Vaihdevuodet voivat kestää jopa 14 vuotta

31.3.2018

Yksikään nainen ei odota innolla menopausseja ja erityisesti niiden sisältämiä kuumia aaltoja. Tästä syystä tuorein tutkimus ei välttämättä tuo helpotusta niille, jotka haluaisivat päästä nopeasti eroon kuumasta, hikisestä vaiheesta.

17 vuotta kestäneessä tutkimuksessa haastateltiin eri kulttuureista peräisin olleita 1449 naista ja havaittiin, että kuumat aallot voivat kestää jopa 14 vuotta joillain naisilla – ja että mitä aikaisemmin ne alkavat, sitä pidempään niistä joutuu kärsimään. ”Jos sinulle ei tule kuumia aaltoja ennen kuin kuukautisesi ovat loppuneet, et joudu kärsimään aalloista aivan niin pitkään,” kertoo tutkija Nancy Avis.

 

Vaihdevuosien kesto riippuu monista tekijöistä

Afroamerikkalaisilla naisilla on pitkäkestoisimmat vaihdevuodet, keskimäärin 10.1 vuotta, joka on lähes kaksi kertaa enemmän kuin aasialaisilla naisilla. Eteläamerikkalaisilla naisilla keskiarvo on 8.9 vuotta, kun taas valkoisilla naisilla vaihdevuodet kestävät 6.5 vuotta.

Eroavaisuudet voivat johtua mistä vaan, esimerkiksi geeneistä tai lasten määrästä. Pitkistä vaihdevuosista kärsivät ovat keskimäärin heikommin koulutettuja, stressaantuneempia ja masentuneempia sekä hermostuneempia.

Oireita voidaan kuitenkin helpottaa; ennen menopaussin alkamista voi mm. syödä pieniä määriä ehkäisypillereitä tai joitakin masennuslääkkeitä. Muita keinoja lievittää oireita on tupakoimattomuus, raikkaat juomat kuumien aaltojen iskiessä ja kerrospukeutuminen.

 

Lue myös: 6 tapaa pienentää riskiä sairastua rintasyöpään

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Newser.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / RachelScottYoga