10 tapaa helpottaa kipeää kurkkua

21.7.2021

Nopea helpotus

Kipeä kurkku voi olla ensimmäinen merkki flunssasta, kireiden äänihuulten sivuvaikutus tai merkki jostain vakavammasta (kuten nielutulehduksesta).

Syystä riippumatta haluat kivun iskiessä nopeasti helpotusta. Haluat ehkä juosta lääkärille, mutta parhaita hoitokeinoja ovat kotihoidot, sanoo Jeffrey Linder, sisätautilääkäri Bostonin Brigham ja Naisten Sairaalasta.

Tässä on 10 keinoa, joita voit kokeilla seuraavan kerran kun tunnet kutinaa, käheyttä tai vain kipua.

 

01. Tulehduskipulääkkeet

Yksi kipeän kurkun tehokkaimmista hoidoista on varmaankin jo lääkekaapissasi: steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet.

“Nämä lääkkeet ovat yhdistelmä kipulääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä, joten ne tuovat sinulle helpotusta ja ne myös vähentävät kipeään kurkkuun liittyvää turvotusta,” sanoo Linder. ”Jos sinulla on myös oireisiisi liittyvää kuumetta, ne voivat auttaa laskemaan sitäkin.”

 

02. Suolavedellä purskuttelu

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lämpimällä suolavedellä purskuttelu useita kertoja päivässä, voi vähentää kurkun turvotusta ja poistaa limaa auttaen huuhtelemaan pois ärsykkeitä ja bakteereita.

Lääkärit suosittelevat yleensä liuottamaan puoli teelusikallista suolaa kupilliseen vettä. Jos suolainen maku on liian epämiellyttävä, kokeile lisätä hieman hunajaa makeuttaaksesi seosta, (Muista sylkeä vesi pois purskuttelun jälkeen nielemisen sijaan!).

LUE MYÖS: 9 tottumusta, jotka kannattaa jättää, kun täytät 40

 

03. Pastillit ja suihkeet

Yskäpastellien imeminen stimuloi syljeneritystä, mikä voi auttaa pitämään kurkun kosteana. Mutta monet vaihtoehdot eivät ole tehokkaampia kuin kovat karkit, Linder kertoo. Saat lisähyötyä valitessasi tuotteen, joka sisältää viilentäviä tai puuduttavia ainesosia, kuten mentolia tai eukalyptusta.

Suihkeet tuottavat vastaavan vaikutuksen kuin viilentävät pastillit. Ne eivät paranna kurkkukipuasi tai auta taistelemaan flunssaa vastaan, vaan ne auttavat puuduttamaan kipua väliaikaisesti. Suihkeiden vaikuttava ainesosa, fenkoli, on antiseptinen aine, jolla on myös antibakteerisia ominaisuuksia, Linder sanoo.

 

04. Yskänlääke

Vaikka sinulla ei olisi yskää (vielä), yskänlääke voi auttaa helpottamaan arkuutta. Ne päällystävät kurkun ja tarjoavat väliaikaista kivunlievitystä, kuten suihkeetkin.

Jos olet menossa töihin, muista valita tuote, joka ei aiheuta uneliaisuutta. Mutta jos sinulla on uniongelmia kipeän kurkun vuoksi, yöksi tarkoitetut tuotteet voivat helpottaa kipua ja auttaa sinua nukahtamaan.

LUE MYÖS: Istu vähemmän, elät jopa näin paljon pidempään

 

05. Nesteet

”Nesteytettynä pysyminen on todella tärkeää etenkin sairastellessa ja jos kurkkusi on ärsyyntynyt tai tulehtunut,” Linder sanoo. ”Sinun tulee juoda tarpeeksi nesteitä, jotta virtsasi on vaaleankeltaista tai kirkasta. Tämä pitää limakalvot kosteina ja auttaa niitä taistelemaan bakteereita ja ärsykkeitä, kuten allergeeneja, jolloin kehosi voi taistella paremmin muita flunssan oireita vastaan.”

Juomiesi laatu on oma valintasi, Linder lisää. Vesi on aina hyvä vaihtoehto (myös jääpalat!), mutta voit vaihtaa sen myös hieman sokeriseen vaihtoehtoon, kuten hedelmämehuun, tai suolaiseen kuten kanaliemeen.

 

06. Tee

Oletko kyllästynyt veden juomiseen? Lämmin kuppi yrttiteetä voi tarjota välitöntä helpotusta kipeälle kurkulle. Lisäksi yrtittömät teet – mustat, vihreät tai valkoiset teet – sisältävät antioksidantteja, joiden uskotaan vahvistavan immuniteettia ja torjuvan infektioita.

Saadaksesi lisätehoa, lisää teelusikallinen hunajaa. Se auttaa ”lääkettä” sulamaan ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa sinua parantumaan nopeammin.

LUE MYÖS: Seksin 7 terveyshyötyä

 

07. Kanakeitto

Ikivanha kotihoito flunssalle on kanakeitto, joka voi myös auttaa helpottamaan kipeää kurkkua. ”Liemen natriumilla voi oikeastaan olla tulehdusta helpottavia ominaisuuksia ja sen lämpö voi tuntua hyvältä,” Linder kertoo.

Keitosta on lisähyötyä ollessasi sairas: Syöminen voi olla kivuliasta ja vaikeaa turvonneella tai todella kipeällä kurkulla, joten nestemäisen ravinteen nauttiminen varmistaa, että saat tarvitsemiasi ravintoaineita taistellaksesi infektioita vastaan.

 

08. Rohtosalkoruusu (vaahtokarkkikasvi)

’Vaikka sen toiminnasta ei ole konkreettisia todisteita, rohtosalkoruusun mahlaa on käytetty satoja vuosia – yleensä teen muodossa – hoitamaan yskää, flunssaa ja kipeää kurkkua. Ja vaikka oikealla vaahtokarkkikasvilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä nuotiolla syötävien herkkujen kanssa, molemmat voivat helpottaa kipeää kurkkua.

Empiiristen raporttien mukaan nykypäivän vaahtokarkit voivat helpottaa kurkkukipua liivatteen rauhoittavan ominaisuuden ansiosta. ”Se ei ole maailman omituisin asia,” Linder kertoo. ”Jos kurkkusi on todella turvonnut ja liian kipeä nielläksesi mitään, liukas ja makea syötävä kuten vaahtokarkit voivat tarjota hieman helpotusta.”

LUE MYÖS: 9 ällistyttävää faktaa tutusta särkylääkkeestä

 

09. Lepo

Se ei ehkä ole nopein ratkaisu, mutta lepääminen on ehkä paras tapa päihittää infektio, joka aiheutti kurkkukivun, Linder sanoo.

”Valtaosa kurkkukivuista ovat kurkkukivun aiheuttamia ja flunssan parantamiseen ei ole olemassa paljon helpotusta.”, hän sanoo, ”Varmista, että kehosi on levännyt taistellessasi virusta vastaan, jotta parantuisit nopeammin.”

 

10. Antibiootit

Silloin tällöin – noin 10 % aikuiselämästä – kipeän kurkun aiheuttajana on bakteeri-infektio. Jos, ja vain jos, sinulla on nielutulehdus tai jokin muu bakteeri-infektio, lääkärisi tulisi määrätä sinulle antibiootit. (Antibioottien käyttäminen viruksen aiheuttamaan kipeään kurkkuun ei ole tehokasta.)

Käytä aina koko lääkemääräys vaikka olosi olisi parempi jo muutaman päivän kuluttua.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay