7 Yleistä allergeenia, jotka jokaisen tulisi tuntea

31.5.2020

Allergiat ovat yleisiä ja ikäviä riesoja, jotka kukkivat erityisesti näin allergiakaudella.

Vaikka et poistuisi kotoa siitepölykaudella, et pääse pakoon yleisimmiltä allergeeneilta, jotka aiheuttavat silmäsärkyä ja nenän vuotamista.

Mutta hyökkäys on tunnetusti paras puolustus. Jotta taistelusi allergioita vastaan olisi tehokasta, kannattaa aloittaa allergialääkkeiden syöminen kaksi viikkoa ennen odotettuja oireita.

On myös syytä perehtyä kunnolla omiin allergioihin ja niiden toimintaan.

 

Seuraavassa 7 yleistä allergeenia, jotka pahentavat oireitasi:

Alkoholi

Alkoholi laajentaa verisuonia, mikä mahdollistaa nopeamman veren virtaamisen. Veri tukkii ruuhkautuneet ontelot ja lisää tulehdusreaktioita. Punaviini ja olut ovat pahimpia ilkimyksiä siksi, että ne ovat hyvin histamiinipitoisia. Histamiini on kemikaali, joka aiheuttaa nenän vuotamista ja aivastelua.

Ratkaisu: Juo vähähistamiinisia alkoholijuomia, kuten vodka ja giniä. Jos olet nuhainen, vähennä juomista.

 

Hedelmät ja vihannekset

Tietyt hedelmät ja vihannekset voivat pahentaa heinänuhan oireita ja lisätä kärsimystä aiheuttamalla kutinaa kurkkuun ja suuhun. Heinälle herkät ihmiset voivat saada oireita selleristä, persikoista ja tomaateista. Jos taasen olet herkkä koivun siitepölylle, voivat porkkanat ja kirsikat ärsyttää ikeniäsi.

Edellä mainitut oireet ovat esimerkkejä suun allergiasyndroomasta, joka johtuu immuunisysteemin kyvyttömyydestä erottaa samankaltaisia proteiineja siitepölystä ja hedelmistä tai vihanneksista. Oireet ovat usein vähäisiä ja ne johtavat harvoin hengenahdistukseen.

Ratkaisu: Proteiinit ovat keskittyneet hedelmien ja vihannesten kuoriin ja ne hajoavat kuumuudessa. Parasta onkin kuoria tai kypsentää hedelmät ennen syömistä.

 

Inhalaatiolääkkeet

Inhalaatiolääkkeet voivat helpottaa hengittämistä kutistamalla turvonneita verisuonia hengityselimissä. Mutta jos käytät lääkkeitä yli 3 päivää putkeen, voivat ne aiheuttaa päinvastaisen reaktion: Kutistuneet suonet turpoavat, joka tekee olostasi entistä huonomman.

Ratkaisu: Käytä antihistamiineja helpottaaksesi tukkoisuutta ja turvotusta. Jos antihistamiini ei auta, käy allergialääkärin pakeilla.

 

Pesuaineet

Käytkö aamuisin suihkussa? Se voi pahentaa allergiaoireitasi. Erityisesti tahmeiden pesuaineiden käyttäminen edesauttaa ilman pienten hiukkasten, kuten siitepölyn, tarttumista hiuksiisi ja ihoosi. Päivän päätteeksi elimistössäsi on valtavasti pölyä ja hiukkasia, jotka ärsyttävät hengityselimiäsi nukkumaan mennessä ikävästi.

Ratkaisu: Vaihda aamusuihkut iltasuihkuihin. Jos ilmassa on runsaasti siitepölyä ja saasteita, rajoita pesuaineiden käyttöä tai käytä hattua.

 

Lakanat ja peitteet

Hiukkasia päätyy päivän mittaan myös sänkyysi ja lakanoihisi, erityisesti jos nukut lemmikkisi kanssa.

Ratkaisu:  Älä petää sänkyäsi. Erään tutkimuksen mukaan petaaminen vangitsee kaikki hiukkaset sänkyyn peittojen alle. Ole siis hyvällä omalla tunnolla laiska ja anna hiukkasten poistua itsekseen.

Unenlaatua voi kohentaa myös mm. jättämällä kengät makuuhuoneen ulkopuolelle, pesemällä lakanat kerran viikossa 120 asteessa ja käyttämällä hypoallergeenisia petivaatteita.

 

Piilolinssit

Kolme neljästä piilolinssien käyttäjistä valittavat allergisista oireista. Ja se käy järkeen – linssit ovat kuin magneetteja siitepölylle.

Ratkaisu: Silmälasit ovat itsessään este siitepölyn ja silmiesi välillä. Mutta jos haluat pitää piilolinssejä, muista puhdistaa ne perusteellisesti viikoittain tai kuukausittain.

 

Huonekasvit

Noin 78 prosenttia heinänuhasta kärsivistä ovat allergisia myös vähintään yhdelle yleiselle huonekasville, kuten jukkapalmulle, fiikukselle ja muratille. Paljon siitepölyä erittävät kukkakimput ovat myös vaarallisia heinänuhaisille.

Ratkaisu: Kaunista kotiasi trendikkäillä mehikasveilla tai vähän siitepölyä vapauttavilla kukilla, kuten ruusuilla tai tulppaaneilla.

 

Lue myös:7 Syytä miksi et pysty lopettamaan yskimistä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Womenshealthmag.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay.com / cenczi