20 yllättävää tapaa ehkäistä flunssaa

29.10.2021

Niiskutuskauden strategiat

Sinun tulee toimia nopeasti taistellaksesi flunssaa vastaan. Arizonan yliopiston tutkijat ovat havainneet, että ihmisen ollessa sairaana toimistolla, vie vain neljä tuntia (!), että pinnat kuten kahvinkeittimen kahva, kopiokoneen painikkeet ja jääkaapin ovi ovat täynnä virusinfektion jälkiä. Vuosina 2014–2015 flunssakausi oli yksi pahimmista – se sai jopa epidemia-statuksen – joten kannattaa suojautua särkyä, yskää, kuumetta ja yleistä huonovointisuutta vastaan.

Pyysimme lääkäreiltä, poliitikoista, meikkaajilta ja muilta ammattilaisilta, jotka altistuvat viruksille päivittäin, tosielämässä testattuja vinkkejä, jotka todella toimivat. Varasta nämä strategiat voittaaksesi sodan talven bakteereita vastaan.

 

Jätä alkoholi

”En juo alkoholia ollessani matkoilla. Se häiritsee unen laatua ja sairastun paljon todennäköisemmin jos minulla on univajetta. Olen myös lukenut, että yömyssyt häiritsevät Rem-unta, mikä on palauttavin unen osa.”

 

Juo teetä

”Juon kuumaa mustaa tai vihreää teetä sitruunan ja hunajan kera. Teen juominen ja höyryn hengittäminen stimuloi nenän karvatuppea, mikä auttaa hankkiutumaan eroon bakteereista tehokkaammin. Sitruuna ohentaa limaa ja hunaja on antibakteerista.”

 

Syö proteiinia

”Tutkimukset osoittavat, että ruokavaliot, jotka sisältävät liian vähän proteiinia, voivat heikentää immuunijärjestelmää. Joten varmista, että saat proteiinipitoista ruokaa koko päivän ajan, etenkin kalaa, kananmunia ja jogurttia.”

 

Pyyhi lika pois

”Kuntosalit kuhisevat hikisiä pyyhkeitä, likaisia lenkkareita ja muita bakteerisia ällötyksiä. Sen sijaan, että istuisin suoraan matolle tai penkille, asetan siihen ensin puhtaan pyyhkeen. Kaikki välineet, joihin minun tulee koskea – kuten vapaat painot tai polkupyörän ohjaustanko – puhdistan ensin antibakteerisilla pyyhkeillä.”

LUE MYÖS: Seksin 7 terveyshyötyä

 

Desinfioi toimistotila

”Puhdistan kaiken, jota monet ihmiset koskevat – mikroaaltouunit, faksin painikkeet, oven kahvat, hissin painikkeet, tuolini käsinojat – hyvällä desinfiointiaineella vähintään kerran viikossa, vaikka ne näyttäisivätkin puhtaalta. Se on vain perushygieniaa. Rhinovirukset voivat elää pinnoilla jopa 48 tuntia!”

 

Pidä pulloa mukana

”Jos minulla ei ole mukanani käsihuuhdetta, kaadan hieman vodkaa käsilleni. Vodkan alkoholi tekee siitä hyvän desinfiointiaineen.”

 

Hengitä ulos

”Kun kävelen aivastelevan tai yskivän ihmisen ohi, hengitän hitaasti ulos kunnes olen noin 2-3 metrin päässä hänestä. Tämä estää minua hengittämästä ilmaa, jonka hän on juuri saastuttanut.”

 

Ota sinkkiä

”Jos kurkkuni on kipeä ja olen sairastumassa flunssaa, käytän muutaman päivän sinkkitabletteja. Ne helpottavat oireita ja voivat saada sinut voimaan paremmin.”

LUE MYÖS: Vitamiinipitoinen ruokavalio ilman lisäravinteita

 

Käytä kynää

”Kun minulla oli kotona lapsi, jolla oli heikentynyt immuniteetti – poikani sai luuytimen siirron kun hän oli yksivuotias Wiskott-Aldrich-syndrooman hoitoon – Olin oman kynän pankkiin, ruokakauppaan ja lääkäriin. Koskin jopa pankkiautomaattia sillä. Sillä tavoin vältin bakteereita, jotka voisin tartuttaa lapseeni.”

