6 tapaa pienentää riskiä sairastua rintasyöpään

29.8.2022

01. Muista päivittäinen liikunta

Liikunta pienentää sairastumisriskiä merkittävästi. Viikoittainen vähimmäismäärä lievästi rasittavalle liikunnalle on 2-3 tuntia. Jos liikunta rasittaa paljon, niin jo 75 riittää. Terveellisen elämän perustana toimii tietenkin päivittäinen liikunta. Esim. puoli tuntia ulkoilua päivittäin. Ei ole edes paha rasti. Parempiin, terveyttä edistäviin tuloksiin pääset hikoilua aiheuttavalla liikunnalla. Naisilla sairastumisriski rintasyöpään pienenee jopa 30%, jos he liikkuvat viikoittain yli kymmenen tuntia. Aloittaa voit vaikka heti.

 

02. Vältä ylipainon kertymistä

Ylipaino nostaa verenpainetta, rasittaa sydäntä ja nostaa rintasyöpään sairastumisen riskiä. Vaihdevuosien jälkeen ylipainon haitallinen vaikutus kasvaa entisestään.

 

03. Juo alkoholia kohtuullisesti

Yksikin alkoholiannos päivässä voi lisätä rintasyövän riskiä. Jos alkoholia haluaa nauttia, niin kannattaa suosia energiamäärältään kevyitä ja alkoholiprosentiltaan mietoja juomia, kuten punaviiniä.

 

04. Älä polta tupakkaa

Tupakoinnilla on yhteys moneen syöpään, eikä rintasyöpä ole poikkeus. Tupakoinnin haitalliset vaikutukset korostuvat myös vaihdevuosien jälkeen.

 

05. Imetä tarpeeksi pitkään

Imettämisen on todettu vähentävän riskiä sairastua rintasyöpään. suositeltu imettämisen vähimmäisaika on puoli vuotta.

 

06. Syö enemmän kasviksia

Kasvispohjainen ruokavalio vähentää riskiä sairastua rintasyöpään. Pelkästään lihaa syövillä naisilla riski on huomattavasti suurempi. Lihaa kannattaa syödä kohtuudella ja kannattaa muistaa, että punaisella tai valkoisella lihalla ole juurikaan eroa. Proteiinia saat esim. pavuista (kokonaiset pavut, härkäpapurouhe, soijarouheesta) ja kalasta. Suosi marjoja ja hedelmiä päivittäisessä ruokavaliossasi

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay