9 luonnollista mielialan kohottajaa

17.3.2021

Jos haluat oppia kohottomaan mielialaasi ilman lääkkeitä, niin tässä olisi tarjolla muutamia hyviä vinkkejä, joiden avulla saavutat hyvän fiiliksen ja paremmat vibat.

Kahvi

Nauti kahvi aina ruokailun jälkeen. Tyhjään mahaan nautittu kahvi tyhjentää adrenaliinirauhasia, joka voi aiheuttaa ikävän tunteen. Syö ensin ja imeytyminen hidastuu.

Suklaa

Tee siitä sen arvoista. Varsinkin talvella, kun serotoniinitasomme laskevat, niin suklaata voi alkaa tekemään monillakin mieli, koska se aiheuttaa mielihyvää. Valitse laadukkaita ja pieniä määriä, koska ne tuottavat enemmän mielihyvääkin. Sama juttu kuin kahvin kohdalla, älä nauti tyhjään mahaan.

Lakritsi

Lakritsi on hyvä vaihtoehto herkutteluun. Se auttaa lisämunuaisen toimintaa, joka on stressihormoneita erittävä rauhanen, joka taas tyhjenee liiallisen kahvin ja sokerin nauttimisen tuloksena.

Pidä tauko 90 minuutin välein

“Kehosi sisällä on oma 24h kello, jota kutsutaan myös nimellä ultradian cycle. Saatat kuvitella, että voit työskennellä, shoppailla, kokkailla tai siivota tunnista toiseen, mutta jotta tämä sykli ja energiavarastosi toimisivat mahdollisimman tehokkaasti, niin sinun tulisi pitää tauko 90 minuutin välein,” kertoo Capio Nightingalessa työskentelevä, tohtori Nerina Ramlakhan.

Kokeile 5 minuutin 5555-hengitystä

“Kutsun tätä harjoitusta 5555-hengitykseksi, koska hengität viisi kertaa, viisi kertaa sisään ja viisi kertaa ulos, viisi kertaa päivässä – kun heräät, ennen ruokailuja ja ennen nukkumaanmenoa,” neuvoo tohtori Mark Hyman

Et voi ladata akkuja, jos et rauhoitu välillä. Energian ehtyminen voi johtua kroonisesta stressistä mikä alentaa energiatasoja ja kuluttaa kehon mineraaleja, vitamiineja ja hormoneita. Tämä auttaa hermojärjestelmää resetoitumaan ja luo rauhallisen tunteen.

Käy 10 minuutin kävelyllä

Mindin tekemän tutkimuksen mukaan kerran päivässä puistossa käveleminen auttoi lievittämään jännitystä ja masennusta 90 prosentilla tutkimukseen osallistuneista ihmisistä. Tutkimuksen mukaan 10 minuutin kävely jo auttaa lievittämään jännitystä ja kohottamaan mielialaa.

Mene 20 minuutin pyörälenkille

2009 tehdyn tutkimuksen mukaan 20 minuutin pyöräily ulkona tai paikallaan voi johtaa mielialan kohoamiseen, joka kesti jopa 12 tuntia. Treenaaminen tuntuu tosiaan olevan yksi parhaista keinoista saavuttaa hyvä fiilis.

Syö kunnon aamiainen

Yksi tärkeimmistä asioista on terveellinen ja tasapainoinen aamiainen. Ravitsemusasiantuntija Charlotte Watts suosittelee nauttimaan proteiinipitoisen aamupalan. Proteiini aamulla auttaa kehoa tuottamaan aminohappoja, jotka taas auttavat serotoniinin tuotannnossa aivoissa. Proteiinin nauttiminen myös pitää nälän loitolla pitkin päivää ja tasapainottaa energiatasoja, jotka ovat vaarassa heilahdella liiallisen sokerin tai kahvin takia.

Painele akupisteitä

Tutkimus on osoittanut että akupunktio voi stimuloida hermojärjestelmää, auttaa lievittämään stressiä ja rentouttaa. Voi tosin olla, ettei sinulla riitä aika varata mitään hemmotteluistuntoja ammattilaiselta, joten tässä pari vinkkiä akupaineluun – tunnetilan mukaan – Lisa Shermanilta (British Acupuncture Council):

Väsynyt: Paina “Dantien” -pisteestä, joka sijaitsee alavatsassa, noin kolme sormenpaksuutta navan alapuolella. Käy makuulle, asettele kummatkin kämmenet tämän pisteen päälle, rentoudu ja hengitä syvään.

Sekava: Paina päälaesta. Aseta vasen peukalosi vasemman korvan päälle ja oikea peukalo oikean korvan päälle, liikuta sormenpäitäsi kohti päälakea ja etsi onttoa kohtaa lähellä päälakea. Käytä peukaloa, sormenpäätä tai rystysiä ja paina 2-3 minuuttia

Allapäin: Paina “kolmatta silmää”, joka sijaitsee keskellä otsaasi. Käytä peukaloa, sormenpäätä tai rystystä ja paina 2-3 minuuttia.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: healthista.com
Kuva: Unsplash / Brooke Cagle