 

Hemmottele nenääsi

”Teen päivittäin nenähuuhtelun ruiskulla huuhdellakseni pois virukset ja selkeyttääkseni eritteitä. Voit ostaa nenän suolaliuosta apteekista tai voit tehdä sitä itse: Sekoita 3 teelusikallista joditonta suolaa ja 1 teelusikallinen ruokasoodaa. Lisää 1 teelusikallinen tätä seosta 1 kupilliseen tislattua tai jäähdytettyä, keitettyä vettä.”

 

Aloita mehustaa

”Ensihoitajana en koskaan tiennyt, mitä mikrobeja tulisi kohtaamaan. Joten join vettä jatkuvasti huuhdellakseni myrkkyjä imusuonistosta. Flunssakautena ensihoitajakollegani ja minä aloitimme päivämme itse tehdyn mehun juomisella. Käytämme lehtikaalia, parsakaalia, omenaa, rucolaa, persiljaa, kurkkua, porkkanaa, lehtimangoldia, sitruunaa ja minttua. Koska en saa päivittäin syötyä suositeltua yhdeksää annosta hedelmiä ja vihanneksia, mehustus antaa minulle mahdollisuuden juoda kyseisen määrän tiivistetyssä muodossa.”

 

Huolehdi käsiesi puhtaudesta

”En käytä koskaan vesihanoja tai portaiden kaiteita. Niissä on satojen bakteeristen käsien (ja suiden!) jälkiä ja niitä ei puhdisteta niin usein kuin muita pintoja, kuten altaita. Käytän omaa vesipulloani!”

LUE MYÖS: 10 tapaa helpottaa kipeää kurkkua

 

Omaksu öljyt

”Käytän muutaman tipan laventeliöljyä käsien desinfiointiin matkoilla.”

 

Vapauta huono energia

”Työni on pitää potilaat rauhallisena ensiavussa, joten hoidan heitä Jin Shin Jyutsulla, joka on japanilainen kevyt energiahoito. Hoito avaa lukkiutunutta energiaa, mikä auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan. Teen sitä itsekin joka aamu – asetan oikean käteni pääni päälle ja vasemman käteni kulmakarvojeni väliin ja hengittelen rennosti viiden minuutin ajan.”

 

Hoida vaivat

”Kävin hieronnassa kerran kuukaudessa lisätäkseni verenkiertoani, joka tehostaa immuniteettiani ravitsemalla soluja hapella ja verellä. Se saa minut myös rentoutumaan ja vähemmän stressaantuneeksi, ja kun et ole niin stressaantunut, et ole niin todennäköisesti bakteerimagneetti.”

 

Hikoile

”Juoksen kaikkialle aina kun voin. Kun matkustan, yritän yöpyä hotellissa, jossa on sauna ja käytän sitä päivittäin. Hikoilu saa minut tuntemaan, että kaikki bakteerit ja myrkyt sulavat pois.”

LUE MYÖS: 8 ruokaa, jotka lievittävät flunassan oireita

 

Puhdista

”Kaikki, joita käytän ihmisten suussa, kuten huulisiveltimet, puhdistan useammin kuin muut työkalut välttääkseni bakteerien leviämisen. Puhdistan huulipunat alkoholipyyhkeellä.”

 

Lopeta tältä päivältä

”Strategiani on yrittää saada tarpeeksi unta, vaikka se olisi vain päiväunet lentokoneessa. Tutkimukset osoittavat, että kehomme tarvitsevat seitsemästä kahdeksaan tuntia unta stimuloidakseen luonnollisten tappajasolujen, jotka hyökkäävät viruksia vastaan, immuunivastetta. Uni on luotettavin tapa taistella infektioita vastaan.”

 

Suojaa kätesi

”Pesen käsiäni usein ja kuivaan ne täysin, jotta ne eivät hilseilisi, mikä antaa bakteereille mahdollisuuden hyökätä. Sitten kosteutan.”

 

Puhdista puhelimesi

”Lääkärinä minun tulee pitää puhelinta mukana koko ajan. Päivän aikana saatan laskea sen pöydälle tai käyttää sitä kun olen avannut oven, painanut hissin painiketta tai kätellyt potilaita tai kollegoita. Puhdistan puhelimeni säännöllisesti puhdistuspyyhkeillä, mikä vähentää kasvojeni ja suuni lähelle pääseviä bakteereita.”

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay