Tästä syystä kätesi ovat aina kylmät

28.2.2018

Jos sinusta joskus tuntuu, että kätesi ovat aina jääkylmät, et ole yksin. Itse asiassa, jatkuvasti kylmät kädet ovat melko yleinen ongelma. Onneksi se ei ole vaarallista, mutta erittäin ärsyttävää se saattaa olla.

 

Jotkut ovat herkempiä ympäristön lämpötilan muutoksille

Kädet pysyvät useimmiten lämpöisenä elimistön verenkierron ansiosta. Lämmin veri virtaa sydämestä sormiin, ja mitä enemmän verta virtaa, sitä lämpimämpänä sormet pysyvät, Mutta jos olet ulkona kylmässä tai joku unohtaa ikkunan auki toimistossasi, herää elimistösi lämmönsäätelyjärjestelmä.

Yksi elimistön keinoista on supistaa verisuonia niin, että enemmän verta säilyy elimistön ytimessä lähellä tärkeimpiä elimiä, kertoo tohtori Natalie Evans. Tuloksena on kuitenkin se, että sormiparat jäävät tällöin helpommin ilman lämmintä verta.

Jotkut meistä ovat herkempiä ympäristön lämpötilan muutoksille, minkä takia näillä ihmisillä kädet ovat myös muita useammin kylminä.

 

Kylmät kädet voivat myös liittyä sairauteen

Jos kuitenkin kätesi ovat kylmät vaikka oleskelisit lämpimissä tiloissa, voi kyse olla jostain vakavammasta. Esimerkiksi Reynaudin sairaudessa verisuonet supistuvat satunnaisesti, minkä myötä elimistön osat voivat muuttua valkoisiksi ja tuntua kylmiltä. Vaikka tauti on epämiellyttävä, ei se ole erityisen vaarallinen.

Reynaud voi kuitenkin liittyä toiseen sairauteen, esimerkiksi reumaan tai kilpirauhasen vajaatoimintaan. Joten, jos huomaat muutoksia ihosi värissä tai koostumuksessa ja tunnet olosi kylmäksi, ota asia puheeksi lääkärisi kanssa.

Jos olet oleskellut todella kylmissä olosuhteissa pitkään, voivat kätesi kärsiä jo paleltumista. Niitä tulee ehdottomasti näyttää lääkärille.

 

Lue myös: 9 syytä miksi sinun kannattaa käydä kylmässä suihkussa

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Ümit Bulut