Tutkimus paljastaa: syömällä kananmunan päivässä lasket sydäntautien riskiä merkittävästi

19.6.2018

Unohda omenat – muna on tänä päivänä se päivittäinen herkku, joka pitää tohtorin loitolla. Sen todistaa tuore kiinalainen tutkimus.

 

Laaja tutkimus selvittää munien syömisen yhteyden sydän- ja verisuonitauteihin

Brittiläiskiinalainen tutkimusryhmä Pekingin yliopistosta halusi selvittää, onko munien syömisellä ja sydän- ja verisuonitaudeilla mitään yhteyttä.

Tutkijat hyödynsivät valmista dataa toisesta tutkimuksesta, josta he saivat yli puolen miljoonan 30-79- vuotiaan kiinalaisen tiedot.

Noin 416 000 tutkittavista eivät kärsineet merkittävistä terveysongelmista, kuten syövästä, sydäntaudeista tai diabeteksesta. Heiltä kysyttiin, kuinka usein he söivät munia, ja heitä seurattiin seuraavat 9 vuotta.

Noin 13% tutkittavista kertoi syövänsä munia joka päivä, kun taas 9% kertoi, ettei he syöneet ikinä munia.

Seurannan aikana 83 977 tutkittavaa sairastui sydän- ja verisuonitauteihin, ja heistä 9985 menehtyi. Tutkittavilla oli myös 5103 merkittävää sepelvaltimo-ongelmaa, kuten halvauksia tai sydänkohtauksia.

Tulosten mukaan ne, jotka söivät munia päivittäin, omasivat pienemmän riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Jos syö enintään yhden munan päivässä, omaa 26% pienemmän riskin sydänhalvauksiin ja 18% matalamman riskin sydän- ja verisuonitauteihin.

 

Kananmunia pidettiin pitkään epäterveellisinä

Munilla on ristiriitainen maine mediassa. Munat ovat merkittävä kolesterolin lähde, minkä takia niitä pidettiin pitkään epäterveellisinä. Myöhemmin on kuitenkin ymmärretty, että munien kolesteroli on enemmänkin terveellistä kolesterolia, niin sanottua HDL:lää, joka on tärkeä komponentti soluissamme, ja joka itse asiassa auttaa poistamaan huonoa kolesterolia verisuonistamme.

Munat ovat myös täynnä proteiinia, vitamiineja ja bioaktiivisia komponentteja, kuten fosfolilipidejä, joita löytyy solujemme limakalvoista. Yksi muna sisältää myös 35% päivittäisestä koliinin saantisuosituksesta, joka on tärkeä ravinne kognitiivisten taitojemme kannalta, ja joka suojelee Alzheimerin taudilta.

”Löydöksemme antavat tieteellisiä todisteita kananmunien merkitykselle päivittäisessä ruokavaliossa,” kertovat tutkimuksen tekijät.

 

Lue myös: Näin kananmunat edistävät terveyttäsi

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Business Insider
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Chris Ralston