7 Syytä miksi et pysty lopettamaan yskimistä

10.7.2024

Mikä on yskä?

Jokainen yskii; se on kaikkein suurin sairauksiin liittyvä oire minkä vuoksi ihmiset käyvät lääkärillä. Yleensä yskä on vain väliaikaista, sanoo Peter Dicpinigaitis, lääkäri, Montefiore Cough Centerin johtaja ja kliinisen lääketieteen professori Albert Einsteinin yliopistosta, New Yorkista. Mutta myös lyhyen aikaa jatkunut yskä voi olla merkki terveysongelmasta, jonka vuoksi tulisi käydä lääkärissä. Alla mainittujen oireiden avulla voit rajata pois mahdolliset aiheuttajat aina astmasta keuhkotulehdukseen ja hinkuyskään, jotta voisit parantua mahdollisimman nopeasti.

 

Flunssa

Yskä, joka on jatkunut maksimissaan kolme viikkoa, on usein normaalin flunssan aiheuttama. Valitettavasti tämä yskä – joka on yleensä kuiva – saattaa pysyä kuukaudenkin sen jälkeen, kun muut oireet ovat jo ohi. ”Virus ärsyttää hermopäätteitä ilmateissä, ja tästä syystä ne voivat pysyä herkkinä pitkänkin aikaa,” sanoo lääkäri Dicpinigaitis.

Kuinka hoitaa flunssan aiheuttamaa yskää

Virusinfektioon ei ole parannusta, joten sinun tulee vain odotella, että tauti menee ohitse. Jos yskäsi on todella paha, eikä käsikaupan apteekkituotteet ole avuksi, lääkäri voi määrätä sinulle sellaisia lääkkeitä, jotka rauhoittavat yskärefleksiäsi, sanoo Gerard W. Frank, lääkäri, kliinisen lääketieteen professori UCLAsta. Apteekista saatavat limaa irrottavat ja tukkoisuutta helpottavat valmisteet voivat auttaa ohentamaan räkää, jotta pystyt yskimään sen helpommin ulos.

LUE MYÖS: Flunssaa liikkeellä? Kokeile näitä kahdeksaa ruokavinkkiä

 

Postnasal drip (kurkkuun valuva lima)

Jos sinulla on yskä (kuiva tai limainen) joka on kestänyt kahdeksan viikkoa tai pidempään, saatat kärsiä kroonisesta sairaudesta nimeltä postnasal drip— tässä lima valuu nenästä alas suoraa kurkkuun, luoden kutittavan tunteen, joka laukaisee yskän. Tätä ei voi testata mitenkään, sanoo tri Frank, mutta tähän saattaa liittyä myös erittyvää räkää (esim. allergioista tai kylmyydestä), josta voidaan päätellä oireiden johtuvan tästä. Muita merkkejä voi olla jatkuva kurkun selvittäminen tai ärtynyt kurkku. Koska tämä on niin yleistä, lääkärit yrittävät usein hoitaa oireita, vaikka he eivät ole varmoja siitä, mikä on todellinen diagnoosi, sanoo tohtori Frank.

Kuinka hoitaa postnasaliin liittyvää yskää: Nenän suolahuuhtelu saattaa helpottaa oloa, ja lääkärisi saattaa suositella steroideja tai antihistamiineja helpottamaan tulehdusta. Kiinnitä liman väriin huomiota: “Kun yskit keltaista tai vihreää limaa, se tarkoittaa, että immuunijärjestelmäsi taistelee tosissaan, joka saattaa viitata bakteeri-infektioon kuten sinuiittiin”, sanoo tohtori Frank. Siinä tapauksessa tarvitset antibiootit.

LUE MTÖS: 10 tapaa helpottaa kipeää kurkkua

 

Astma

Astma kuuluu ja näkyy usein hengityksen vinkumisena tai hengenahdistuksena. Mutta ihmisillä, joilla on yskäinen astma, saattaa kuiva ja sinnikäs yskä olla ainoa merkki. Se usein pahenee iltaa vasten, joko heti liikunnan jälkeen tai sen aikana, kun hengität kylmää ilmaa tai kun olet allergeenien lähellä kuten lemmikkieläimien tai pölyn lähellä.

Kuinka astmayskää hoidetaan: Lääkärisi saattaa suorittaa sinulle hengitystestit diagnosoidakseen astman, tai hän saattaa suositella sinua käyttämään inhalaattoria kahdesti päivässä muutaman viikon ajan nähdäkseen, miten yskäsi reagoi. Antihistamiinit tai allergiapistokset saattavat myös auttaa.

LUE MYÖS: 20 yllättävää tapaa ehkäistä flunssaa

 

Refluksi

Refluksitauti (GERD) yhdistetään keskimäärin 25% kroonisen yskän tapauksiin. Kun vatsahapot nousevat takaisin kurkkuun, se saattaa ärsyttää hermopäätteitä laukaisten sinnikkään yskän. Mutta tämä voi olla vaikea diagnosoida. ”Ei kaikki joilla on refluksi kärsi närästyksestä”, sanoo tri Dicpinigaitus. ”Jos yskit ruuan jälkeen, kun menet maate illalla tai juuri noustessasi aamulla, tai jos äänesi ajoittain muuttuu käheäksi yskän myötä, saatat kärsiä refluksista.”

Kuinka hoitaa kroonista yskää, jonka aiheuttaja on refluksi: Useimmissa tapauksissa refluksia on helppo hoitaa antasidi lääkkeillä, mutta refluksin aiheuttama yskä voi olla sinnikkäämpi, ja saatat joutua käymään lääkärillä, sanoo tri Dicpinigaitis. Saatat tarvita reseptilääkkeitä, ja olosi saattaa parantua vasta 6-8 viikon päästä. Oletko ylipainoinen? Laihduttaminen saattaa joissain tapauksissa auttaa refluksiin. Kokeile nostaa päätäsi hiukan yläasentoon nukkuessasi.

