Kuopus on lapsista hauskin – ja muita sisarusfaktoja

24.5.2020

Riippumatta siitä, missä järjestyksessä olet syntynyt sisarustesi kanssa, olet todennäköisesti kuullut nämä stereotypiat: Vanhin on vastuullisin, nuorin lapsellisin ja keskimmäisestä lapsesta ei välitetä. Tuoreen tutkimuksen mukaan näistä vähintään kaksi saattaa pitää paikkansa.

 

Kuopuksia pidetään perheiden suosikkeina

Brittiläisessä tutkimuksessa havaittiin, että 46 prosenttia kuopuksista ovat perheidensä hauskimpia, kun taas vanhempien lapsien osalta osuus oli 36 prosenttia.

Kuopuksia myös pidetään perheiden suosikkeina ja luonnostaan huolettomina ihmisiä. Kolikon kääntöpuolella he ovat kuitenkin vastuuttomampia, järjestäytymättömämpiä ja vähemmän itsevarmoja verrattuna sisaruksiinsa.

On vaikeaa sanoa, ovatko nämä ominaisuudet ympäristön muokkaamia vai synnynnäisiä. Tutkijat kuitenkin uskovat perhedynamiikalla olevan suuri rooli ominaisuuksien muokkaamisessa.

On mahdollista, että esikoiset ovat vastuullisempia siksi, että heidät on kasvattanut jännittyneet ensikertalaisvanhemmat jotka yleisesti haluavat kasvattaa lapsensa mallikelpoisesti. Kun esikoinen saa sisaruksia, vanhemmat suuntaavat huomionsa uusiin tulokkaisiin ja samalla esikoisille annetaan suurempi ja kypsempi rooli perheessä.

Toisen lapsensa saavat vanhemmat myös ovat kokeneempia, joten he suhtautuvat rennommin seuraaviin lapsiin, mikä johtaa huolettomampaan lähestymistapaan vanhemmuuden osalta. Tuloksena nuorempi lapsi saattaa saada kaiken huomion samalla, kun esikoinen kokee itsensä vastuulliseksi pikkusisaruksen hyvinvoinnista.

 

Lue myös: 15 syytä miksi siskot ovat mahtavia

 

Syntymäjärjestyksen ja urakehityksen välillä on yhteys

Psykologit ovat yleisesti samaa mieltä tutkimuksen tulosten kanssa. Asiaa on myös tutkittu laajalti muissa tutkimuksissa. Eräs suuri norjalainen tutkimus, jossa tutkittiin yli 250 000 ihmistä, havaitsi pienen mutta säännöllisen yhteyden kuopusten ja matalan älykkyysosamäärän välillä.

Toisessa tutkimuksessa löydettiin yhteys syntymäjärjestyksen ja urakehityksen välillä; esikoiset päätyivät analyyttisiin töihin ja kuopukset keskittyivät taiteellisempiin aloihin.

“Tiedämme, että persoonallisuus muokkautuu kahden asian perusteella – geenien ja ympäristön – ja syntymäjärjestys on osa ympäristöllistä vaikutusta,” kertoo Catherine Salmon, psykologian professori.

 

Esikoiset omaksuvat opettajan roolin

Yksi mahdollinen syy esikoisten henkiseen kypsyyteen on se, että he viettävät paljon aikaa aikuisten eli vanhempiensa kanssa ennen sisarusten syntymää. He myös omaksuvat opettajan roolin pikkusisarustensa kanssa, mikä muokkaa heidän itseluottamustaan.

Kuopukset ovat usein omimmillaan valokeilassa, sillä rennommat vanhemmat ovat hellineet heitä kasvuvaiheessa.

 

Keskimmäiset lapset usein ilman erityistä roolia perheessä

Hieman ironisestikin, tutkimuksessa ei otettu huomioon keskimmäisiä lapsia. Keskimmäiset lapset jäävät usein ilman erityistä roolia tai huomiota perheissä, minkä takia he päätyvät kilpailemaan vanhempiensa huomiosta ja tekemään mitä tahansa saadakseen edes hieman hellyyttä.

Tiede myös tukee näitä väitteitä. Erään Stanfordin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan keskimmäiset lapset ovat sisaruksiaan kateellisempia, vähemmän rohkeita ja epäsosiaalisempia.

Ja vaikka voikin tuntua hauskalta leikitellä erilaisilla stereotypioilla, muista tämä: ”Jokainen lapsi on erilainen ja jos lapsi kokee tarvetta olla johtaja tai perheen hauskuuttaja, voi hän pettyä jos hän ei kykene täyttämään odotuksia,” Salmon muistuttaa.

 

Lue myös: 16 asiaa, jotka vain esikoinen voi tietää

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Yahoo.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Ben White