Näin kananmunat edistävät terveyttäsi

6.9.2022

Perustietoa munista

Sekä valkuainen että keltuainen sisältävät runsaasti ravinteita – proteiineja, vitamiineja sekä mineraaleja. Keltuaisesta löytyy myös kolesterolia, rasvaliukoisia vitamiineja ja tärkeitä rasvahappoja. Kananmuna on tärkeä ja monimuotoinen ainesosa ruoanlaittoon ja erityisesti leivontaan.

Kanojen kesytyksestä lähtien ihmiset ovat hemmotelleet itseään kananmunilla. Muna on jo pitkään ollut myös hedelmällisyyden ja syntymän symboli. Kristinuskossa kananmuna symbolisoi pääsiäistä. Nykyään kaupoista voi löytää jos jonkinmoista munaa, esimerkiksi ankanmunia, hanhenmunia ja viiriäisenmunia.

 

Kananmunan ravintoarvot

Munat ovat erinomaisia ja halpoja proteiininlähteitä. Yli puolet munan proteiinista on valkuaisessa, josta löytyy myös B2-vitamiinia sekä vähemmän rasvaa ja kolesterolia kuin keltuaisesta. Valkuaisissa on paljon seleeniä, D-vitamiinia, B6- ja B12-vitamiineja ja mineraaleja, kuten sinkkiä, rautaa ja kuparia.

Keltuaisissa on enemmän kaloreita ja ravaa. Ne ovat kolesterolin, rasvaliukoisten vitamiinien A, D, E ja K ja lesitiinin lähde. Lesitiini mahdollistaa emulsoinnin mm. majoneesin valmistuksessa.

Jotkut kananmunabrändit sisältävät nykyään myös omega 3-rasvahappoja, riippuen kanoille syötetystä rehusta. Kananmunia pidetään kokonaisvaltaisina proteiininlähteinä, sillä ne sisältävät jokaista oleellista yhdeksää aminohappoa. Näitä happoja emme kykene itse kehittämään elimistöstämme, joten ne tulee hankkia ulkopuolisesta ruoasta.

Yksi keskikokoinen muna sisältää 76 kaloria, 7.5 grammaa proteiinia, 5.1 grammaa rasvaa ja tästä rasvasta 1.4 grammaa on tyydyttynyttä.

Tiesitkö?

Erään tutkimuksen mukaan syöttämällä nuorille lapsille munan päivässä puolen vuoden ajan yhdistettynä vähäsokeriseen ruokavalioon, voi lapsien kasvua edistää ja näin välttää kitukasvuisuuden.

 

Lue myös: Unohda päiväykset – näin tarkistat ovatko kananmunat vielä syötäviä

Mutta entäs kolesteroli?

Jo vuosien ajan kananmunien on ajateltu olevan enemmänkin terveysriski kuin terveellinen ruoka. Tämä on johtunut kananmunien korkeasta kolesterolipitoisuudesta.

Nykyään kuitenkin tiedämme, että ruoasta löytyvällä kolesterolilla on loppujen lopuksi paljon pienempi vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen kuin ruoasta löytyvällä tyydyttyneellä rasvalla.

Jos lääkärisi on suositellut sinulle kolesterolitasojen vähentämistä, parasta on pyrkiä välttelemään liiallista tyydyttyneiden rasvojen syömistä ja pitäytyä suositusten rajoissa (20g päivässä naiselle, 30g miehelle), sen sijaan että söisit ainoastaan tyydyttymättömiä rasvoja.

On myös hyvä idea lisätä vihannesten, hedelmien ja kuidun syömistä ja vähentää sokerien ja hiilihydraattien liiallista kulutusat.

Munat tekevät hyvää elimistölle

Munissa on runsaasti tiettyjä sydämen terveyttä edistäviä ravinteita kuten betaiinia ja koliinia. Raskauden ja rintaruokinnan aikana koliini on erityisen tärkeää, sillä se edesauttaa lapsen aivojen kehitystä. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan munat vahvistavat verta ja lisäävät energiaa vahvistamalla ruoansulatusta ja munuaisten toimintaa.

Munissa on reilusti D-vitamiinia, joka auttaa luiden suojelemisessa ja osteoporoosin välttelyssä. Kanojen kasvatustapa vaikuttaa paljonkin munien vitamiinipitoisuuteen, joten kaupassa kannattaa olla tarkkana.

Kananmunat sopivat hyvin esimerkiksi aamupalalle ja ne ovat loistava lisä terveelliseen ruokavalioon. Jos haluat pudottaa painoa, kananmunien syönti on erinomainen tapa pitää nälkää loitolla.

 

Kuinka valita oikeat munat ja säilöä ne

Valitse vapaan kanan tai luomukananmunia. Munia tulee aina tarkkailla ulkoisesti ennen ostamista. Tarkista, onko kennossa halkeamia tai nestettä, jotta vältyt rikkinäisiltä munilta. Munat säilyvät jääkaapissa kuukauden ajan. Omega 3-munat kannattaa syödä mahdollisimman pian, sillä öljy ei säily tuoreena aivan yhtä kauaa.

 

Lue myös: Avokado ja kananmuna – täydellinen pari aamiaispöytään

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Bbcgoodfood.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Monika Grabkowska