LUE MYÖS: 6 ruokaa, jotka auttavat kipeään vatsaan

 

Keuhkotulehdus

Joskus yskä saattaa olla merkki paljon vakavammasta sairaudesta. Keuhkotulehdus voi kehittyä, kun hengitystietulehdus leviää keuhkoihin, muodostaen keuhkoihin keuhkopusseja, jotka ovat täynnä mätää. Tämä tekee hengittämisestä hankalaa sekä aiheuttaa limaista ja joskus myös kivuliasta yskää. Tilastasi tulee henkeä uhkaava päivissä. Jos yskit paljon vihreää limaa tai verta, hengityksesi on pinnallista, lyhyttä ja/tai koet kipua tai painetta rintakehällä, varaa aika lääkäriin – tai mene suoraa ensiapuun, jos et saa lääkäriaikaa heti. Kuume ja kylmänväreet voivat olla myös varoitusmerkki.

Kuinka hoitaa keuhkotulehdusta: Rintakehän röntgenkuva on ainoa tapa tietää varmuudella, onko sinulla keuhkotulehdus vai ei, mutta toiset lääkärit diagnosoivat tämän kuuntelemalla keuhkoja stetoskoopilla, sanoo tri Frank. Kaikkein vakavimmat aikuisilla esiintyvät tapaukset ovat bakteerikantaisia, ja hoidettavissa antibiooteilla.

LUE MYÖS: 7 ruokaa, jotka haastavat tulehdukset ja vatsarasvan

 

Hinkuyskä

Tämä erittäin tarttuva tauti on tekemässä paluuta, sillä pelkästään Yhdysvalloissa raportoitiin 18 000 potilastapausta vuoden 2015 aikana. Nimi tulee hinkuvasta äänestä, jonka ihminen päästää, kun hän vetää henkeä pitkän, intensiivisen yskäkohtauksen jälkeen. Saatat sairastua hinkuyskään, eli pertussikseen, vaikka sinut olisi rokotettu (koska rokotteen teho lievenee ajan myötä).

Kuinka hoitaa hinkuyskää: Jos antibiootti määrätään kolmen viikon kuluessa taudin alkamisesta, ne saattavat lievittää oireita. Ne saattavat myös estää sinua levittämästä bakteeria muihin ihmisiin – joka on siis kriittistä, koska infektio saattaa johtaa vakavaan sairastumiseen, ja vauvojen tapauksessa jopa kuolemaan.

LUE MYÖS: 22 tapaa selviytyä flunssakaudesta

 

Muut syyt

Sellaisiin yskiin, joihin ylläolevat hoidot eivät toimi, voi lääkärisi määrätä rintakehän röntgenkuvan tai keuhkojen/poskionteloiden CT-skannauksen. Tämä voi auttaa rajaamaan pois vaarallisia sairauksia kuten krooninen keuhkoahtaumatauti tai keuhkosyöpä.

Jos yskä alkaa vain tiettyihin aikoihin tai tietyissä paikoissa, sinun kannattaa miettiä voisiko kyse olla allergiasta tai ärsytyksestä kuten home, siitepöly tai savu. Muista miettiä myös käyttämäsi lääkkeet läpi: Jopa 20% ihmisistä, jotka käyttävät ACE:n estäjiä (käytetään esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen), kärsivät kuivasta yskästä.

Lopulta, jotkut krooniset yskät voidaan selittää yskän yliherkkyysoireyhtymällä. Tämä tarkoittaa, että saatat alkaa yskiä myös sellaisista asioista, jotka eivät yleensä yskitä ihmisiä, kertoo tri Dicpinigaitis. Naisilla on yleensä helpompi yskärefleksi kuin miehillä. Useimmissa tapauksissa syy (ja hoito) on olemassa; sinun vain tarvitsee tutkia ja etsiä mistä on kyse.

LUE MYÖS: Näin valmistat itse tehtyjä kurkkupastilleja

 

Kotikonstit yskää helpottamaan

Tarvitsetko lyhytaikaista apua esimerkiksi flunssan aiheuttamaan yskään? Muutamat hoidot ovat kokeilemisen arvoisia:

Hunaja: ”Paksut, makeat nesteet, jopa ilman lääkkeitä, voivat helpottaa ja rauhoittaa yskää”, sanoo tri Dicipinigaitis.

Yskätipat: ”Mentoli, jota on monissa apteekin käsikaupan tuotteissa, luo viilentävän tunteen ja sen on osoitettu helpottavan yskää. Muutkin kurkkupastillit voivat tehdä kalvon kurkkuusi ja helpottaa ärsytystä, mutta yleisesti ottaen ne toimivat enemmän karkin ominaisuudessa kuin lääkkeellisesti.

Höyryävä suihku: Kuumassa suihkussa käyminen tai höyryn hengittäminen kuumasta vedestä (varo, ettet polta kasvojasi!) voi irrottaa limaa ja helpottaa sen ulos yskimistä, sanoo tri Frank.

Kahvi: Kofeiini laajentaa keuhkoputkia, joka tarkoittaa, että se voi avata hengitystiet. On tutkittu (epäluotettavin tuloksin), että kofeiini saattaa olla potentiaalinen helpotus astmaan – mutta sitä ei koskaan tulisi käyttää inhalaattorin sijasta, mikäli inhalaattorille on tarve, varoittaa tri Frank. Se saattaa kuitenkin helpottaa yskää: yhden tutkimuksen mukaan, yskijät saavat enemmän helpotusta pikakahvin ja hunajan sekoituksesta kuin yskänlääkkeestä tai steroideista.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay