Tutkimus: Vastoinkäymisiä kokeneet ovat pitkällä aikavälillä onnellisempia

29.4.2020

Lähes 15,000 yksilöä kattava tutkimus on todistanut, että vastoinkäymisten kokeminen on meille hyväksi, ja voi itse asiassa tehdä meistä pitkällä aikavälillä onnellisempia.

 

Vastoinkäymisillä vaikutusta onellisuuteen

Tutkimus, From Tribulations to Appreciation, joka julkaistiin Journal Social Psychological and Personality Sciencessa, osoitti, että menneisyydessä koetut vastoinkäymiset ennakoivat suurempaa taipumusta iloon nykyhetkessä.

 

Tietoa tutkimuksesta

Tutkijat pyysivät 14,986 aikuista täyttämään lyhyistä kuvauksista koostuvan arvion nautinnosta. Osallistujille esitettiin kuusi positiivista tilannetta, kuten patikointiretkelle lähteminen tai vesiputouksen katseleminen.

 

Miten vastoinkäymisiä on käsitelty

Lisäksi osallistujille annettiin lista epäsuotuisista tapahtumista (esim. avioero, rakkaan ihmisen kuolema, jne.) ja heitä pyydettiin ilmoittamaan, mikäli he olivat kokeneet mitään listatuista asioista. Heitä pyydettiin tarkentamaan, mikäli heistä tuntui siltä, että he olivat jo henkisesti käsitelleet kyseisen negatiivisen asian, tai mikäli asia oli heille vielä hankala.

 

Kahdenlaisia tuloksia vastoinkäymisten hallinasta

”Vaikka ihmiset, joilla oli nykyhetkellä vaikeuksia vastoinkäymisten kanssa, ilmoittivat, että heidän kykynsä nauttia positiivisista tapahtumista oli laskenut, niin yksilöt, jotka olivat kohdanneet menneisyydessä enemmän vaikeuksia ilmoittivat nautintokykynsä nousseen,” tutkijat tiivistivät.

 

Mitä elämässä kannattaa arvostaa?

”Siispä elämän pahimmista kokemuksista saattaa lopulta seurata jotain hyvää, ne lisäävät kykyä arvostaa elämän pieniä nautintoja.”

 

Mitä voimme oppia?

Me voimme oppia itsestämme ja toisistamme: Aika on tärkeitän mitä meillä on. Se ei koskaan palaa, se on siinä ja nyt. Näin ollen jo valinnat itsessään ovat todella tärkeitä. Kun elämme hetkessä ottaen siitä kaiken irti, niin positiivisista kuin negatiivisista asioista. niin ”kehitymme”, pidämme mielemme avoimena ja kipinän yllä.

”Se joka ei tunne historiaa, on tuomittu toistamaan sitå”. Tämä pätee meidän oman elämämmekin kohdalla. Kun otamme vastoinkäymisistä oppia, niin annamme itsellemme mahdollisuuden väistää vastaavat tilanteet ja lisätä oman elämämme tyytyväisyyttä / onnellisuutta.

 

Kysy nämä itseltäsi

Mitä olet oppinut vastoinkäymisistäsi? Oletko koskaan käynyt niitä oikeasti läpi tau jakanut niitä lähimmäistesi kanssa? Kun olet itse valmis, niin pyri tarkastelemaan asioita ”isossa kuvassa”, vertailemaan ympäröivään maailmaan. Onko vastoinkäyminen oikeasti ollut niin iso kuin olet antanut itsesi uskoa?

Lue lisää: hyvä mieli & onni uutisia

Lähde: news.com.au
Lähde: Artikkelikuva