5 syytä, miksi lemmikit ovat hyväksi terveydelle

25.7.2018

Nelijalkaisista ystävistämme on paljon muuhunkin kuin halailuun ja leikkimiseen. Tutkimus ehdottaa, että ne karvaiset (tai karvattomat) ystävämme saavat meidät myös liikkumaan, parantavat vastustuskykyämme ja parantavat mielenterveyttämme. Tässä 5 syytä, miksi lemmikit tekevät meistä onnellisempia ja terveempiä.

1. Laskevat meidän stressitasoa

Ajan viettäminen lemmikin kanssa saattaa siis lievittää stressiä. Tutkijat Virginia Commonwealth yliopistosta tutkivat koira-ystävällistä jälleenmyyntiyritystä, jossa työskentelli 450 ihmistä. Työpaikalla, näiden työntekijöiden parissa käyskenteli 20-30 koiraa joka päivä. He tutkivat, mitä työntekijöiden stressitasolle tapahtuu, kun he tuovat koiransa mukaan töihin, verrattuna siihen, että he jättäisivät lemmikin kotiin. Näiden “tuo-koira-töihin-päivien” jälkeen ihmiset kokivat stressitason laskeneen ja neljäsosa ihmisistä raportoi tehokkuuden lisääntyneen, INC raportoi. Tutkijat huomasivat myös, että vaikkei työntekijällä olisi ollut omaa koiraa, niin he käyttivät mielellään toisten koiria lenkillä josta seurasi lisääntynyt määrä fyysistä aktiivisuutta ja positiivisia sosiaalisia kokemuksia.

2. Auttavat yksinäisyyteen ja ahdistuneisuuteen

Hännän heiluttaminen ja suloinen “miauuu” piristävät aina päivää. Tutkimus ehdottaa, että eläinterapian avulla tätä hyvän olon tunnetta voisi viedä pidemmälle. Tutkijat, Idahon yliopistosta pyysivät oppilaita arvioimaan ahdistuneisuuden ja yksinäisyyden tasot sillä hetkellä. Tämän jälkeen he toivat koulutetun terapiakoiran, Sophien kampukselle, jotta oppilaat pääsivät silittelemään ja leikkimään. Tämän ajanjakson jälkeen 60% oppilaista raportoivat, että heidän ahdistuneisuuden ja yksinäisyyden tasot olivat laskeneet.

Toiset tutkijat järjestivät kolme pientä tutkimusta, joiden avulla he yrittivät selvittää kaikenlaisten lemmikkien vaikutusta mielenterveyteen. Tutkijat päättelivät, että ihmiset ketkä omistavat lemmikkejä pystyivät paremmin kohtaamaan hylkäämistä, omasivat vahvemman yhteenkuuluvaisuuden tunteen ja olivat yleisesti ottaen terveempiä ja onnellisempia, kuin ihmiset joilla ei ollut lemmikkiä.

3. Parantavat vastustuskykyämme

Mutta sinun tulee aloittaa jo nuorena. Vastasyntyneet, joiden kotona on koira lemmikkinä sairastuvat harvemmin allergioihin, kertoo Wisconsin School of Medicine and Public Health yliopisto. Lapsilla, jotka syntyvät koteihin, joissa on koira, on 15% pienempi todennäköisyys sairastaa atooppista ihottumaa ja 17% pienempi mahdollisuus  kärsiä sisäänhengityksen korinasta 3 vuotiaaksi asti.

4. Pitävät meidät aktiivisina

Koirien omistajat saavat enemmän liikuntaa, kertoo NIH. Eräs tutkimus seurasi 2000 ihmisen liikkumistottumuksia. Selvisi, että koirien omistajat kärsivät vähemmän ylipainosta ja ovat yleisesti paremmassa kunnossa kävelyn ja koiran ulkoiluttamisesta johtuvan, lisääntyneen liikunnan vuoksi.

Toinen tutkimus ehdotti, että säännöllisesti koiraa ulkoiluttavat ihmiset liikkuvat nopeammin ja pidempään. Vanhemmilla koiranomistajilla oli myös helpompaa hoitaa arjen askareita kotona.

5. Ovat hyväksi sydämelle

Laatuaika karvaturrin kanssa lämmittää aina mieltä mutta nyt on näytetty, että lemmikit ovat hyväksi myös sydämen hyvinvoinnille. Tutkimus osoittaa, että lemmikkien omistajilla oli alhaisemmat kolesteroli- ja triglyseriditasot (tietynlaista rasvaa, jota löytyy sydämestä) ja he omasivat pienemmän riskin sairastua sydänsairauksiin, kertoo American Heart Association

Kissat saattavat olla varsin hyväksi sydämelle. Minnesotan yliopiston tutkijat selvittivät tutkimuksessa – johon kuului yli 4000 ihmistä – että ihmisillä, ketkä eivät olleet ikinä omistaneet kissaa, oli 40% suurempi riski kuolla sydänkohtaukseen.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

 

Lähde: realsimple.com
Artikkelikuva: Unsplash / Angelina Litvin