissä.

16. Ole luova jämien kanssa.

Jos raaka-aineita on jäänyt yli eri kokkailukerroilta, niin mieti voisitko luoda niistä jotain uutta. Nimittäin kohta uunista voikin löytyä kokonainen herkkuannos.

17. Jos menet ulos syömään, joskus voi riittää puolikaskin annos.

Kotona kokkaaminen on varmasti paras tapa säästää ruokakuluissa. Ravintolassa käydessä voi kysyä, jos seurueesta joku haluaisi puolittaa tilauksen. Annokset ovat joskus sen verran isohkoja, että puolikas riittää varmasti monelle.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Self.com