6 kaupan “terveysruokaa”, jotka voivat olla terveydelle haitallisia

7.11.2016

Terveellisesti syömisen tulisi olla yhtä helppoa kuin puistossa kävely aurinkoisena päivänä, mutta todellisuudessa kyse on enemmänkin miinakentällä hyppelystä. Saatat ajatella, että syöt ruokia jotka ovat sinulle hyväksi, mutta saatat olla myös väärässä.

On olemassa monia asioita jotka ovat täynnä turhia sokereita ja ekstrakaloreita, vaikkakin ne väittävät olevansa muka niin terveellisiä ja hyviä ruokavaliollesi. Pahin osa? Jopa kaikkein tarkimmatkin puhtaasti syövät saattavat kompastua näihin niin kutsuttuihin terveellisiin ruokiin silloin tällöin. Oikeasti, kukaan ei ole turvassa.

Jos et ole jonkin ruuan ravintosisällöstä varma, kannattaa tarkastaa tuotesisältö. Jos sokeri tai jokin mysteerinen, tuntematon aine on listan kärkipäässä, haluat todennäköisesti vaihtaa tuotetta. Ravintoterapeuttien mukaan nämä kolme asiaa ovat kaikkein pahimpia terveyden sudenkuoppia.

 

1. Smoothiet

“Rakastan smoothieita, mutta ne voivat olla erittäin kaloripitoisia ja huonosti täyttäviä, joka saattaa aiheuttaa tilanteen, että olet kohta jo syömässä uudestaan. Smoothiet, jotka on tehty tuoreista hedelmistä, vihanneksista ja pähkinöistä ovat hyvä tapa lisätä vitamiineja ja mineraaleja ruokavalioon.

Kuitenkin, jos et tee sitä itse kotona, katso ainesosaluettelo. Joissakin smoothieissa saattaa olla jopa 400 kaloria ja ääretön määrä lisättyä sokeria – vaikka sokeri olisikin hunajan, agaaven tai siirapin muodossa, se silti lasketaan lisätyksi sokeriksi!”

—Jen Flachbart, M.S., R.D.N.

 

2. Moniviljaleipä

“Tämä on hankala juttu. Monivilja saattaa tarkoittaa, että leipä on tehty useammasta viljasta, mutta se ei tarkoita, että se olisi tehty kokojyvästä. Viljat saattavat siis olla silti raakattuja. Ainoa tapa miten saat varmistettua asian, on katsoa sisällysluettelo; yksi ensimmäisistä listatuista sanoista tulisi olla ”täysjyvä”.  Eli moniviljan sijaan, valitse täysjyvä.”

—Abbey Sharp, R.D., Abbey’s Kitchen

LUE MYÖS: 5 terveellistä väli- ja iltapaa, jotka eivät nosta verensokeria

 

3. Maustettu pikapuuro

“Maustetut pikapuurot ovat täynnä lisättyä sokeria—jos tarkastat ainesosalistan, sokeri on yleensä toinen listalla heti puurohiutaleiden jälkeen. Yhdessä pikapuuropakkauksessa on yleensä 3 teelusikallista sokeria. Jätä pikapuurot väliin ja tee itse omat tuorepuurosi aamua varten. Saadaksesi oikein kunnolla sokerin käytön kontrolliin, lisää puuroon tuoreita hedelmiä tai teelusikallinen siirappia. “

—Kara Lydon, R.D., L.D.N., R.Y.T., Nourish Your Namaste ja The Foodie Dietitian -Blogin kirjoittaja

 

4. Pullotettu salaattikastike

“Pullotetuissa salaatinkastikkeissa on stabilointiaineita, makeutusaineita ja paljon enemmän suolaa kuin mitä itse laittaisit salaatinkastikkeeseen. Sen sijaan, että käyttäisit valmiita kastikkeita, tee itse oma sekoittamalla dijon-sinappia, oliiviöljyä ja omenaviinietikkaa saadaksesi yksinkertaisen salaatinkastikkeen. Lisää hieman tuoreita tai kuivattuja yrttejä saadaksesi lisämakua”

—Miranda Hammer, M.S., R.D., C.D.N.

LUE MYÖS: 3 tehokasta juomaa painonpudotukseen

 

5. Sushi

“Olen huomannut usein, että ihmiset pitävät suhsia huomattavasti terveellisempänä kuin mitä se on, johtuen tietysti kalasta ja siitä, että he ajattelevat riisin olevan vähäkalorista. Versioiden kalorimäärissä on kuitenkin mielettömiä eroja. Katkarapurullassa saattaa olla jopa 500 kaloria, joka on lähes yhtä paljon kuin Big Mac-hampurilaisessa.

Tämän lisäksi, jokaisessa rullassa saattaa olla kupillisen verran valkoista riisiä. Se on erittäin paljon tyhjiä hiilareita. Pitääksesi sushi-ateriasi terveellisempänä, pyydä tummaa riisiä (se täyttää sinut nopeammin) ja valitse rullia joissa on enemmän kalaa ja vihanneksia ja vähemmän muroja ja kastikkeita. Voit myös täydentää ateriaasi misokeitolla tai salaatilla, jossa kastike on sivulla. Nämä ovat molemmat vähäkalorisia vaihtoehtoja.”

—Lauren Harris-Pincus, M.S., R.D.N., Nutrition Starring You:n omistaja

 

6. “Kevyet” pakasteruuat

“Monet näistä sisältää vähän kaloreita, mutta niissä on myös liian vähän täysjyvää, vihanneksia ja ylipäänsä ravintoaineita. Täysjyvät ja vihannekset ovat ne ainesosat, jotka pitävät sinut kylläisenä pidempään. Voit paremmin, kun kokkaat kevyen proteiinin lähteen, ja yhdistät sen täysjyvään tai kasviksiin.”

—Sharon Palmer, R.D.N., Kasvipitoinen ruokavalio, Plant-Powered for Lifen kirjoittaja

Lähde: Self.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay