8 D-vitamiinista saatavaa yllättävää hyötyä

28.1.2022

D-vitamiinia kutsutaan lempinimellä ihmevitamiini, eikä syyttä. Riittävä D-vitamiinin saanti suojaa lähes kaikelta syövistä masennukseen ja sydäntaudeista ennenaikaiseen kuolemaan. Kaikki tietää, että D-vitamiinia saa auringosta, mutta on olemassa runsaasti D-vitamiiniin liittyviä seikkoja, jotka eivät ole yleisessä tiedossa.

Päivittäisen vitamiiniannoksen saaminen on tärkeää monestakin syystä. Yhdysvaltain lääketieteellinen instituutti suosittelee tällä hetkellä miehille ja naisille 15 mikrogramman päivittäistä D-vitamiiniannosta.

Viimeisimmät tutkimukset ovat kuitenkin todistaneet suosituksen olevan aivan liian matala; noin 42% yhdysvaltalaisen päivittäinen annos on tällä hetkellä riittämätön.

Maksimiannokseksi instituutti määrittelee 100 mikrogrammaa, mutta kaikkien hyötyjen maksimoimiseksi tarvitsisimme vähintään 175 mikrogramman annoksen päivittäin.

Ennen kuin tiede auttaa meitä annostuksen lisäämisessä, kannattaa huolehtia riittävästä auringon saannista ja luonnollisten D-vitamiinin lähteiden, tai jopa valmisteiden, syömisestä.

 

1. D-vitamiini vähentää kaatumisen riskiä.

Joka kolmas yksinasuva vanhus kaatuu vuosittain kotonaan. D-vitamiinivalmisteiden on kuitenkin todettu vähentävän kaatumisriskiä. Pieni 65-102-vuotiaille tehty tutkimus tutki, kuinka päivittäinen 83 mikrogramman vitamiiniannos vaikuttaa kaatumiseen plaseboon verrattuna.

5 kuukauden aikana vitamiinivalmiste nosti vitamiinipitoisuuksia tutkittavien veressä puutteellisesta 20 ng/mL optimaaliseen (alle 30 ng/mL) 29 vanhuksella 34 tutkittavasta. D-vitamiiniannoksia saaneet vanhukset kaatuivat lähes puolet harvemmin kotonaan kuin vanhukset, joille annettiin plaseboa.

Tutkijat arvelevat erotuksen johtuvan D-vitamiinin vaikutuksesta lihasten suorituskykyyn.

 

2. Se voi torjua näkövaurioita.

Silmänpohjanrappeuma on yleisin syy näkökyvyn heikentymiselle 50 ikävuoden jälkeen. Rappeuma on hitaasti kehittyvää näön sumeutta, joka saa alkunsa silmän keskiosasta. Silmänpohjan rappeuman saaminen on suurelta osin arpapeliä; siihen vaikuttaa ikä, rotu ja sukupuoli.

Sairautta voi kuitenkin ehkäistä yleisillä terveellisillä elämäntavoilla, kuten tupakoimattomuudella, alkoholin välttämisellä, säännöllisellä liikunnalla ja syömällä runsaasti lehtikaalia.

Tuoreimpien tutkimusten mukaan myös optimaalinen D-vitamiinin taso elimistössä voi parantaa todennäköisyyttä säilyttää hyvä näkökyky myös eläkkeellä.

Buffalon yliopiston tutkijat tutkivat 913 menopaussissa olevaa naista, jotka osallistuivat jo valmiiksi CAREDS:iin, ikään liittyvien silmäsairauksien tutkimukseen. Naisista 550 omasi sopivan D-vitamiinin tason, 88 naisella sen sijaan oli vitamiinin puutostila.

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvilla naisilla oli korkeampi riski saada silmänpohjan rappeuma. Jos vitamiininpuutteen lisäksi naisilla oli sairautta edistäviä geenejä, nousi sairastumisen riski 6.7-kertaiseksi verrattuna sopivan vitamiinitason omaaviin naisiin.

Lue myös: Syö inkivääriä säännöllisesti ja saat nämä tieteellisesti todistetut terveyshyödyt

 

3. Voit päästä eroon ärsyttävistä lihaskrampeista.

Yksi D-vitamiinin tärkeimmistä ominaisuuksista on pitää lihaksemme toimivina ja vahvoina. Tämän se tekee helpottamalla kalsiumin imeytymistä elimistöömme.

Vaikka emme tiedäkään läheskään riittävästi kramppien, kouristusten tai nykäysten syntymekanismeista, voimme kuitenkin olla varmoja, että D-vitamiinin puute ei ainakaan ehkäise kyseisiä ärsyttäviä vaivoja.

 

4. D-vitamiini voi hidastaa painon nousemista.

Luontoäiti koettelee meitä vanhetessamme: paino nousee helposti ja huomaamatta. Painonnousua voi kuitenkin hidastaa riittävällä D-vitamiinin saannilla.

Journal of Women’s Health- lehden tutkimuksessa, jossa tutkittiin yli 4600 yli 65-vuotiaista naista, havaittiin, että riittämättömiä määriä D-vitamiinia saavat naiset lihovat 4.5 vuodessa kilon enemmän verrattuna naisiin, joiden D-vitamiinitasot ovat sopivalla tasolla. 

Lue myös: Nämä 10 ruokaa auttavat painonhallinnassa!

 

5. Se voi helpottaa pehmytkudosreumasta aiheutuvaa kipua.

Pehmytkudosreuman aiheuttamat krooninen lihaskipu, jatkuva väsymys, masentuneisuus ja hermostuneisuus ovat todella epämukavia oireita. Kaiken lisäksi reuma diagnosoidaan monilla melko hitaasti. Monille potilaille voikin olla helpotus, että D-vitamiini voi kaikessa yksinkertaisuudessaan lieventää oireita paljonkin.

Vuonna 2014 julkaistu pieni tutkimus tutki naispotilaita, joille annettiin D-vitamiinivalmisteita ja plaseboa 20 viikon ajan. Seuraavien 24 viikon ajan naisten tuntemuksia seurattiin ja havaittiin, että vitamiinivalmistetta syöneet naiset tunsivat vähemmän kipua jopa seurantajakson jälkeen.

Vaikka vitamiini ei olekaan mikään lääke, on siitä kuitenkin jotain apua.

 

6. Se voi pitää kolesterolin aisoissa menopaussin jälkeen.

Riittävästi D-vitamiinia syövillä ihmisillä on merkittävästi matalampi riski sairastua sydänsairauksiin. Vitamiinin hyöty korostuu etenkin menopaussin ohittaneilla naisilla, sillä D-vitamiini estää heidän kolesterolitasojaan nousemasta taivaisiin.

Eräs tutkimusryhmä syötti 600 naiselle kahden vuoden ajan 1000 mg kalsiumia ja 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin. Kahden vuoden jälkeen havaittiin, että ravinteita syöneiden naisten LDL, eli ”huono kolesteroli” laski 4.5 mg/dl verrattuna naisiin, joille annettiin plaseboa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että valmisteita syöneiden naisten HDL, eli ”hyvä kolesteroli” oli nousussa D-vitamiinin ansioista.

 

7. Se voi laskea kohtukasvaimen riskiä.

Kohdun kasvaimet kasvavat kohdun seinämässä, mutta niitä ei tule sekoittaa syöpiin. Kasvain voi kasvaa greipin kokoiseksi, mikä voi johtaa kovaan kipuun ja epämukavuuteen. Pienimpiä kasvaimia ei välttämättä edes huomaa. Kasvaimilla on havaittu olevan yhteys hormoneihin ja huonoon tuuriin geenilotossa.

Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että myös D-vitamiinilla saattaa olla näppinsä pelissä. Tutkittavilla 35-49 -vuotiailla, joiden D-vitamiinitaso oli riittävällä tasolla, oli pienempi riski kasvaimien kehittymiseen verrattuna niihin, joiden elimistössä ei ollut riittävästi D-vitamiinia.

Kasvaimen ja vitamiinin yhteys oli aikaisemmin huomattu eläinkokeissa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun vaikutukset huomattiin myös ihmisillä.

 

8. Se voi auttaa kroonisen päänsäryn ehkäisemisessä.

Jos kärsit säännöllisestä päänsärystä, kannattaa harkita kipulääkkeiden vaihtamista auringonpaisteeseen. Taannoinen 2600 miestä tutkinut tutkimus havaitsi, että matalan D-vitamiinitason omaavilla miehillä on yli kaksinkertainen kroonisen päänsäryn riski verrattuna sopivan vitamiinitason omaaviin.

Vaikka D-vitamiinin ja päänsäryn tarkempi yhteys on edelleen selvittämättä, tutkijat uskovat efektin johtuvan D-vitamiinin tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksista.

Lue myös: Nämä 6 ruokaa auttavat torjumaan flunssaa

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Pixabay.com / silviarita